Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:40, 23. 1. 2015.

| Društvo

Velike poplave na jugu Srbije

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Poplave u Surdulici
Surdulica; Foto: Mihovil Kozersky

Kiša koja pada celog dana izazvala je poplave u Surdulici, Vladičinom Hanu, Vranjskoj Banji, Predejanu i Grdelici.

Iako je poplavljeno nekoliko naselja i pogona fabrika, iz Sektora za vanredne situacije kažu da na svim poplavljenim područjima nema životno ugroženih.

Nakon proglašenja vanredne situacije u Opštini Vranjska Banja, proglašena je vanredna situacija i u vranjskim selima sa desne strane Južne Morave.

Poplavljeno je naselje Ogošte sa šezdesetak kuća - javlja dopisnik Južnih vesti.

Nabujala Kordevačka reka odnela je most, što je dovelo do prekida saobraćaja na putu Kordevac – Kriva Feja. 

_______________________________________________________________

Na sednici Štaba za vanredne situacije Vranja ocenjeno je da su najugroženiji putni pravac Tibužde-Lukovo i Tibužde-Leva reka, dok je put Gornje Trebešinje-Nestavce neprohodan jer je voda oborila stubove za niskonaponsku mrežu, pa su stanovnici sela Trebešinje i Nestavce bez struje.

_______________________________________________________________

Prema nezvaničnim informacijama, najgora situacija sa poplavama u Pčinjskom okrugu je trenutno u Vladičinom Hanu gde su poplavljena gotovo sva ravničarska sela Žitorađe, Prekodolce, Stubal, Lepenica, Suva Morava i Repince. Ugrožene su kuće, ali i veliki broj privrednih objekata u Žitorađi.

Uvedena je vanredna situacija, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 22 osobe koje su smeštene u privremenom prihvatnom centru u lokalnoj osnovnoj školi.

Obzirom da je kiša prestala da pada, situacija se normalizuje i, ako ne bude daljih padavina, pristupiće se ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija ugroženih domaćinstava - kažu u Sektoru za vanredne situacije.

____________________________________________________________________

U Surdulici su, prema rečima predsednika Skupštine Opštine Surdulica Novice Tončeva, ugrožena sela prema Vladičinom Hanu poput Ćurkovice, Alakinca, Binovca, Dugojnice i Jelašnice, dok su u gradu poplavljene ulice koje nemaju atmosfersku kanalizaciju.

U gradu gde smo napravili atmosfersku kanalizaciju, nema vode na ulicama, ali ima ulica gde nema te kišne kanalizacije i tamo ima problema - kaže Tončev.

Štab za vanredne situacije Surdulice je zasedao, procenjeno je da nema potrebe za uvođenjem vanredne situacije, već se primenjuje Plan odbrana od poplava. Tončev kaže da je angažovana kompletna mehanizacija Opštine, da su ekipe na terenu i da se situacija rešava.

_____________________________________________________________________

Pedesetak kuća u grdeličkom kraju poplavljena su usled izlivanja Južne Morave i Tulovske reke. Najkritičnije je u Guberevcu i Donjem Bunibrodu gde je voda ušla u tridesetak kuća, a žitelji se bore sa vodom koja i dalje nadolazi.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu, a Grad Leskovac je angažovao dodatnu mehanizaciju i još nekoliko leskovačkih privatnika koji o svom trošku doteruju pesak i prave bedeme.

Moramo da kažemo, iako smo očistili Tulovsku reku, nismo uspeli da kontrolišemo ovakvu situaciju gde se voda povlači iz njiva, ulazi u kanal i plavi dvorišta. Ako bude bilo potrebe, dežuraćemo cele noći jer je situacija u Grdelici sve opasnija – kaže načelnik Sektora za vanredne situacije u Leskovcu Milorad Marjanović.

U Grdelici glavnom ulicom voda nadolazi bukvalno metar na svakih 10 minuta u talasima, a meštani sa nevericom nemoćno posmatraju situaciju.

Ne pamtim da je ikada Morava ovakvom brzinom plavila naša dvorišta i kuće – kaže jedna meštanka Grdelice čiji su podrumi već puni vode.

Velikom broju meštana Grdelice i okolnih sela je pod vodom su objekti u kojima su stoka i živina i plaše sa da neće uspeti da ih spasu.

___________________________________________________________________

U toku popodneva bio je poplavljen i jedan deo Predejana, a u sektoru za vanredne situacije kažu da su uspeli da spreče veću štetu.

U ovom trenutku Južna Morava počela je da plavi velikom brzinom i južni deo Predejana i ekipe se spremejau da krenu i u tom pravcu - javlja novinar Južnih vesti Dragan Marinković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • strasno

    18:05 // 8. 2. 2015.

    Koji stab za vanredne situacije? To ce Cale pajser i Minka da rese.Sramota za nasu opstinu ko je vodi

  • Novica

    10:47 // 25. 1. 2015.

    Kakav je to štab za vanredne situacije kad na njemu ne prisustvuju direktori elektrodistribucije i Vlasinskih hidroelektrana kao članovi štaba?Sramota.

  • His Dudeness

    14:03 // 24. 1. 2015.

    Sauronu tamni plamen Utumna nece pomoci, vratice se on u Senku i nistavilo (tj Bozicu)...Dobra je ta moc Vrle koja drobi planine u prah i spira prljavstinu Sarumanovu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: