Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:46, 27. 9. 2010.

| Društvo

Planetarijum prvi put u Nišu (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Nekoliko stotina učenika Gimnazije "Svetozar Marković" u Nišu, danas je prisustvovalo projekcijama u pokretnom planetarijumu koji je postavljen u fiskulturnoj sali ove škole.

Ispred fiskulturne sale od 9 sati, kada su počele projekcije, gimnazijalci su nestrpljivo čekali u redovima. Polučasovnim projekcijama prisustvovalo je po 30tak učenika a predavač je bio Goran Pavičić iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković” iz Beograda.

- Bio je zanimljiv način na koji su nam pokazali nebo. Sedeli smo u jednom šatoru, u krugu, oko projektora i gledali zvezde. Imali smo utisak da se nalazimo na sred polja i posmatramo zvezde. Imali smo i vodiča kroz te planete, koji nam je objašnjavao kako sve funkcioniše, kako da posmatramo zvezde. Mogu da kažem da smo svi uživali dok smo to gledali - kaže Igor Đorđević, učenik trećeg razreda ove gimnazije.

Dr Dragan Gajić, profesor PMF i predsednik Astronomskog društva "Alfa" iz Niša, koje je iniciralo akciju, predavanja iz astronomije ocenjuje kao neophodna za sve građane.

- Ja verujem da će taj edukativni program dati rezultate, da se ne krijemo više kad je pomračenje sunca i da ne verujemo više u razne priče da će nastupiti smak sveta zato što se kalendar Maja prekida 2012. godine - kaže profesor Gajić.

Mobilni planetarijum, koji je postavljen u Gimnaziji, poklon je UNESCOa Društvu astronoma Srbije, povodom međunarodne godine astronomije, odnosno 400 godina od kako je Glileo Galilej prvi put durbinom pogledao nebo i video Saturnove prstene i Jupiterove satelite.

- Mi smo jako počastvovani što su baš nas odabrali da postave planetarijum i simuliraju pojave na nebu. Tu će moći naši, ali i učenici ostalih škola moći da to pogledaju. Tradija je u našoj školi da organizujemo i Festival nauke i ovo je mali doprinos tim našim naporima da se uključimo u propagiranje nauke - kaže Vesna Adamović Gajić, pomoćnik direktora Gimnazije.

Milan Dimitrijević, stručni saradnik Društva astronoma Srbije poklonio je školi i "Galileoskop", teleskop koji ima iste karakteristike kao onaj kojim je Glalilej prvi put ugledao zvezde i njime se vidi baš ono što je i poznati naučnik video.


Planetarijum?

Mobilni planetarijum je uređaj koji simulira pojave na nebeskom svodu. On se sastoji iz velikog šatora koji ima "plafon" u obiliku kupole i projektor koji prikazuje nebeska tela po celom svodu, pa su oni koji se nalaze unutar šatora okruženi zvezdama. "Statične" planetarijume za sada imaju Beograd i Novi Sad.

- Mi smo pre nekoliko godina pokrenuli inicijativu da grad Niš dobije svoju malu gradsku opservatoriju i planetarijum. Ali, dok to ne rešimo, imamo obećanje naših kolega iz Društva astronama Srbije da će češće obilaziti gradove i da će doći i u Niš - kaže prof. dr Dragan Gajić, predsednik Astronomskog društva "Alfa".


Prevanje o vanzemaljcima

Od 19 časova, u amfiteatru Prirodno-matematičkog fakulteta, “Tajna ćutanja kosmičkih civilizacija – gde su oni” održaće naš poznati astrofizičar prof.dr Milan Dimitrijević. Predavanje se odnosi na mogućnost postojanja vanzemaljskih civilizacija i komunikacije među njima.

Planetarijum u Gimnaziji Svetozar Markovic

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: