Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:00, 19. 3. 2016.

| Društvo

Perišić: Rešenje je sterilizacija pasa, ali uz odgovornost građana

Autor:S. J, A. S. Izvor:Južne vesti
psi-1
U planu izgradnja azila; foto: Vanja Keser

Izgradnja azila je samo deo rešavanja problema pasa lutalica u Nišu, rekao je na Gradskom veću gradonačelnik Niša Zoran Perišić i dodao da bi situaciji kao prva mera pomogla sterilizacija, ali samo uz odgovorno ponašanje građana i uvođenje taksi za one koji neodgovorno čuvaju životinje.

perisic-i-dozvole Perišić: Problem nije napravio Grad, ni "Mediana", već mi, neodgovorni građani, izbacivanjem pasa na ulicu; foto: JVPerišić je rekao da ovaj problem nisu napravili ni Grad, ni "Mediana", već "mi, neodgovorni građani, izbacivanjem pasa na ulicu".

Istakao je da je sa sastanka Stalne konferencije gradova i opština u junu prošle godine stigao predlog izmene Zakona o dobrobiti životinja koji bi obuhvatio značajne novine kojim bi se "uredile aktivnosti lokalne samouprave u kontroli držanja domaćih životinja".

To bi bilo uvođenje taksi koje bi omogućile bolje funkcionisanje jedinica lokalnih samouprava koje će se baviti aziliranjem - rekao je gradonačelnik.

"Prva mera za rešenje problema", kako kaže, jeste sterilizacija koju "treba da preduzmu oni koji čuvaju životinje, ali i Grad".

Razmatramo da ponudimo privatnim veterinarima ili Veterinarskom institutu u Nišu da o trošku gradu urade sterilizaciju što većeg broja pasa - istakao je Perišić.

psi-staro-groblje Na starom groblju dve Nišlijske napadnute za dva dana; foto: Vanje KeserPrema njegovom mišljenju, upravo je smanjenje broja sterilisanih pasa sa 800 na 450 prošle godine dovelo do povećanja njihovog broja na ulicama.

Istakao je i podatak da jedna ženka sa potomstvom za 6 godina "produkuje" 67.000 pasa.


Moguća izgradnja regionalnog azila između Svrljiga i Knjaževca

Gradonačelnik je i potvrdio najave većnika Jovana Stojkovića da će biti birana lokacija za izgradnju azila, ali kao moguće rešenje naveo je i regionalni azil.

Nalazio bi se između Svrljiga i Knjaževca. Imamo problem sa lokacijom u Nišu. Istraživali smo, često imamo i oštro protivljenje meštana - kaže Perišić.

Mediana-pas Posle incidenata "Mediana" šinteri češće na terenu; foto: Vanja KeserNaglasio je da bi izgradnja azila za oko hiljadu pasa morao da se nalazi na površini većoj od jednog hektara i da bi morao da bude potpuno komunalno opremljen. Prema procenama, azil bi Grad godišnje koštao oko 80 miliona dinara, "više nego dvostruko manje" od Narodne kuhinje, ali ni to ne bi trajno rešilo problem.

I naš način odlaganja smeća i ponašanja u gradu stvara predispozicije za ovakve probleme - smatra gradonačelnik.

Na reakciju članova udruženja za zaštitu životinja koja su svim lokalnim i nacionalnim medijima slala dopis o "nezvaničnim informacija da će Grad doneti odluku o eutanaziji pasa" istakao da je to netačan i za njega "problematičan dopis".

Ne govorim u udruženjima, nego o onima koji puštaju informacije da će neko ubijati pse i bilo koje životinje i raditi eutanazije po Nišu. To je bezobrazno i neistina - tvrdi Perišić.

Dodao je da Grad brigu za ove životinje pokazuje "gledajući kroz prste nezakonito podignutim azilima u Tvrđavi, na Paliluli i još nekim mestima".

Govoreći o prethodna dva slučaja napada pasa na Nišlijke istakao je da ih je kuja sa potomstvom verovatno napala braneći svoje mlade i da se psi u borbi za teritoriji instinktivno udružuju u čopor, a da smo "mi, ljudi, u njihovom ratu kolateralna šteta".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    18:27 // 21. 3. 2016.

    Prolazio sam danas,oko podneva,pored Starog groblja-od sintera ni traga,dvodnevna akcija je bila u cilju kampanje.Lutalice,tamo,ponovo kolo vode i haraju.

  • dovla

    06:56 // 21. 3. 2016.

    Mogli bi da ih prodamo Kinezima, eto prilike za saradnju i otvaranje novih radnih mesta.

  • prolece

    12:15 // 20. 3. 2016.

    Bruka i sramota!U ovom gradu,nisu rešene bitnije stvari,a kamoli i ovo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: