Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 7. 12. 2016.

| Društvo

Parama iz budžeta u Trgovištu podstiču natalitet

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Podsticaj daje rezultate; Opština Trgovište; foto: I.M.

Opština Trgovište poslednjih godina donela je niz podsticajnih mera kako bi pomogli borbu protiv bele kuge, ali i sprečili migraciju stanovništva ka većim gradovima, što je ustaljena praksa.

Zanimljivo je da pomaka ima i da davanja iz opštinskog budžeta povećavaju broj sklopljenih brakova, ali i novoređenih beba.

Ovu godinu završavamo ponosni jer je prvi put od 1965. godine natalitet u Trgovištu  veći od mortaliteta - kaže za Južne vesti Nenad Krstić, predsednik Opštine.

Upravo u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji 15.000 dinara dobijaju roditelјi svake novorođene bebe. Nezaposleni roditelјi primaju 10.000 dinara mesečno, dok beba ne napuni godinu dana. Finansira se i proces vantelesne oplodnje i to sa 350.000 dinara, što je više nego u Vranju gde se za ovu namenu izdvaja 200.000 dinara.

Bitno nam je da se poveća i broj sklopljenih brakova. Mnogi se nisu venčavali jer nisu imali para. Svi stariji od 35 godina koji se odluče za brak dobijaju od Opštine 150.000 dinara- kaže Krstić.

I oni koji su mlađi od 35 godina za sklapanje braka dobijaju novčanu pomoć od po 10.000 dinara.

Ove godine je,do novembra, u Trgovištu rođeno preko 50 beba, a pretpostavlja se da će do kraja godine biti rođeno oko 60, dok se ranije na teritoriji cele opštine godišnje rađalo jedva desetak beba.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: