Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 19. 2. 2014.

| Društvo

Otkrivena bista Vasila Levskog u Dimitrovgradu

Autor:Miroslav NackovIzvor:Južne vesti
premijeri-otkrili-bistu-Vasila-Levskog-u-DGD.jpg
Spomen-bista delo je svetski poznatog vajara Valentina Starčeva; foto: RTCaribrod

Premijeri Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Plamen Orešarski otkrili su u centru Dimitrovgrada spomen-bistu bugarskog revolucionara Vasila Levskog.

Spomenik je poklon sofijske firme „Trejs grup hold AD“, a autor biste je svetski poznati vajar Valentin Starčev.

Recital u čast Levskom izveli su učenici Gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“, a svečanosti su prisustvovali brojni zvaničnici i visoki gosti iz dve susedne zemlje.

Pre svečane ceremonije premijer Bugarske stigao je u Dimitrovgrad u podne i u prvom delu posete susreo se sa predsednikom opštine Dimitrovgrad Nebojšom Ivanovim i obišao je dimitrovgradsku Gimnaziju i Nacionalni savet Bugara u Srbiji, a nešto kasnije na zatvorenom sastanku je razgovarao i sa srpskim premijerom u ostavci Ivicom Dačićem. 2 Foto: RTCaribrod

Na otkrivanju biste bugarskog revolucionara Vasila Levskog, premijer Dačić je istakao važnost ekonomskog razvoja i međusobnog povezivanja Srbije i Bugarske.

Njegov bugarski kolega Plamen Orešarski izrazio je zadovoljstvo što dva premijera prisustvuju otkrivanju spomen-biste bugarskog revolucionara Vasila Levskog.

Predsednik opštine Dimitrovgrad izrazio je nadu da će događaj doprineti boljem imidžu grada na granici dve države i da će autoritet dva premijera uticati na organizovanje srpsko-bugarskog biznis foruma u bliskoj budućnosti koji će ohrabriti investitore da ulažu u Dimitrovgrad, čime bi bio ublažen gorući problem nezaposlenosti u ovoj opštini.

U okviru obeležavanja 141. godišnjice od pogibije “apostola slobode” bugarskog naroda,  u Galeriji „Metodi Meta Petrov“ otvorena je i izložba fotografija posvećena liku i delu Vasila Levskog.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Incognito Ja

    21:06 // 27. 2. 2014.

    Давно пре него су ове просторе запосели Словени и давно пре него је рођено хришћанство овде је у савршеном складу са Природом и Богом живело племе касније названо Богумили. Без болести, ратова, војске

  • Младен Стојановић

    13:45 // 20. 2. 2014.

    Ne lažem. Nemam razloga. Prenosim deo porodičnog narativnog nasleđa. I opet kažem: imam fotografije kao dokaz koje sam voljan da podelim.

  • Otvorite četvore oči

    19:26 // 19. 2. 2014.

    ...a oni se posle par dana vratili sa petokrakama i u uniformama koje su dobili od Crvene armije! Pre par godina je Vladimir Domazet u skupštini naricao što je bugarskim fašistima srušen spomenik!

    • Младен Стојановић

      07:47 // 20. 2. 2014.

      Pre nego što otvoriš još koje oči možda bi želeo da vidiš fotografije zajedničkog delovanja četničkih odreda Pećanca i bugarske vojske u regionu B.Palanke koje moja porodica čuva kao uspomenu na uzas?

    • Otvorite oči i Mladenu

      12:20 // 20. 2. 2014.

      Nije mi žao što ti moram reći da lažeš! Moji su upravo iz tog kraja, i nakon legalizacije u šumama je ostao beznačajan broj četnika koji s Bugarima nisu imali ništa! I nisu ni bili Pećančevi nego JVUO

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: