Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 24. 11. 2014.

| Društvo

Otvorena Klinika za kardiohirurgiju u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kardiohirurgija
Najmodernija medicinska oprema u operacionim salama; Foto: Vanja Keser

Klinika u kojoj će biti rađene složene operacije na srcu i krvnim sudovima, kao i transplantacije, otvorena je u Kliničkom centru Niš i to posle 4 godine od početka izgradnje.  kariohirurgija6 Ministar Lončar otvorio Kliniku; Foto: Vanja Keser

U ovoj klinici koja se prostire na oko 2.400 kvadratnih metara nalaze se 3 operacione sale, intenzivna nega sa 11 ležajeva, prijemna ambulanta, koronarna jedinica gde se daje početna terapija…

Novu Kliniku za kardiohirurgiju, u koju je uloženo preko 250 miliona dinara, otvorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a otvaranju je prisustvovao i američki ambasador Majkl Kirbi. 

Sve što je urađeno u ovoj bolnici urađeno je za ispod 900 evra po kvadratnom metru. Veći deo novca dala je država, odnosno ministarstvo i Grad, a preko 400 hiljada evra je obezbeđeno iz donacija - rekao je ministar Lončar. 

kariohirurgija2 Intenzivna nega sa savremenom opremom;Foto: Vanja Keser

On je napomenuo da nema više liste čekanja za interventne procedure u kardiologiji, a da će lista čekanja za zračenje biti smanjena do januara. 

Klinika će krenuti sa operativnim programom prekosutra i želim izveštaj na svake dve nedelje koliko je ovde pacijenata uspešno operisano, kakvo je njihovo stanje i kakva je statistika - napomenuo je Lončar.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović istakao je važnost ove klinike na koridorima 10 i 11, jer kako objašnjava, po evropskim standardima na 200 kilometara koridora mora da postoji kardio-centar.

Sada građani Medveđe, Preševa, Vranja, Leskovca i drugih mesta koji gravitiraju ka niškom Kliničkom centru kada imaju kardiološke probleme imaju gde da se leče. Ranije su morali da idu ka Beogradu, a sa takvim problemima teško mogu da prežive do Aleksinca - rekao je Radovanović. kardiohirurgija Foto: Vanja Keser

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da ovom kardiohirurgijom Niš ulazi na velika vrata na zdravstvenu mapu Evrope jer je urađena po najsavremenijim standardima.

Ovo je ostvarenje davnašnjeg sna da se najteži bolesnici oboleli od srčanih oboljenja mogu uspešno lečiti u našem gradu. Neophodan korak je stvaranje kadra za kardiohirurške intervencije. Na tom smo putu, a dok ne budemo potpuno samostalni imaćemo pomoć stručnjaka sa klinike “Dedinje” i Kliničkog centra Srbije - kazao je Perišić.

kariohirurgija5 Američki ambasador prisustvovao svečanom otvaranju; Foto: Vanja KeserOpremanje ove Klinike omogućili su razni donatori - od fondacija, javnih preduzeća, kompanija, do stranih ambasada u našoj zemlji.

Američki ambasador istakao je da je nova klinika u Nišu idealna kombinacija obrazovanja i opremljenih prostorija u kojima lekari mogu da primene stečeno znanje, a na dobrobit građana koje žive u Nišu i okolini.

Klinika za kardiohirurgiju opremljena je poput vrhunskih svetskih klinika - u operacionoj sali postoji sistem koji potpuno steriliše operaciono polje, tu je i EKK mašina za vantelesni krvotok koja preuzima funkciju srca, najmodernija intenzivna nega, sistem koji obezbeđuje praćenje rada medicinske opreme i lekara...

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sosic Sladjana

    10:02 // 15. 12. 2015.

    Osoblje neljubazno i nevaspitano,ni malo lekarske etike,ni malo postovanja prema pacijentima i clanovima porodice...nula...na obicna pitanja na koja i mi znamo odgovor odgovaraju sa -ne znam...ili ih mrzi da pricaju ili su totalno neobrazovani.

  • Modesty

    12:43 // 26. 11. 2014.

    Tesko onome ko tamo zaglavi. Kadar je , blago receno, katastrofa. Kao da je kriterijum za biranje zaposljenih bio nestrucnost. Prestravljena sam.

  • GRADJANIN

    22:42 // 24. 11. 2014.

    Ovi krstovi bi trebalo da se zamene pod hitno, ne znam kako je nekom uopste palo na pamet da postavi malteske krstove na bolnicu, i to jos na drzavnu bolnicu

    • Стефан

      10:59 // 25. 11. 2014.

      Нису само крстови проблем овде погледајте мало боље онај сат на врху и на улазу ону црну пирамиду ко је финансирао ово? Превише је масонски обележја овде због чега је то тако???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: