Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:26, 3. 12. 2014.

| Društvo

Počinje izgradnja fakulteta u Bujanovcu

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
Bujanovac-izgradnja-zgrade-fakulteta.jpg
Sa rastom broja studenata pojavio se problem adekvatnog prostora koji će sada biti rešen

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport najavio je početak izgradnje zgrade za odeljenje Ekonomskog fakulteta u Subotici koje će raditi u Bujanovcu.

Naime, Ekonomski fakultet u Subotici, koji je deo Univerziteta u Novom Sadu, otvorio je odeljenje u Bujanovcu u 2011. godini i trenutno nudi studentima mogućnost da pohađaju tri akreditovana studijska programa: marketing, finansije, bankarstvo i osiguranje i agro-biznis i agro-ekonomija. Do sada je uspešno upisano 4 generacije, a ukupno 302 studenta albanske, srpske i romske nacionalnosti nastavu pohađaju na srpskom i albanskom jeziku. Sa rastom broja studenata pojavio se problem adekvatnog prostora za obrazovanje, a izgradnja zgrade će dugoročno rešiti ovo pitanje.

Projekat izgradnje je partnerski poduhvat Vlade Srbije, Opštine Bujanovac, Fakulteta, Evropske unije i Vlade Švajcarske i pružiće priliku sadašnjim i budućim studentima da stiču obrazovanje u savremenom i kvalitetno opremljenom objektu.

Evropska unija će obezbediti preko programa EU Progres oko 800.000 evra za izgradnju zgrade, a planira se da Opština Bujanovac i Vlada Srbije preko Koordinacionog tela podrže projekat sa oko 280.000 evra.  Radovi će početi do kraja godine, a njihov završetak se očekuje, ukoliko vremenske prilike dozvole, do oktobra sledeće godine. 2

Zajednički smo ostvarili ogroman napredak i ja sa zadovoljstvom mogu da potvrdim da će Evropska unija, sa Vladom Republike Srbije i Opštinom, finansirati izgradnju zgrade ali i nastaviti, posredno i neposredno da bude angažovana na ovom projektu - rekao je ambasador Devenport prilokom obilaska lokacije za gradnju zgrade.

Šef Koordinacionog tela Zoran Stanković podsetio je da je početak rada na izgradnji zgrade fakulteta rezultat velike upornosti i tolerancije svih partnera i donatora i da je ovo dokaz da je to jedini način da se dostignu postavljeni ciljevi koji su zajednički svima – bolji i kvalitetniji život svih građana jugoistočne Srbije.

Ovo je veliki događaj za studente Albance, Srbe, Rome i sve ostale zajednice koje žive u  Bujanovcu i okolnim opštinama. Zahvaljujem se svim partnerima koji učestvuju na projektu i želim da se već sledeće školske godine, pri upisu na novi fakultet, poveća broj studenata iz Bujanovca, ali i šire - rekao je predsednik opštine Nagip Arifi.

Na kraju prvog dana posete jugoistočnoj Srbiji ambasador EU sastao se i sa novoizabranim predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Jonuzom  Muslijuom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: