Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:25, 21. 4. 2010.

| Društvo

Poplave u na jugu Srbije (video)

Autor:Lj.U.Izvor:Južne vesti
Kutinska reka

Situacija posle poplava izazvanih jakom kišom u okolini Niša i topličkom kraju sve je ozbiljnija.

Najkritičnije je na teritorijima opština Gadžin Han i Niška Banja, gde su u stalnom zasedanju krizni štabovi.

U utorak, oko 3 sata izjutra, Kutinska reka ponovo je nadošla i ugrozila čak i kuće. Angažovana je mehanizacija Niskogradnje, dovlači se zemlja i napravljen je bedem, a započeta je i podela vreća sa peskom ljudima.

Ipak, vodostaj Kutinske reke, od jutros je u povlačenju, pa je i situacija nešto mirnija.

Nadošla Kutinska reka poplavila je na desetine hektara obradivog zemljišta i petnaestak kuća u selu Taskovići, a nizvodno su ugrožena naselja Prva Kutina, Lazarevo selo i niška naselja Nikola Tesla i naselja do ulivanja Kutinske reke u novo korito Nišave.

Vodostaj Nišave je izuzetno visok.

Iako je tokom noći postojala opasnost da se izlije i Gabrovačka reka kod škole “Ćele Kula”, njen vodostaj u Nišu za sada stagnira.

Za večeras se najavljuju nove padavine, ali manjeg intenziteta, dok se obilnije padavine, pa samim tim i novi porast vodostaja, očekuju u petak, kažu meteorolozi.

Zbog izlivanja reke Toplice, duž celog korita, situacija na području opština Prokuplje i Žitorađa je alarmantna, a ekipe Sektora za vanredne situacije tokom cele noći, spasavale su ljude i njihovu imovinu iz poplavljenih kuća.

Prema rečima načelnika prokupačkog Sektora za vanredne situacije, Srđana Mitrovića, voda je ugrozila na stotine domaćinstava u te dve opštine, pa je zbog toga i evakuisano i zbrinuto oko stotinu ljudi i dece iz poplavljenih domova.

U opštini Žitoradja, najlošija situacija je u selu Voljčinac, gde su stanovnici zbog poplavljenog mosta, koji ih spaja sa Žitorađom, odsečeni od sveta.

Poplavljena su i domaćinstva u selima Jug Bogdanovac, Đakus, Pejkovac i na desetine hektara oranica, kao i nekoliko desetina plastenika, sa ranim povrćem.

Vanredno stanje u Leskovcu

Na današnjoj sednici Gradskog štaba civilne zaštitite saopšteno je da je zbog poplave na delu teritorije grada Leskovca, proglašena vanredna situacija i to u Gornjem i Donjem Bunibrodu, Guberevcu i prigradskim naseljima Ančiki i Bobište.

Poplava je ugrozila i romsko naselje u Grdelici, Koraćevac, Trnjane, Navalin, Bogojevce, Presečinu, Vučje, Radonjicu, Vlase, Gornje Sinkovce, Milanoivo, Donje Stopanje i Brestovac. U saopštenju se, inače, ne navodi broj poplavljenih kuća i obradivog zemljišta.

Gradski štab civilne zaštite, kako se dalje precizira, angažovao je svu potrebnu mehanizaciju po utvrđenom prioritetu sa terena i biće aktivirane i sve raspoložive pumpe i druga neophodna oprema sa područja Jablaničkog okruga i drugih gradova koji u ovom trenutku mogu da pruže pomoć.

Zavodu za javno zdravlje je dat nalog da pripremi sve što je potrebno kako bi stanovništvo bilo zaštićeno od zaraznih bolesti i uspešno sprovela dezinfekcija na ugroženom području. Gradski štab civilne zaštite formirao je i operativne timove koji bi trebalo neprestano da izveštavaju o stanju na terenu i po nalogu štaba preduzimaće mere kako bi štete, koliko je moguće, bile što manje.

Na sednici Gradskog štaba civilne zaštite ocenjeno je da, i pored 70 litara vode koja je u aprilu pala po kvadratnom metru - a od novembra minule godine palo je 350 litara vode po kvadratnom metru - vodostaji najvećih reka na jugu Srbije, koje protiču kroz područje leskovačke opštine su u granicama redovne odbrane od poplava.

Štab civilne zaštite je apelovao na stanovnike ugroženih područja da se posredstvom mesnih zajednica i mesnih kancelarija aktivno uključe u akciju prevencije i sanacije posledica nastalih poplavama.
 

 

Kutinska reka srušila most.

Vodostaj Nišave u centru Niša.

vodostaj Nišave u prigradskom naselju Donja Vrežina

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dinic rade

    20:01 // 26. 2. 2013.

    nebrojano puta se pokazalo da srbija nikad nije inece biti spemna za poplave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: