Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:01, 7. 5. 2015.

| Društvo

Počela obnova toplane "Jug" u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
toplana
Već počelo demontiranje starih kotlova

Toplana “Jug” koja greje trećinu Nišlija priključenih na daljinsko grejanje, a koja je izgrađena pre 35 godina, biće rekonstruisana do početka nove grejne sezone, najavili su iz Gradske toplane Niš.

Radovi na demontaži starih kotlova i opreme su već počeli, a već početkom juna, kako kažu predstavnici konzorcijuma “Energotehnika Južna Bačka” zaduženi za radove, krenuće sa unošenjem delova novih kotlova, montažom opreme i uređenjem postrojenja. jug Toplana "Jug" izgrađena 1980. godine; foto: nitoplana.co.rs

Došlo je vreme da se oprostimo od ove stare dame, koja je toplotnom energijom snabdevala oko 10.000 domaćinstava i poslovnih prostora i da od sledeće sezone na njenom mestu bude mlada cura. To će biti nova, bolja i energetski efikasnija toplana “Jug”, koja će bezbednost u snabdevanju toplotnom energijom učiniti većom - kaže direktor niške Toplane Slobodan Maksimović.

Ovom rekonstrukcijom, objašnjavaju u Toplani, dobiće se toplotni izvor snage 60 megavati, novi kotlovi će smanjiti emisiju štetnih gasova, a postrojenje će biti sofisticirano i visokoautomatizovano.

Podsetimo, havarije u toplani “Jug” nisu bile retke, poput one na početku prošle grejne sezone kada je ona “ispala” iz sistema, pa je veći deo Niša ostao bez grejanja.

Vrednost rekonstrukcije je nešto više od 2,4 miliona evra, a ovu veliku investiciju finansira nemačka razvojna banka KfW. 


I deo mreže se rekonstruiše

U okviru četvrtog KfW programa biće finansirana i rekonstrukcija toplovodne mreže, i to na 27 deonica.

Nama je mreža veći problem jer je stara preko 35 godina i trudimo se da i nju rekonstruišemo. To je jako skupo i komplikovano i, nažalost, nismo u mogućnosti da je celu obnovimo, ali one najkritičnije deonice sa kojima smo imali probleme rekonstruisaćemo i popraviti - kaže Maksimović.

toplana Toplana "Jug" će biti spremna za narednu sezonu, tvrde izvođači radovaBiće uloženo i u uvođenje sistema za daljinsko praćenje i očitavanje podstanica i obnovu manjih kotlarnica i njihov prelazak sa mazuta na prirodni gas.

Osim ulaganja iz KfW programa, i niška Toplana će, kako kažu u ovom preduzeću, u rekonstrukciju postrojenja investirati svoja sredstva.

U narednim danima počeće rekonstrukcija dimnjaka na toplani “Krivi vir” čija je vrednost 15,5 miliona dinara, a biće ugrađen i novi automatski sistem za hemijsku pripremu vode u koji će biti uloženo 70 hiljada evra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Haruki

    13:31 // 26. 5. 2015.

    Jel cifra od 25 automobila konacna ili imaju jos vozila? Pitam iz radoznalosti, cisto da znam sta sve placam kroz racun.

  • odrani korisnik

    21:49 // 8. 5. 2015.

    Da li ce grejna sezona da pocne na vreme ili da skupljam suva drvca po parkovima? Sad su bas suva...

  • Milos

    15:41 // 8. 5. 2015.

    Je li to u prevodu znaci da ce grejna sezona da kasni, a da ce racuni, naravno uvecani, stizati na vreme?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: