Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 21. 7. 2015.

| Društvo

Pojilišta za spas ptica u tropskim danima

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
ptice-vrucina.jpg
Čvorci uživaju na pojilištu; foto: arhiva DZPPS

Vrućina i suša izuzetno je nepovoljno vreme i za ptice koje vodu, osim za piće, koriste da bi se u njij kupale, a nekima treba i da bi sagradile gnezdo. Zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva da im napravimo pojilišta sa dovoljno vode.

Ptice do pijaće vode, kažu stručnjaci, dolaze teško, a kada je pronađu u strmim kanalima i dubokim vodotokovima često su obale nepristupačne, pa se desi da ptice padnu u vodu i da se udave.

Pojilište je najbolje napraviti u bašti, pored kuće ili vikendice, odnosto mesta blizu kog postoji izvor vodovodne ili slobodne vode, kako bi se uvek moglo napuniti svežom vodom - preporučuju ornitolozi.

pticice Pticama neophodna voda ;foto: Vanja KeserKažu da je za male ptice najsigurnije pojilište na plastičnom ili betonskom postolju uzdignutom najmanje metar iznad tla, kako bi bilo teže dostupno mačkama.

Sama posuda ne treba da ima strme ivice, već blage, a voda treba da bude duboka do 7 cm. Druga opcija je da voda bude dublja, ali da se u posudu stave veći komadi šljunka ili kamenje koje će delom biti iznad površine vode na kome će ptice da stoje dok se kupaju ili piju vodu - kažu u Društvu za zaštitu ptica.

Posude, prema njihovim rečima, mogu da budu postavljene i na grane drveća, krovove ili terase, ukoliko to olakšava punjenje, ali ih u tim slučajevima neće posetiti mnogo različitih vrsta ptica.

U prirodi ptice vodu piju sa nivoa tla. Zato je dobro postaviti bazen u rupu na tlu koja je obložena vodonepropusnim materijalom, iako je u tom slučaju mnogo veća opasnost da će ptice koje sleću stalno vrebati mačke i psi. Konačno, ni običnu tepsiju sa vodom ptice neće odbiti kada prigusti - kažu ornitolozi.

ptice Voda na pojilištima privlači i zebe; foto: arhiva DZPPSOni dodaju da pojilice, u zavisnosti od toga gde su postavljene, privlače mnogobrojne ptice pevačice među kojima su vrapci, kosovi, drozdovi, senice, čvorci, vrane, svrake, ali i mnogobrojne druge žedne životinje.

Ističu da je, na primer, pojilica u vrtnoj arhitekturi nezamenljiv deo mobilijara koji doprinosi estetskoj vrednosti ovakvih prostora, pa i preporučuju da je naprave i oni koji uređuju ili održavaju parkove i druge urbane javne zelene površine.


Lekari u tropskiim danima savetuju rashlađenje pod tušem, redovno unošenje tečnosti i nošenje lagane odeće, a vlasnicima kućnih ljubimaca i krupnih životinja veterinari savetuju posebne mere

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: