Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 30. 11. 2016.

| Društvo

Pesnice na Bubnju koje prkose neprijatelju dobijaju novi sjaj

Autor:J. ĆosinIzvor:Južne vesti
Spomen-park Bubanj
Rekonstrukcija spomen-parka Bubanj do sredine 2017. godine; foto JV

Sredinom naredne godine, Spomen-park Bubanj u Nišu trebalo bi da dobije lepši i uređeniji izgled, a planirana je i rekonstrukcija, konzervacija i restauracija "tri pesnice" i "zida", kao i izgradnja staze i platoa u parku, najavljuju iz gradskog rukovodsva. Kompleks na Bubnju dobiće i dekorativnu rasvetu kao i video nadzor.

Ovaj projekat, za koji je izdvojeno oko 20 miliona dinara, od izuzetnog je značaja za Grad jer će se, prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, po prvi put nakon desetak godina raditi kompletno sređivanje kompleksa na Bubnju.

Gradu je jako stalo da se menja slika o Nišu i uređenje kulturno-istorijskih spomenika upravo je prilika da pokažemo koliko je važno da se spomenici, koji svedoče o istorijskoj prošlosti grada i ljudi koji su živeli na ovim prostorima, prezentuju turistima na najbolji moguću način - rekao je gradonačelnik.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Elena Vasić Petrović rekla je da će u narednih nekoliko dana biti sprovedena uobičajena procedura oko tendera i izbora izvođača radova.

Ono što je novina je da ćemo raditi na dekorativnom osvetljenju i video nadzoru, koji je zapravo ključan da bi spomen kompleks sačuvao posle ovih radova u dobrom stanju - rekla je Vasić Petrovićeva.

Kako dodaje, radovi će početi u prvoj polovini 2017. i biće završeni do sredine godine.

Sredstva u iznosu od 19,8 miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš obezbedilo je Ministarstvao za rad, socijalna i boračka pitanja. A Niš je, podsetimo, dobio i projekat uređenja Letnje pozornice u Tvrđavi, a trebalo bi da se radi i rekonstrukcija kompleksa Rovče.


Spomen-park Bubanj, sinonim stradanja desetine hiljada ljudi

Spomen-park Bubanj predstavlja spomen-kompleks, sagrađen u sećanje na streljane građane Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu. Kao autentično mesto masovnog fašističkog terora, spomen-park stavljen je pod zaštitu države u maju 1973 godine.

Marta 1979. godine odlukom Skupštine Srbije spomen-park Bubanj proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Na Bubnju je ubijeno oko 10.000 logoraša i zatvorenika Specijalne policije i kaznenog zavoda. Čitav teren Bubnja ispresecan je rovovima u kojima su zakopavane streljane žrtve. Pred povlačenje Nemaca su zarobljeni Italijani otkopavali rovove i palili leševe, kako bi se uništio svaki trag učinjenog zverstva.

Kompleks je parkovski uređen, memorijalna staza je duga oko pola kilometra, a reljef u mermeru veličine 23×2,5 m sastoji se od pet kompozicija koje simbolizuju „mašinu za ubijanje“, vešanje i streljanje, bunt naroda, kapitulaciju osvajača i pobedu, i trima betonskim obeliscima koji simbolizuju uzdignute ruke sa stisnutim pesnicama - objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika u Nišu.

Stratište je 1950. prvobitno obeleženo spomen-piramidom, a novi, monumentalni spomenik, rad vajara Ivana Sabolića, otkriven je 14. oktobra 1963. godine, na Dan oslobođenja Niša.

Svaka od tri pesnice je različite veličine i one predstavljaju simbol muške, ženske i dečje ruke koje prkose neprijatelju zbog toga što su streljane i čitave porodice.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • sale

    14:56 // 30. 11. 2016.

    Kako je krenulo, ne bi me cudilo da se spomenik srusi i da se na njegovom mestu podignu biste nedica, draze, ljotica i ostalih "boraca za slobodu"...

    • Pentraksil

      17:15 // 30. 11. 2016.

      Samo ne znam, zasto Drazu stavljas u isti kos sa ovima? Nepoznavanje istorije ocigledno. A kao drugo, te koje spominjes nisu rusili spomenike, oduzimali imovinu i zatvarali ratne veterane koji su krvarili za ovu zemlju, poput tih tvojih koji su ti borci za "slobodu".....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: