Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 14. 4. 2014.

| Društvo

Pešaci ugroženi i na “zebri”

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
pesaci-fotka-vanja-keser.jpg
Prošle godine u Nišu 145 pešaka nastradalo; Foto: Vanja Keser

U 2013. godini u Nišu 9 pešaka je izgubilo život, 45 njih je u saobraćajnim nezgodama teško povređeno, dok je 141 zadobio lakše telesne povrede, podaci su niške policije.

Nezgode u kojima stradaju pešaci pretežno izazivaju vozači motornih vozila, koji su neretko pod dejstvom alkohola. U Nišu se prošle godine čak desilo da dva vozača pobegnu sa mesta gde su udarili pešaka.
    
Prema podacima srpske Agencije za bezbednost saobraćaja, od 2001. do 2012. godine u Srbiji je 2.813 pešaka izgubilo život, preko 13 hiljada doživelo je teške telesne povrede, a preko 28 hiljada njih je lakše povređeno.

Kako okolnosti koje uzrokuju saobraćajne nezgode u kojima stradaju pešaci nisu uvek do kraja razjašnjene, Agencija za bezbednost saobraćaja i internet portal www.polovniautomobili.com uradili su istraživanje o ponašanju, i to na uzorku od  21.914 ljudi.

pesaci Polovina ispitanika bilo u rizičnoj situaciji na pešačkom prelazu

- Zabrinjavajući podatak koji je dobijen kroz istraživanje je da se preko polovine ispitanika našlo u rizičnoj situaciji dok je prelazilo ulicu na obeleženom pešačkom prelazu, što podupire konstataciju da su vozači dominantni izazivači saobraćajnih nezgoda sa pešacima - stoji u saopštenju Agencije.

Kao najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda na prvom mestu našla se „nepažnja i neopreznost pešaka“, a potom su ispitanici kao uzroke navodili „neprilagođenu brzinu vozila“, „nepažnju vozača“ i „nepoštovanje propisa od strane pešaka“.

Pored toga, veliki rizici za pešake su i loše obeleženi ili osvetljeni pešački prelazi.

Što se tiče poštovanja propisa, samo četvrtina ispitanika, kako navodi Agencija, uvek prelazi ulicu na pešačkom prelazu, dok ostali to čine u zavisnosti od toga da li je „zebra“ blizu ili se do nje mora dodatno pešačiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vladan miljkovic

    12:45 // 15. 4. 2014.

    Pesacka kultura je ravna nuli...na prelazu u pobedini kao da ima je tatko ostaviio onaj pesacki...i takvih primera je mnogo a u skoli smo ucili levo pa desno pa tek onda na pesacki!

    • Livadski momci,bukvar u ruke

      19:54 // 15. 4. 2014.

      Cvetanovic Milan i Vladan Milkovic...ista osoba ili sumnjivo slicna nepismenost...

  • majka

    09:10 // 15. 4. 2014.

    Krivi smo i jedni i drugi.Pitam saobracajca kuda da vozim kolica u D.Cvetkovica a on mi kaze:"Gospodja,tako je svud i veliki gradovi."Jos ne videh da kolica sa bebom moraju da se voze kolovozom.

    • m da

      10:14 // 15. 4. 2014.

      Taj policajac dalje od svoje zdruge nije isao.U velikim gradovima,trotoar je jedva odignut od kolovoza,a nikome ne pada na pamet da se tu parkira,jer su to drzave a ne banana republika kao Srbija.

    • ***

      11:03 // 15. 4. 2014.

      U rodnom mu Gnjilanu je verovatno tako.

  • cvetanovic milan

    08:10 // 15. 4. 2014.

    ti ugroseni da izvade slusalice iz usiju,da prekinu razgovor telefonom,i da razmisljaju da vozac ne moze da zakoci na 5 m ispred kada se oni sete gde su posli,vereovatno na livadi nisu imali pesacki

    • Sa livade si dosao ti

      10:12 // 15. 4. 2014.

      Da te podsetim,veliki broj pesaka su DECA.A,da..ПиsMeHoC Na ПrVo MeCtO

    • cvetanovic milan

      13:11 // 15. 4. 2014.

      ja sigurno sa livade nisam dosao,mogu 4 generacije predaka da pokazem da su rodeni u nisu,ali sam zbog takvih morao da odem u ljubljanu tj od takvih koji su pobegli sa livade i pasnjaka

    • cvetanovic milan

      13:14 // 15. 4. 2014.

      i dosli u ovaj grad iskupovali vozila dali neki evro da poloze na vezu pa udri po gasu eto takvi divljaju sa vozilima a opet kazem da pesaci izvade slusalice i prekinu razgovor dok prelaze pesacki

    • ti si mnogo muuudar

      14:54 // 15. 4. 2014.

      a na pasnjaku,milance,niste imali bukvar,jel...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: