Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 26. 9. 2016.

| Društvo

Osnovci izgradili Tvrđavu u "Minecraft"-u i osvojili nagradu

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti

Nagrađeni video

Virtualni svet od kockastih blokova, u kom uživaju igrači svetski popularne video igrice "Minecraft", obogaćen je za nišku Tvrđavu. Tvorci ovog zdanja su osnovci niške škole "Sreten Mladenović Mika" kojima je video tog objekta doneo 1. mesto na međunarodnom takmičenju.

Tvrdjava-Minecraft.jpg Đaci uče igrajući se; foto: YT screenshot/ KREF - Niška tvrđavaSnimak čiji su autori osmaci Luka Veličković, Milutin Kocić, Uroš Marković i Nikola Stanković izabran je za najbolji na Školskom festivalu kreativnih edukativnih filmova "KREF" koji je za vikend održan na Kopaoniku. Niški đaci pobedili su u kategoriji "najbolji Minecraft video".

Kako kaže njihov mentor i nastavnik tehničkog Aleksandar Stojković, đaci su u ovom filmu video-igricu spojili sa tehničkim obrazovanjem, informatikom, istorijom i geografijom.

Đaci su u igri u kojoj se svet gradi od blokova hteli da naprave objekat karakterističan za Niš i, logično, setili se Tvrđave. Ali ona ne izgleda autentično, ima sahat-kulu i hamam u čijoj je unutrašnjosti tursko kupatilo - kaže Stojković.

A da bi ovaj učenički rad povezali sa još nekoliko nastavnih predmeta, na prolazima kroz Tvrđavu igraču se pojavljuju pitalice, a tek tačan odgovor omogućava prolaz u drugu prostoriju.

Igru još usavršavamo, a ideja mi je i da "Minecraft" uvedem u nastavu - kaže Stojković, inače član "Microsoft"-ovog tima inovatinvnih nastavnika.

Hamam U vortualnoj Tvrđavi niških đaka mogu se videti i Hamam, barutane, sahat-kula... Ovo drugo priznanje za njega i njegov tim dokaz je, dodaje, da radi pravu stvar.

Podsetimo, isti tim je u julu bio među 10 najboljih škola iz cele Srbije na takmičenju "Budi kao Tesla".

U igrici koja je od nastanka 2009. godine postala jedna od najpopularnijih na svetu, čitav svet čine blokovi koje igrač pomera i slaže kako želi.

Igri kraja nema, a njen fokus je na istraživanju i pravljenju objekata, tako da se igra svaki put učitava sa drugačijim okruženjem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusica Ivankovic

    23:04 // 26. 9. 2016.

    Minecraft je veoma kreativna igra.Na serverima deca, a i odrasli grade razne zamkove koji su mnogo komplikovaniji od ove tvrdjave.Igrica moze posluziti za razne predmete u nastavi. Na jednom domacem serveru koji trenutno ne radi gledala sam kako grade manastir Zicu,rimske i grcke gradjevine...

  • Ovca za šišanje

    15:55 // 26. 9. 2016.

    Сада би требало да кажемо СВАКА ЧАСТ и - бла, бла, бла... Коме, бре, то треба - виртуелни свет, виртуелни живот... А, у стварности, духовно сиромаштво, беда, пропаст...

    • skakavac

      16:47 // 26. 9. 2016.

      Ocigledno ste informaticki nepismeni ,i verovatno niste izasli iz svog sela u najboljem slucaju za vikend do Nisa.Jer samo neki nepismen nebi pohvalio ovako nesto kreativno.A da ne pominjem koliko je upste tesko ovo uraditi, i koliko je vremena utroseno na ceo ovaj projekat.PO vama je sigurno bolje da sede u kladionicama ,i cekaju sedmicu na loto ccc ??

    • Ovca za šišanje

      20:57 // 26. 9. 2016.

      Скакавче, мало си се ИСПРЕСКАКАО. Ја сам дипл.инж. рачунарске технике и информатике и радим као програмер - пословне апликације и сл... Значи, о информатичкој писмености да и не говоримо, него, шта је са твојом базичном писменошћу у смислу матерњег ти језика? Има ту много да се ради, да би се ти довео у ред. Однос +/- код мене је, управо, права слика какво мишљење већина има, зато нам је и овако!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: