Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:46, 20. 6. 2016.

| Društvo

Osmacima najviše problema zadala matematika

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
osmaci
Danas je dan za žalbe; ilustracija; foto: JV

Dan nakon što su objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita za osmake poznato je da ih je najviše namučio test matematike na kom su đaci Nišavskog, Topličkog i Pirotskog okruga osvojili prosečno 11 bodova. Na kombinovanom testu imaju u proseku 14 do 15, a na testu srpskog 15 do 16 poena.

Maksimalan broj bodova na sva tri testa ima nešto manje od 10 đaka.

Ovi rezultati su lošiji nego ranijih godina, a prema Školskoj upravi Niš koja je znatno pojačala kontrole tokom ispita, to znači da je ovog puta izmereno pravo znanje. 

Nezadovoljni rezultatima danas se mogu žaliti školskim komisijama, a zatim i okružnoj, posle čega će škole 24. juna objaviti konačne rezultate.

Dva dana posle toga vreme je predviđeno za popunjavanje liste želja u osnovnim školama, gde đaci po redosledu koji sami odrede, popunjavaju 20 mogućnosti za upis.

Maksimalan broj poena koji se boduje za upis može biti 100, i to 30 sa 3 testa završnog ispita i 70 na osnovu uspeha u 6, 7. i 8. razredu.

Novina ove godine je prag znanja uveden za upis u gimnazije i srednje četvorogodišnje škole, a to je 50 bodova.

Upis učenika u prvom upisnom krugu je 5. i 6, a u drugom - 8. jula.  

Osmi razred je u Nišu ove godine završilo 2.525 đaka. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Fema

    13:23 // 20. 6. 2016.

    Ko ući za njega nema zime

  • vlada

    12:27 // 20. 6. 2016.

    Matematiku vecina nastavnika nije znala da uradi a vi ocekujete od dece.
    Kroz test koji je uradjen katastrofalno jer su zadi bili preteski i za odlicne ucenike moramo da pokazemo evropi da smo glupa nacija .
    Malo vam je sto nas starije ponizavate nego ste i na decu udarili.Unistavanjem skolstva nazainteresovanim predavacima dodatno unistavate Srbiju . Dokle vise?

    • Student

      15:48 // 20. 6. 2016.

      Zaista bih voleo da mi navedete koji to nastavnici matematike nisu umeli da urade ove zadatke, jer me zaista zanima kako neko može predavati u školi matematiku bez elementarnog poznavanja iste. Unapred hvala.

  • dejan

    11:36 // 20. 6. 2016.

    kombinovani test: u zbirci je dato resenje koje su deca napisala na testu koje im se sada ne priznaje jer kazu da u zbirci nije tacno. ko je onda odobrio zbirku sa netacnim podacima

    • Verko

      14:14 // 20. 6. 2016.

      Čemu zbirka? Mi kada smo polagali sve testove i ispite nismo imali zbirke sa rešenim zadacima koji bi se identično padali na testu! Za život ne postoji zbirka sa rešenim problemima. Deal with it!

    • Jelena

      14:57 // 20. 6. 2016.

      Štamparska greška!!!! Meni je tako rečeno danas u školi. Komisija za kombinovani test, konkretno profesorka fizike objašnjavala je mom sinu šta je redna a šta paralelna veza. Kada je dete reklo da tako ne piše u knjizi ona je rekla da ona valjda zna tačan odgovor a da je to ŠTAMPARSKA GREŠKA!!!! Ko će da odgovara za to?????ZAVOD ZA VREDNOVANJE KVALITETA OBRAZOVANJAI VASPITANJA?????????

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: