Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 26. 5. 2015.

| Društvo

Pasterov zavod će renoviran dočekati “rođendan”

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
slika1
Nakon 115 godina zgrada dobija uređen izgled (foto: J.C.)

Proslavu 115 godina postojanja Pasterov zavod u Nišu bi  7. juna trebalo da dočeka u novom ruhu, nakon što krajem maja bude završeno renoviranje pročelja i bočnih strana ove zgrade sa koje je godinama otpadao kreč i malter.

Načelnik Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović objašnjava da su odlučili da sami finansiraju ove radove “jer bi bilo sramota da zgrada za ovaj važni jubilej bude u onom stanju u kome je donedavno bila”.

Kako kaže, nakon što je u toku prethodnih desetak dana zgrada omalterisana, popravljeni su i okrnjeni ukrasi na fasadi i odrađeni fini, završni radovi.

Radovi se, kaže, privode kraju, tako da će fasada narednih dana biti i okrečena, kako bi, tako obnovljena, ipak očuvala autentičan izgled.

S obzirom na to da je zgrada pod zaštitom države, mi ne smemo da menjamo njen izgled, tako da smo samo obnovili ono što je bilo okrnjeno i ruinirano. Pošto se radi o spomeniku kulture, nije rađeno obično malterisanje, već su radovi veoma pažljivo i stručno izvedeni  - kaže Tiodorović.

On najavljuje da će u toku leta Institut nastaviti i sa uređenjem enterijera Zavoda, kome je takođe potrebno renoviranje, ponovo napominjući da se, prema zakonu, ni iznutra neće menjati originalni izgled ove zgrade.

slika5 "Sramota bi bila da zgrada u ovom stanju dočeka jubilej" (foto: Vanja Keser)Pasterov zavod u Nišu osnovan je 7. juna 1900. godine odlukom tadašnje Vlade kraljevine Srbije, kao prva takva institucija na području Balkana, otvorena samo 12 godina nakon osnivanja Pasterovog zavoda u Parizu.

Kako kažu iz ove institucije, bio je to izvanredan događaj koji je svedočio o zdravstvenom, naučnom i kulturnom napretku našeg naroda, koji je jedan od prvih u Evropi dobio ovakvu instituciju za preventivnu medicinu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • већа је мука заштитити постојеће, него изградити ново

    23:59 // 26. 5. 2015.

    Како ће се обновљена фасада зграде под заштитом државе заштитити од хулигана и графита, питање је сад??Да ли је шврљање графитима по фасадама зграда, нрочито заштићених неки прекршај или кривчно дело?

  • za pohvalu je, ali da li je sve kako treba

    23:56 // 26. 5. 2015.

    Ko je postavljen za nadzornog organa za obavljanje gradjevinskih zanatskih zavrsnih radova ida li se gradjevinska gradilišna dokumentacija uredno i propisno vodi?
    Novinarski tekst to nigde ne obradjuj

  • само се питам

    23:52 // 26. 5. 2015.

    Шта је са кровним покривачем(бибер цреп, дрвеном кровном конструкцијом и дрвеном грађевинском столаријом (прозори и врата, олуцима и сл.?Да ли је издата сагласност Завода за заштиту споменика културе?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: