Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:03, 27. 6. 2016.

| Društvo

Počeo upis na fakultete, mnogi bi na Filozofski i Medicinski

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-Univerzitet-zgrada-JV
Filozofski i Medicinski tradicionalno najpopularniji; foto: JV

Skoro petina od 4.819 kandidata koji su se prijavili da polažu prijemni za upis na fakultete niškog Univerziteta, zainteresovana je za Filozofski. Interesovanje je veliko i za Medicinski, a najmanje za Tehnološki fakultet u Leskovcu.

Najviše budućih brucoša bi ove godine na neki od departmana Filozofskog fakulteta, pa će se tako za 570 mesta, od čega 320 na budžetu, boriti čak 966 kandidata. Najveća “navala” je na psihologiji, anglistici i pedagogiji, dok je najmanje interesenata za ruski jezik i književnost, filozofiju i francuski.

Medicinski će ove godine upisati 300 budžetskih i 216 samofinansirajućih, a za indeks ovog fakulteta nadmetaće se 785 potencijalnih brucoša.

Sve popularniji Elektronski fakultet upisaće ove godine 480 studenata, od čega 420 budžetskih, a za ovaj fakultet zainteresovano je 599 ljudi ove godine.

Za indeks Pravnog boriće se 439 prijavljenih kandidata za 600 upisnih mesta (280 budžetskih i 320 na samofinansiranju), a Ekonomskog 418 prijavljenih za 700 mesta, od čega 330 na budžetu.

240x0-open-day-Elektronski-elfak-ni-ac-rs Na pojedinim fakultetima duplo manje zainteresovanih od maksimalne upisne kvote; foto: elfak.ni.ac.rsPrirodno-matematički fakultet bi ove godine da upiše 360 brucoša, koji se bore za 339 mesta, od čega će se čak 330 prve godine školovati o trošku Republike.

Fakultet sporta i zaštite na radu primiće 195 brucoša, od čega 140 budžetskih, a prijavljeno je nešto više od potrebnog - 202 kandidata.

Duplo više prijavljenih od broja upisnih mesta je i na Fakultetu umetnosti - biće primljeno 65 studenata, 38 budžetskih i 27 na samofinansiranju, a prijemni će polagati 112 njih.


Za pojedine fakultete budući studenti manje zainteresovani

Na nekoliko fakulteta situacija je drugačija, pa ima manje prijavljenih od maksimalnog broja koji fakultet upisuje. Tako se za upis na Mašinski prijavilo 286 kandidata, što je manje od broja upisnih mesta - 270 je budžetskih i 70 samofinansirajućih mesta.

Slična situacija je i na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu gde se za 360 mesta (240 na budžetu) nadmeće 292 njih.

360 mesta je i na Fakultetu zaštite na radu, od čega 200 budžetskih, ali je za indeks ovog fakulteta zainteresovano manje od toga - 193 budućih brucoša.

Duplo manje zainteresovanih od mogućeg broja je i na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu - ima 120 mesta, a prijavljenih je 57.

Dobre su šanse da će svi koji polože prijemni na Pedagoškom fakultetu u Vranju od prijavljenih 110, biti na budžetu, s obzirom da ima upravo 110 budžetskih mesta, a samofinansirajućih 140.

Inače, upis na niške fakultete počeo je danas, 27. juna i trajaće do 3. jula.

Kandidati maksimalno 40 bodova dobijaju na osnovu uspeha u školi, dok na prijemnom mogu osvojiti najviše 60. Da bi "upali na budžet", moraju da se na rang listi nađu "iznad crte" odobrenog broja studenata tom fakultetu, uz to da su osvojili minimum 51 bod.

Ako ne ispune ovaj uslov, mogu dobiti mesto za studenta koji će školovanje plaćati sami, ali pod uslovom da imaju više do 30 bodova.

Oni koji budu u situaciji da plate svoje školovanje, ono će ih koštati koliko i njihove kolege prošle godine - medicinare i umetnike, na primer, 120.000 dinara, dok će najmanje para trebati samofinansirajućim studentima Mašinskog fakulteta ili Tehnološkog u Leskovcu - 45.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gastarbajter

    23:50 // 27. 6. 2016.

    Interesovanje je veliko za one fakultete koji mogu da se unovče u inostranstvu. Deco pamet u glavu, u Srbiji se ni narednih 500 godina ništa neće promeniti.

  • Ex-ekonfak student

    18:21 // 27. 6. 2016.

    Ovakav trend na pravnom i ekonomskom fakultetu je vrlo ocekivan. Fakulteti si outdated, ne nude nista osim suve najcesce zastarele teorije. S druge strane privatni fakuteti su cak i pristupacniji a nude znanje koje je fokusirano na najvaznije stvari.Sve dok prof na drzavnom misle da su popili svu pamet ovog sveta, trend ce biti ovakav.

    • shaft

      18:21 // 28. 6. 2016.

      Lepo si to rekao,realno!Uzmes kredit,platis,zavrsis i juris politicku ili rodbinsku vezu za posao!Kad mogu Toma i Drvar,zasto i deca da su izuzetak!

  • antibot

    17:14 // 27. 6. 2016.

    To sto je mala zainteresovanost za neke fakultete (Pravni i Ekonomski) je potpuno razumljivo jer su pravosudje i ekonomija kod nas u totalnom haosu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: