Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:43, 13. 1. 2015.

| Društvo

"Polugođe u Škotskoj promenilo mi je pogled na svet"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
lazar
Akademija se prostire na imanju od 70 hektara

Za polugođe na jednoj od najprestižnijih britanskih škola, niški gimnazijalac Lazar Stošić naučio je da vezuje kravatu, prvi put zaigrao vaterpolo, obukao kilt, pobeđivao na debatnim takmičenjima, planinario, putovao i uz sve to obezbedio najviše ocene iz svih predmeta.

Punting Bilo je vremena i za putovanja i izleteKaže da je za "neverovatna četiri meseca" stekao više znanja i iskustva nego za ceo život što mu je potpuno promenilo pogled na svet.

Pošto nosimo uniforme sa kravatom, bilo je u početku teško da je vežem, sada to mogu i zatvorenih očiju - kaže Lazar.

Jedno polugođe bilo je dovoljno da drugovima iz Škotske, Nemačke, Italije, Švedske, sa Barbadosa i svojim profesorima pokaže sve svoje talente.

U Nišu sam trenirao plivanje, a na Akademiji sam se oprobao u vaterpolu i već imao šansu da igram na utakmici protiv škole "Woodwill". Dobio sam čast i da sa drugaricom predstavljam školu na debatnim takmičenjima - priča Lazar koji je u Nišu proveo novogodišnje praznike.

Dollar-akademija-hol Lazar kaže da ova akademija nimalo ne liči ni na jednu školu u Srbiji (foto: dollaracademy.org)Na "Dolar akademiji" u blizini Edinburga sve je organizovano tako da su đaci motivisani da na nastavi daju sve od sebe, ali imaju i sasvim dovoljno vremena i uslova za bavljenje sportom, šetnje i putovanja.

Radnim danima ustajem u 6 da bih imao vremena za plivanje, pa idem na nastavu od 9 do 15:25. Vreme do 17 sati predviđeno je za vannastavne aktivnosti. Zanimljivo je da postoji i vreme za "obavezno učenje" - kaže Lazar.

Tower-Bridge Poseta Londonu dugo mu je bila željaTo znači da svaki đak od ponedeljka do četvrtka od 6 po podne i nedeljom od 10:30 pre podne dva sata mora da ostane u svojoj sobi u internatu, sam i bez mobilnog telefona ili kompjutera.

Ponekad provere da li imamo kod sebe neki elektronski aparat, ako ga pronađu, oduzmu nam i vrate na kraju nedelje. Strogi su po tom pitanju, ali ne bunimo se - priča Lazar.

Koliko je ovaj momak zainteresovao svoje nove prijatelje za Srbiju pokazuje i činjenica da je jedan njegov profesor, koji već govori 7 stranih jezika, počeo da uči i srpski.

Kad sam polazio kući na raspust rekao mi je "srećan Božić" i "lepo se provedi". Neverovatno je što svi žele da čuju mnogo o mojoj zemlji, a ja se trudim da je predstavim u najboljem svetlu, Tu su i momak iz Beograda i devojka iz Smedereva - kaže Lazar.

Lazar_Stosic Nosio je i kiltO Škotskoj je naučio mnogo, probao je nacionalno jelo "hagis" i na božićnom plesu nosio kilt i pored toga što je znao da će to izazvati njegove drugove na "zanimljive komentare".

Imao je vremena i da nedelju dana putuje po Engleskoj, poseti London, muzej "Madam Tiso", vidi "Big Ben", krstari Temzom... 

Nada se da će vest o tome da je on od Udruženja HMC dobio punu stipendiju od 30.000 funti, koliko košta jednogodišnje školovanje na "Dolar akademiji", podstaći druge srednjoškolce da se prijave na konkurs.

Nadam se da ću bar jednim delom doprineti tome da tome da moji vršnjaci ostave sve što su znali, da odu u nepoznato i okušaju sreću - kaže Lazar.

Usain-Bolt Sa poznatima u muzeju "Madam Tiso"Dok su njegovi vršnjaci na raspustu, Lazaru je već počelo drugo polugođe. Očekuje ga priprema za polaganje završnih ispita, ali i volontiranje u bolnici.

Sledeće godine se vraća u matičnu Gimnaziju "Svetozar Marković" posle koje će pokušati da upiše medicinu na Oksfordu. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: