Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 8. 4. 2015.

| Društvo

Petovalentna vakcina za svu decu i u niškom Domu zdravlja

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
vakcina
Sada se sva deca mogu vakcinisati u domovima zdravlja, bez obzira na datum rođenja; (foto: flickr.com)

Nakon što je njenoj bebi, time što je rođena pre 1. novembra besplatna petovalentna vakcina bila uskraćena, posle nove odluke Ministarstva zdravlja da sve bebe u Srbiji imaju pravo na nju, Nišlijka Nataša Cvetković je odahnula.

Ona je samo jedna od mnogih roditelja koji su mesecima bili u problemu jer njihova deca nemaju pravo da prime petovalentnu “pentaksim” vakcinu u domovima zdravlja, dok je u apotekama nema još od januara.

Pošto smo dugo čekali da kupimo “pentaksim” u apoteci, više puta sam htela da vakcinišemo ćerku takozvanom starom Torlakovom, ali nam je pedijatar savetovao da to ipak ne radimo i da još čekamo. Na sreću, sada to možemo da uradimo u Domu zdravlja - kaže Cvetkovićeva.

Naime, posle brojnih prigovora roditelja i reakcije Zaštitnika građana Saše Jankovića koji je istakao da je odluka države da deca rođena posle 1. novembra 2014. imaju pravo na vakcinaciju, "diskriminatorska i u suprotnosti sa Zakonom", Ministarstvo zdravlja odlučilo je da besplatnu vakcinaciju omogući svakom detetu.

Deca koja su započela imunizaciju kombinovanim petovalentnim vakcinama tokom 2014. godine iz medicinskih razloga, kao i druga deca koja su započela vakcinaciju ovom vakcinom mimo tada važećeg Pravilnika, mogu besplatno da nastave revakcinaciju u domovima zdravlja - saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

dom zdravlja U Domu zdravlja Niš zasada ima dovoljno petovalentne vakcine U niškom Domu zdravlja, kako ističe direktor Milorad Jerkan, nova odluka ministarstva već je počela da se primenjuje i roditelji se uveliko javljaju.

Prave se rasporedi, pa roditelji, kako dece koja treba da se revakcinišu, tako i beba koje još nisu primile prvu dozu a rođene su pre novembra, mogu da se jave pedijatrima - kaže Jerkan.

Načelnica pedijatrije Doma zdravlja Niš Gordana Grujić Ilić kaže da zasada ima dovoljno zaliha vakcina i da sve teče bez problema. Podsetimo, iako je obavezna vakcinacija "pentaksimom" trebalo da počne u januaru do februara je vladala nestašica.

Dobili smo u februaru 278 doza vakcine, a u martu 1.554 tako da sada imamo dovoljnu količinu, a videćemo kako će biti na dalje - kaže Grujić Ilić.

Kako su saopštili iz Ministarstva zdravlja, ukoliko “iz nepredviđenih okolnosti, na koje Ministarstvo zdravlja ne može da utiče, nastupi trenutna nestašica kombinovane petovalentne vakcine, biće obezbeđena kombinovana trovalentna vakcina domaćeg proizvođača kao adekvatna zamena”.
  
Kombinovana petovalentna vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i hemofilusa influence tipa b, uvedena je u kalendar imunizacije od 1. januara. Ranije je bilo predviđeno da se deca vakcinišu kombinovanom trovalentnom vakcinom, plus pojedinačnim OPV vakcinama protiv dečije paralize i vakcinom protiv hemofilusa tipa b.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    15:34 // 8. 4. 2015.

    Bice besplatne, ali ce biti nestasica, pa ce se kupovati kao i do sada.

  • mama

    14:46 // 8. 4. 2015.

    Ma ne moraju nista da mi vracaju samo da naredne budu besplatne,mada ja nesto i ne verujem u to...

  • Milica Jovanovic

    13:55 // 8. 4. 2015.

    A sta je sa nama koji smo kupili 2 doze vakcina za decu i platili to 3600 dinara???
    Pritom drzava nije prihvatila da vrati porez na to,iako to nije bilo luksuziranje vec obaveza roditelja...

    • Pera ložač

      16:58 // 8. 4. 2015.

      Imali ste besplatnu trovalentnu vakciju, ali ste zbog luksuza kupili petovalentnu.Zašto bi Vam iko vraćao novac potrošen za luksuz???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: