Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:48, 13. 10. 2016.

| Društvo

Ponovo najavljeno izmeštanje pruge iz centra Niša

Autor:D. VaskovićIzvor:Južne vesti
pruga-palilula-JV
Za 4 godine, prema najavi ministarke, ovde više neće biti vozova; foto: JV

Do kraja 2017. trebalo bi da bude završena eksproprijacija u severnom delu grada, a u naredne 4 godine bi pruga i zvanično trebalo da bude izmeštena, a Palilulska rampa konačno više ne bi bila “crna tačka” na mapi Niša, najavila je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Projekat izmeštanja pruge je završen i sledeći korak je eksproprijacija zemljišta, a prema rečima ministarke Mihajlović, na tome se već radi i oko 80 miiona evra koliko će koštati otkup parcela u severnom delu grada, biće obezbeđen u saradnji sa Evropskom investicionom bankom.

Studija izvodljivosti i projekat usvojeni su na revizionoj komisiji Vlade Republike Srbije. Mi smo zajedno sa gradom prethodna dva meseca, iako o tome nismo puno pričali, i sa  Železnicom počeli da radimo ovaj projekat. Naredne nedelje će se proglasiti Javni interes, što mislim da je jasan znak da to radimo. Uporedo razgovaramo sa Evropskom investicionom bankom, imamo interesovanje i novac ćemo obezbediti - rekla je ministarka Mihajlović.

Ne želeći da licitira rokovima, izrazila je nadu da će kompletan posao biti zavšen u mandatu aktuelne gradske vlasti. Takođe najavila je uređenje i drugih pružnih prelaza širom Srbije, kojih ima  negde oko 50 i taj projekat koštaće, kako je rekla između 1o i 15 miliona evra.

zorana-i-darko-JV Ministarka i gradonačelnik na Palululskoj rampi; foto: JVU izradi projekta aktvino je učestvovala i gradska vlast poslednjih nekoliko godina, a najave o izmeštanju dobra su vest i za aktuelno rukovodstvo.

Radujemo se skorom trenutku otpočinjanja aktivnosti na izgradnji projekta pruge od Proseka do severne zone Niša kao dela Koridora, koja će početi procesom eksproprijacije i izdvajanjem sredstava u Budžetu sledeće godine - rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

I nakon izrade projekta i posete ministarke ostale su dve nejasnoće - da li će severna obilaznica imati dva koloseka i da li će kompletan železnički saobraćaj nakon izgradnje pruge “zaobilaziti” centar grada ili će putnički vozovi i dalje prolaziti kroz grad. 

Podsetimo, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Prošle godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena.


Niškom Aerodromu 6,5 miliona evra

Nova ulaganja do 2019. godine trebalo bi da dostignu cifru od 6,5 miliona evra koji će biti uloženi, kako je najavila ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, u osavremenjivanje i povećanje bezbednosti putnika u niškoj vazdušnoj luci.

Prošle godine niški Aerodrom servisirao je 30.000 putnika, već do kraja narednog meseca će dostići 100.000, a projekcija je da će u 2017. taj broj dostići 200.000 putnika. Vlada želi da Aerodrom "Konstantin Veliki" učini što komercijalnijim, jer ima budućnost i veoma je značajan za ceo region Zapadnog Balkana - rekla je Mihajlovićeva.

Inače, sa niškog Aerodroma već saobraćaju dve “low cost” kompanije - “Wizz Air” i “Ryanair”, a očekuje se da u narednim godinama taj broj bude uvećan.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ALEKSANDAR MILIC

    23:47 // 14. 10. 2016.

    Potrositi toliko novca za izmestanje pruge iz jednog dela grada u drugi je ne smesno nego zalosno.Izmestiti prugu skroz van grada!

  • markoni

    13:54 // 14. 10. 2016.

    mene bi bilo sramota da lazem toliko - tako me vaspitavali od malena..

    ovi ponavljaju iste lazi i ne znam da li i sami veruju u to..

  • vladimir popovic

    09:16 // 14. 10. 2016.

    Veca verovatnoca da dobijes na LOTO nego da izmeste prugu,ajde breee....!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: