Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:42, 14. 9. 2015.

| Društvo

Pešače magistralom do škole da ukažu na apsurd sistema

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
pesaci-djaci
Roditelji u Nišu pokušavaju da dođu do gradonačelnika

Zato što im niko ne plaća prevoz jer za to "nema zakonskog osnova", đaci iz aleksinačkog sela Draževac koji idu u najbližu školu u niškom selu Donja Trnava početak školske godine proveli su kod kuće, a danas su rešili da se u školu vrate, i to - pešice.

Drazevac-Trnava Đaci poručuju da žele u školuTridesetak osnovaca je u školske klupe selo posle pešačenja putem dugim oko 5 kilometara po magistrali bez trotoara, uz pratnju roditelja i podršku nastavnika i direktora.

Sa kolegama sam sačekao učenike kod "petlje", negde na oko pola puta". Ovo je svejevrsni bunt dece protiv apsurda sistema. Što se škole tiče, sa nestrpljenjem očekujemo da neko ''preseče'' i nađe rešenje. Ipak, ko bi to mogao da bude, ne znam - Grad Niš, Opština Aleksinac ili zajedno - kaže direktor OŠ "Branislav Nušić" u Donjoj Trnavi Marko Ristić.

Apsurd o kom Ristić govori sastoji se u tome što prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju "učenik kome je na osnovu zahteva roditelja, odnosno staratelja omogućeno da pohađa školu van područja kome pripada ima pravo na besplatan prevoz samo u okviru školskog područja u kojem ima prebivalište.“

đaci Rešili da na apsurd sistema ukažu pešačenjem do 5 kilometara udaljene škole; foto: D. O.Zato bi, tvrde u Opštini Aleksinac, plaćanjem prevoza đacima koji idu u nišku školu prekršili zakon, a od finansiranja se iz istog razloga ograđuje i Grad Niš.

Iz Opštine predlažu roditeljima da đake prebace u aleksinačku školu u Katunu kako bi mogli da im plaćaju prevoz u skladu sa Zakonom, ali to ne odgovara ni roditeljima, ni deci, jer je ona od Draževca udaljena više od 10 kilometara i đaci bi samo do autobuske stanice morali da pešače kilometar i po magistralom.

Podsetimo, problem koji roditelji sada nazivaju agonijom đaci su imali i prošle godine. Tada je nađeno privremeno rešenje da prevoz đacima plaćaju sponzori koje je obezbedila Opština Aleksinac.

To je važilo samo za proteklu školsku godinu

Roditelji đaka su u Nišu i pokušavaju da dođu do gradonačelnika. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Andrijana Milijic

    10:36 // 15. 9. 2015.

    Deca su nevine duse,oni ne znaju za zlo koje odrasli poseduju u sebi,oni samo zele kao ostala deca da idu u skolu,da se smeju,igraju i uce sa svojim vrsnjacima.Ne zanm zasto su oni drugaciji od drugih,a i da su drugaciji prava su im ista.Sramota je i grehota da se na jednom bezbriynom detinjstvu,kavo bi inace trebalo da bude,navuce strah,nepoverenje,sumnja...Oni su samo deca!!!

    • Oblak

      11:47 // 15. 9. 2015.

      @Andrijana Milijic, potpuno ste u pravu, ali ovakvim komentarima samo skrećete sa puta razrešenja problema.Propisi moraju da se poštuju i niko ne želi da ih krši i da zbog toga snosi sankcij.Razrešenje ovog problema je sasvim jasno.Lokalna samouprava(Aleksinac)je zadužena za plaćanje kartica za prevoz svojih učenika u ma koju školu da idu.Učenici i roditelji biraju u koju školu će njihova deca ići

  • Srba

    09:28 // 15. 9. 2015.

    ceo nas sistem je apsurd ali briga one koji su uvlili dupe u fotelju i zive na racun celog naroda !!!

  • Oblak

    07:50 // 15. 9. 2015.

    Rešenje ovog problema je sasvim jednostavno. Prevoz deci treba da plaća opština čiji su stanovnici, opština u kojoj njihovi roditelji plaćaju porez i sve ostale dažbine.U ovom slučaju Opština Aleksinac.To što idu u školu koja je na teritoriji Grada Niša nema nikakve veze.Brigu o toj deci mora da preuzme Opština Aleksinac. Zakon je jasan i ne znam ko zloupotrebljava decu i u koju svrhu

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: