Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 25. 7. 2014.

| Društvo

Pirotski narednik o otadžbini tokom Velikog rata

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Otadzbina-pesma.jpg
Pešadijski narednik iz Pirota Ljubomir Spasić zapažanja o ratu beležio u ratnom dnevniku (foto: slavnimprecima.rs)

Sto godina nakon što je njen deda pešadijski narednik iz Pirota Ljubomir Spasić na frontu pisao pesme, dopisivao se sa porodicom i beležio zapažanja u svom ratnom dnevniku, sve to je sa javnošću podelila njegova unuka.

Otadzbina O otadžbini iz Vodena, 1917. godina (foto: slavnimprecima.rs)Ponosna na svog pretka, Svetlana Spasić je rodoljubive pesme i stranice iz dnevnika postavila u "Album sećanja", jedinstvenu internet bazu u koju je do kraja ovog meseca moguće uneti fotografije, pisma, ratne dnevnike, slike ordenja i dokumenta iz porodičnih albuma potomaka učesnika Prvog svetskog rata.

- Nakon 100 godina želim da bar jedan deo njegove intelektualne zaostavštine otrgnem od pokrivanja vela zaborava, kao skroman doprinos osvetljivanju dela naše istorije sagledane očima običnog čoveka - napisala je Svetlana Spasić.

U pesmi "Otadžbina" njen deda, nosilac Spomenice na rat za oslobođenje i ujedinjenje, Albanske spomenice i Medalje za vojničke vrline, iz Vodena 1917. godine piše:

Zato kličem ev ovako neka braćo znade svako,
Otadžbino naša mila najbolja si zemlja bila.

Nisi bila siromašna, imala si mesa, brašna,
Mnogo zlata, dosta srebra i junaka čvrstih rebra.

Koji svoju krvcu liju sve zbog pustu Austriju,
I Koburga u Sofiju koju našu napaše Srbiju.

Ljubomir-Spasic-vojnik Narednik se redovno dopisivao sa porodicom u Pirotu (foto: slavnimprecima.rs)Poput Svetlane, uspomene na Veliki rat zaostale od njihovih očeva, dedova i pradedova, u Album sećanja ostavilo je više stotina ljudi iz zemlje, ali i dijaspore.

Sve ovo činiće bogatu istorijsku i kulturološku građu, koja će ostati dostupna naučnicima za dalja istraživanja. "Album sećanja" pokrenut je povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, na ideju Nišlije Aleksandra Vasilića i Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine.

Zainteresovani za istoriju i potomci boraca okupljeni su i na Fejsbuk stranici "Albuma sećanja"

Vasilić ističe da se projekat realizuje uz blagoslov patrijarha Irineja i blagoslovom vladike niškog Jovana, jer su oni mnogo učinili na promociji projekta.

Album sećanja

"Listajući" Album sećanja možete saznati i kako su u vreme Velikog rata majke tražile nestale sinove, kako su 1918. godine izgledali vojnici u Nišu, šta je “solunac” iz Pirota u pesmi poručio svojoj dragoj...

Album sećanja na pretke iz Prvog svetskog rata

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: