Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 18. 8. 2015.

| Društvo

Peticijom protiv ukidanja noćne smene Urgentnog

Autor:B. R, S. J.Izvor:Južne vesti
Urgentna
Na Odeljenju za urgentnu medicinu pacijenti se primaju, ostavljaju na posmatranju ili šalju na kućno lečenje; foto:JV

Na inicijativu prokupačkih demokrata u sredu od 19 sati u pešačkoj zoni u Prokuplju počinje potpisivanje peticije protiv odluke Opšte bolnice “Dr Aleksa Savić” da ukine noćni rad i rad nedeljom u Urgentnom odeljenju.

Demokrate kažu da je ova odluka u suprotnosti sa zakonom i da su njome "oštećeni građani" kojima je "uskraćeno pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu".

U Prokuplju će potpisivanje trajati desetak dana. Postoji mogućnost da se njome obuhvate i ostale tri opštine Topličkog okruga - Blace, Kuršumlija i Žitorađa, a onda ćemo peticiju proslediti Ministarstvu zdravlja - kažu u DS u Prokuplju.


Menadžment bolnice: "Bili smo prinuđeni na reorganizaciju"

Od 10. avgusta odlukom rukovodstva prokupačke bolnice ukinut je noćni i nedeljni rad u Urgentnom odeljenju.

Direktorka bolnice Snježana Arsić tada "Južnim vestima" nije želela da objasni zašto je doneta odluka o prestanku noćnog rada, ali se menadžment bolnice sada oglasio saopštenjem u kom navodi da su na ovakvu odluku bili prinuđeni.

Institut za javno zdravlje je sagledao stanje u organizaciji rada u ovom odeljenju i ustanovio da je nemoguće sa 3 doktora specijaliste organizovati dvadesetčetvoročasovno radno vreme, te je menadžment bolnice bio prinuđen na napravi reorganizaciju rada u ovom odeljenju, a na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje - saopštava menadžment bolnice.

U njemu se navodi i da je Institut za javno zdravlje predložio "prelazno rešenje u vidu uključivanja lekara specijalista interne medicine, hirurgije i neurologije na zbrinjavanju hitnih stanja u periodu od 20 sati uveče do 7 sati ujutru".

Uveravaju pacijente da je ovim obezbeđen "stalni, brzi i stručni prijem hitnih slučajeva, za razliku od doskorašnje prilično komplikovane i dugotrajne procedure."

Za interhospitalni transport pacijenata sada je zadužena služba anestezije i reanimacije na čelu sa načelnikom te službe dr S. Nikolićem. Ubuduće će interhospitalni transport pacijenata obavljati pet anesteziologa sa radnim iskustvom od 10 do 30 godina, uz pomoć troje specijalista urgentne medicine - kažu u bolnici.

Dodaje da je na ovaj način obezbeđen kvalitetan i stručan transport pacijenata ka zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lik iz uprave

    15:18 // 20. 8. 2015.

    Gradjani ne znaju da jedino lekarima sa Ugentnog odeljenja u bolnici nisu placana dezurstca nego samo nocni rad sto je zanemarljiv iznos u odnosu na placena dezurstva. Jedini dodatak su imali kad su obavljali transport pacijenata i to po ucinku. Zaprovo su oni jedini u bolnici bili cele noci na nogama dok su ostali specijalisti spavali veci deo noci za lepe pare...ovo je istina.

  • Dr

    23:03 // 19. 8. 2015.

    Ko drugome jamu kopa sam u nju upada... a dok to rade gube noge po deponiji u Leskovcu...sramota za bolnicu...brukaju se svakim danom sve vise...samo napred

  • Južna Pruga

    15:30 // 19. 8. 2015.

    Ako je "nemoguće sa 3 doktora specijaliste organizovati dvadesetčetvoročasovno radno vreme" postavlja se pitanje ko je onda do sada obavljao te poslove. Možda tetkica ili ortoped?
    Direktorka mora da bude uhapšena i procesuirana.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: