Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:11, 30. 3. 2015.

| Društvo

"Plagiranje je uzročnik lošeg stanja u obrazovanju"

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
okrugli-sto-1.jpg
Pavićević: "Neophodna oštrija borba protiv plagiranja"

Neophodna je oštrija borba protiv plagiranja naučnih radova, i to insistiranjem na uvođenju principa akademske čestitosti, istakao je u Nišu narodni poslanik i potpredsednik Nove stranke Vladimir Pavićević, jedan od predlagača izmena Zakona o obrazovanju.

Plagiranje naučnih radova, kako je istaknuto na okruglom stolu "Zakon o visokom obrazovanju - prednosti i mane" na Pravnom fakultetu, jedan je od uzročnika lošeg stanja u sistemu visokog obrazovanja.

Pavićević, inače profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, podsetio je na najnoviju Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji u kojoj se navodi da srpske institucije i akademska zajednica nisu uspele da se izbore sa velikim problemom plagijata.

Stoga je, smatra on, neophodno uvođenje "principa akademske čestitosti", što „podrazumeva da svaka osoba koja piše naučne radove to čini samostalno, uvažavajući tuđa autorska prava“.

Umesto toga, mi ovde imamo poplavu plagijata! Veliki je broj ljudi koji su na nepošten način stekli zvanja i diplome i, umesto da budu kažnjeni, oni bivaju promovisani u ministre i gradonačelnike - istakao je Pavićevć.

okrugli sto Problem visokog obrazovanja je i "polovična primena" Bolonjske deklaracijeKao značajni problem vidi i "polovičnu primenu" Bolonjske deklaracije u sistemu visokog obrazovanja u Srbiji, za šta, prema njegovom mišljenju, odgovornost pre svega snose univerzitetski nastavnici.

Pavićević je objasnio da Bolonjski sistem počiva na važnim principima kao što su kontinuirano učenje, kontinuiran rad nastavnika sa studentima, insistiranje na jednakoj važnosti znanja i veština i mobilnosti studenata i nastavnika.

Koji god od ovih principa da uzmemo kao neku vrstu merenja dokle smo stigli sa Bolonjom, vidimo da nismo stigli nikuda. Smatram da su ključni kočničari u konačnoj primeni Bolonjskog sistema univerzitetski nastavnici koji u najvećem broju nisu zainteresovani za ozbiljan i odgovoran rad sa studentima - zaključio je Pavićević.

Kaže da nastavnici treba da studente tretiraju kao "centar svemira", a da ih oni umesto toga "raznim mehanizmima i načinima zaobilaze".

Podsetimo, Zakon o visokom obrazovanju ne bavi se plagijatima, tako da su, u slučaju da do njih dođe, sankcije prepuštene statutima univerziteta i fakulteta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zokan

    14:59 // 30. 3. 2015.

    Чим смо дошли у ситуацију да на приватним факултетима студира више него на државним о образовању у Србији не треба говорити.
    За пар месеци добијете диплому коју пожелите.
    ДНО-ДНА !!!

  • Dexter

    13:44 // 30. 3. 2015.

    Trla baba lan... Rad sa studentima mora da bude kvalitetan bez obzira na sistem obrazovanja. Bolonja se loše pokazala kao sistem i jedan je od uzročnika sve nižeg kvaliteta visokog obrazovanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: