Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:58, 18. 5. 2016.

| Društvo

Položen kamen temeljac za dečje hemato-onkološko odeljenje

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
kamen temeljac
Kamen temeljac za početak radova; foto: J. C.

Početak izgradnje novog odeljenja Dečije klinike u Nišu na kome će se po najboljim standardima lečiti deca obolela od raka, za koju je novac prikupljen kroz akcije NURDOR-a, danas je obeležena postavljanjem kamena temeljca.

Kako najavljuju iz Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka (NURDOR) radovi na prvoj fazi izgradnje dečjeg hemato-onkološkog odeljenja, koja podrazumeva grube građevinske radove i stavljanje objekta pod krov, biće završeni na jesen.

Nadamo se da će ova prva faza biti gotova do septembra ove godine, a da će krajem sledeće godine definitivno biti gotova i druga faza i da će tada deca, roditelji i medicinsko osoblje moći da uđu u nove prostorije - kaže Todor Mančić, predsednik UO NURDOR.

kamen temeljac nurdor Medicinsko osoblje odeljenja zahvalno svim donatorima; foto: J. C.On je podsetio da je 20 miliona koliko će biti utrošeno za prvu fazu radova NURDOR prikupljao protekle dve godine kroz razne akcije.

Sredstva za prvu fazu smo prikupili zahvaljujući velikom broju ljudi, malih preduzeća i velikih kompanija. Pomoć smo dobili i od firmi koje su donirale materijal za izgradnju. Posle našeg apela, Ministarstvo zdravlja je obećalo pomoć od 5 miliona dinara koliko iznosi PDV - rekao je Mančić.

Ističe da se uveliko planiraju humanitarni događaji koji će pomoći prikupljanju sredstava za drugu fazu gradnje za koju je potrebno skoro 50 miliona dinara od čega je iznos PDV skoro 10 miliona.

Već sledeće nedelje počinjemo sa akcijom prikupljanja novca za drugu fazu. Biće velika utakmica 24. maja u Beogradu na kojoj će igrati veliki srpski fudbalski asovi - najavio je Mančić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca obećao je da će osim iznosa potrebnog za PDV u prvoj fazi, Ministarstvo obezbediti i novac za drugu fazu.

Ovo je dobar primer kako društveno odgovorna preduzeća, udruženja i pojedinci mogu da pokrenu i učestvuju u unapređenju zdravstvene zaštite u Srbiji - rekao je Vekić.


Odeljenje po meri deteta

hemato-onkolosko odeljenje Aneks ispred postojeće Dečje klinikePrema projektu, u planu je da se novi blok, koji će biti poput aneksa postojećoj zgradi Dečije klinike, prostire na dva nivoa ukupne površine preko 750 kvadratnih metara.

Stacionarni deo biće opremljen sa šest jednokrevetnih soba i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje.

Ovo odeljenje biće ogledni primer i pokazaćemo kako treba da izgleda lečenje po evropskim standardima. Mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji - kažu u NURDOR-u.

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović i načelnica Odeljenja za hematoonkologiju Dečije klinike Gordana Kostić zahvalili su se svim donatorima i istakli da je početak izgradnje velika stvar za Niš i jug Srbije.

Podsetimo, da je niškom Kliničkom centru neophodno novo i veće odeljenje na kome bi se lečila deca obolela od raka primetili su upravo roditelji, članovi NURDOR-a.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    06:04 // 19. 5. 2016.

    Svaka čast i pozdrav za mog zeta Maslia

  • Milos K.

    22:26 // 18. 5. 2016.

    Cestitke svim akterima na istrajnosti da se krene u realizaciju ovog humanog poduhvata!!!Ma da povod nije lep, ali zivot dece je najvazniji za buducnost Srbije,zato je svaki sekund borbe vredan!!!Ovde nema mesta politici u komentarima!Jos jedan od bezbroj dokaza>Prof. dr Zoran Radovanovic PONOS grada Nisa jer je jedini direktor KC Nis koji se istinski bori za poboljsanje uslova lecenja u KC Nis!!!

  • Nikola

    21:31 // 18. 5. 2016.

    I sta ti nije jasno? Naravno da je ispitano i naravno da nema nijedno lekovito dejstvo u smislu izlečenja neke bolesti. Ima efekta u okupaciji nekih simptoma i to je to. E sad uključiti nešto što ima toliko mana samo zbog lecenja pojedinih simptoma je strašno. I kako kanabis uvek podržavaju osobe koje nemaju nikakve veze sa medicinom?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: