Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:26, 22. 10. 2014.

| Društvo

Poreska: Kontrole ugostitelja u skladu sa zakonom

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
poreska
Veliki broj niških kafića i restorana zatvoren od strane Poreske uprave u poslednjih mesec dana

Povodom protesta ugostitelja u celoj Srbiji zbog, kako kažu, lošeg tretmana inspekcija i ministarstva prema njima, oglasila se Poreska uprava koja je istakla da su sve mere i radnje u kontroli bile u skladu sa zakonom.

Napominju da nije bilo prekoračenja ovlašćenja i prava Poreske uprave u poreskom postupku.

U saopštenju Poreske uprave navodi se da u poslednja dva i po meseca jesu pojačali kontrole “evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa i provere radno-pravnog statusa radnika” kako bi se izborili protiv sive ekonomije.

Koliko je ugostiteljskih objekata u Nišu kontrolisala poreska inspekcija i koliko njih je zatvoreno zbog uočenih nepravilnosti u poslednjih mesec dana, novinari Južnih vesti pitali su Poresku upravu još pre više od 10 dana, ali odgovor još nije stigao.

Kako stoji u saopštenju Poreske upućenog svim medijima, od 5. avgusta do 19. oktobra inspekcije su kontrolisale promet preko fiskalnih kasa kod 1.019 obveznika na teritoriji Srbije. Kod njih 408 utvrđene su nepravilnosti i podneto je 349 zahteva za pokretanje prekršajne odgovornosti.

Metodom analize rizika, ustanovljeno je da procenat neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa najveći u ugostiteljstvu pa su stoga kontrole u toj oblasti i pojačane  - navodi se u saopštenju.

Smatrajući da su na meti raznih inspekcija, srpski ugostitelji su danas zatvorili svoje lokale na jedan sat, a u protestu su im se pridružile i niške kolege. Ipak, kako kažu čitaoci koji su se javili redakciji većina lokala u najprometnijoj Obrenovićevoj ulici je radilo i konobari su redovno služili mušterije.

Podsetimo, u Nišu je u prvih 6 meseci ove godine privremeno zabranjena delatnost za 55 objekata, uglavnom zbog neizdavanja fiskalnog računa.

Inače, kazne za neizdavanje fiskalnih računa mogu biti novčane u rasponu od 100 hiljada do 2 miliona dinara za pravno lice, odnosno 50 do 500 hiljada dinara za preduzetnike, ili kazne privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Jovanovic

    13:03 // 23. 10. 2014.

    Ostavite bar jedan kafić na Bulevaru,da imam gde sa Perišićem kafu da popijem

  • krs

    11:30 // 23. 10. 2014.

    Ako moze neko da mi pojasni. Da li kafane mogu da zauzmu trotoar i tu postave stolove? Kolica ne mogu da prodju. To je meni bahato. BISER npr.

  • Jedan Kafic

    02:54 // 23. 10. 2014.

    Ne mozes da kazes da svi mi ne radimo posteno.U svakoj bransi imas kriminal i korupciju.I u zdravstvu i drzavnim firmama koji primaju platu od privatnog sektora!Gde si kod DR dobio F racun?NIGDE!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: