Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

23:45, 11. 11. 2015.

| Društvo

"Perišić ne govori istinu o LAF-u"

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
LAF
Vlast bez stvarne želje za borbu protiv korupcije; Predstavnici LAF-a i civilnog društva na konferenciji za novinare

Predstavnici civilnog sektora optužili gradonačelnika Niša Zorana Perišića da iznošenjem neistina namerno urušava kredibilitet gradskog antikorupcijskog tela (LAF).

Burna reakcija je usledila nakon nedavne izjave gradonačelnika da ne priznaje izbor Đokice Jovanovića i Dragane Sotirovski za nove članove LAF, smatrajući da je LAF formiralo Gradsko veće, te da bi Gradsko veće trebalo i da bira njegove nove članove.

Dragan Petković, jedan od članova petočlanog tima sastavljenog na predlog civilnog sektora, novinara i Agencije za borbu protiv korupcije, koji je učestvovao u formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma, tvrdi da Perišić iznosi neistine i ukazuje na dokumenta koje je usvojila Skupština grada.

Gradonačelnik namerno loše tumači odluke Skupštine grada i Gradskog veća u kojima jasno piše kako se biraju novi članovi LAF-a i doslovce piše "Dobitnik nagrade ukoliko želi, postaje član LAF-a". Tako i mora da bude da bi LAF radio nezavisno od onog ko je na vlasti - kaže Petković.

Petković je zaključio da su, u skladu sa "Lokalnim planom za borbu protiv korupcije" Đokica Jovanović i Dragana Sotirovski dobili godišnje nagrade i pristali da budu članovi LAF-a i da "tu dileme nema".

Podsetimo, komisija sastavljena od predstavnika civilnog sektora, novinara i Agencije za borbu protiv korupcije je oktobra 2013. godine predložila petočlani sastav Lokalnog antikorupcijskog foruma u Nišu, što je Gradsko veće samo potvrdilo mesec dana kasnije.

Zoran Perišić Vlast bi da bira ko će je kontrolisati; Gradonačelnik Zoran PerišićU međuvremenu su dva člana LAF-a zbog privatnih obaveza podnela ostavke, a krajem septembra ove godine su sociologu Đokici Jovanoviću i novinarki Dragani Sotirovski uručene nagrade za borbu protiv korupcije, čime su oni postali novi članovi LAF-a.

Ipak, nedavno je gradonačelnik Perišić osporio izbor Jovanovića i Sotirovske, tvrdeći da je to "suprotno proceduri", ali nije rekao o kojoj proceduri je reč.


Gavrilović: LAF ruši koncept partijske države

Jedan od inicijatora formiranja niškog LAF-a Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) smatra da je reč o napadima na to telo jer je "počelo da smeta vlastima".

Po njegovom mišljenju upravo način izbora članova LAF-a i njihov lični integritet "dovode u pitanje sistem zarobljene države gde političke stranke sve biraju".

Praksa partijske države nalaže da se za sve biraju ljudi koji su politički podobni, da se čitava država pretvori u jednu vrstu partijskog tela. Zato njima smeta LAF.

Gavrilović je zaključio da je svojim aktivnostima u poslednje dve godine LAF u Nišu pokazao da brani javni interes i nazvao to telo "Fabrikom za proizvodnju integriteta".


Skup bez televizija

Novinari Veliko interesovanje novinara portala i nacionalnih štampanih medija i radio stanica.I pored velikog interesovanja javnosti za ovu temu, čemu svedoči i prisustvo velikog broja novinara lokalnih portala i nacionalnih štampanih medija i radio stanica, konferenciji za novinare LAF-a prisustvovala je samo televizijska ekipa RTS-a.

Nedolazak ekipe pre dva dana prodate Niške televizije je posebno privukao pažnju koordinatorke LAF-a Zorice Miladinović.

Meni je ilustrativno da NTV, koja je veoma detaljno pratila rad LAF-a prethodnih meseci, danas, dva dana nakon što su prodati, nije poslala svoju ekipu.

Nišku televiziju je u ponedeljak kupio konzorcijum koji su činile "Narodne novine" i Slađana Ostojić.

Inače, "Narodne" su uz Belami televiziju i čitav niz drugih medija u vlasništvu porodice Radomirović, dok je Ostojićeva aktuelna direktorka i urednica niške televizije "Zona plus", čiji je vlasnik donedavno bio sin potpredsednika SNS-a Bratislava Gašića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • čim iza

    08:22 // 12. 11. 2015.

    nekoga stoji Gradsko veće i državna Agencija za borbu protiv korupcije i kriminala, za koju ni ne znamo kako su izabrani njeni službenici i jesu li tu u stvari samo nagurani partijski ljudi, onda je savim očekivano da novi članovi LAFa, u čiji izbor Grad, Gradsko veće i državna Agencija za borbu protiv korupcije i kriminala nemaju uvid, nisu poželjni.

  • devedesetih

    08:18 // 12. 11. 2015.

    su beograđani trčali da gostuju na TV Nais, TV5 i NTV, a sada ispod Bubanj Potoka vlada žešći mrak. Nacinalnu frekvenciju dobile su trovačke BG televizije, TV5 ne. NTV je kupljen,obzirom na finansiranje iz gradskog budžeta-JV,našim parama bez konsultacije sa nama da li želimo jednoj porodici da uručimo takav poklon. U opkladu da na NTV više neće imati pristup Radulovićev pokret "Dosta je bilo", NS

  • jelena

    07:59 // 12. 11. 2015.

    Kao i mnogo puta do sada Gradonačelik nije baš obavešten.
    NapreDNO!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: