Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 4. 3. 2016.

| Društvo

Porođaj uz epidural sve češći u niškom porodilištu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
bebe
Od 1. januara 2016. u svim porodilištima u Srbiji je besplatan epidural; foto: JV

Ukoliko žena poželi bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju, to može da zahteva i, ukoliko se proceni da nema kontraindikacija, ona će to i dobiti potpuno besplatno, kaže direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović.

On napominje da je prošle godine od oko 3.150 porođaja u Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu urađeno 23 epidurala, što je ispod 1%, dok je u prva dva meseca 2016. godine taj broj već premašen zbog, kako kaže, većeg broja obučenih anesteziologa.

Od početka ove godine urađeno je 33 epidurala, a ako se zna da se u proseku 10 žena dnevno porodi to je već oko 5% onih koje su imale bezbolni porođaj od njih oko 600 - objašnjava Radovanović.

Direktor KC Niš ističe da broj budućih mama koje će dobiti epidural ne može da poraste rapidno jer i dalje nema dovoljno anesteziologa, ali da je sada mnogo više njih koji znaju da primenjuju ovu metodu. radovanovic Imamo više edukovanih anesteziologa za epidural, kaže Radovanović; foto: kcnis.rs

Pošto od svih anesteziologa koji rade na Ginekološko-akušerskoj klinici nisu svi radili epidural kao metodu, možda oko polovina njih nije, još pre 1. januara smo jedan deo njih edukovali. Osim toga, unutrašnjom preraspodelom, neke anesteziologe sa drugih klinika koji su iskusni u ovom tehnici jer se ona koristi i u, na primer, kolorektalnoj hirurgiji, prebacujemo povremeno na Ginekologiju - objašnjava direktor niškog Kliničkog centra.

Radovanović ističe da davanje epiduralne anestezije nije laka tehnika i da nosi veliki rizik, te da lekari “moraju da budu apsolutno sigurni u ono što rade”.

On napominje da u proseku dnevno epidural potraži jedna ili dve žene od njih 10 u proseku.


Može i bez veze?

Da epidural više nije privilegija, za koju je potrebno poznanstvo, veza, mito ili da ste dete zdravstvenog radnika, poslednjih nedelja prijatno je iznenadilo neke Nišlijke.

Porodila sam se sredinom februara i primila epidural, besplatno, bez ikakve veze. Imaju anesteziologe koji to rade. Sama sam tražila, nisam sigurna da to baš nude - kaže Nišlijka A. K.

gak U niškom GAK-u ranijih godina epidural se dobijao samo ako imate vezu; foto: J. C.Slično iskustvo ima i Nišlijka Sonja koja se porodila pre 2 nedelje i kaže da je nakon što je tražila od lekara, bez problema dobila epidural i imala bezbolan porođaj.

Međutim, ima i onih koje kažu da, zbog toga što se “zadesilo” da se porađaju noću, nisu mogle da prime epidural.

Daju svakoj trudnici koja želi, ali samo u toku dana. Ja sam došla noću i ništa od mog epidurala - kaže Nišlijka E. S.

Direktor Kliničkog centra kaže da bezbolni porođaj nije “rezervisan” samo za one žene koje se porađaju u toku dana, već da se ponekad dešava da su anesteziolozi u tim trenucima zauzeti.

Daje se epidural i noću, ali naravno, može da se desi da su dva anesteziologa u istom trenutku već zauzeta nekim drugim intervencijama i da je fizički nemoguće da budu na dva mesta. Tako se verovatno dešava da nekoj ženi krene porođaj, da zatraži epidural, a da su oni već zauzeti i da ne mogu da to urade. Ali ne verujem da ima puno takvih slučajeva - kaže Radovanović.

On napominje da na Ginekološkoj kllinici anesteziolozi nisu samo prisutni na porođajima, već imaju širok krug delovanja.


Moguć porođaj uz prisustvo oca

I dok ranijih godina nije bilo moguće da tata bude iz buduću mamu tokom porođaja u niškom porodilištu, sada je, kaže direktor Radovanović, to moguće.

Bilo je nekoliko zahteva od početka godine i svima je omogućeno. Svi koji su pitali, njima je omogućeno - objašnjava Radovanović.

On ističe da se ni ta usluga ne naplaćuje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petra Ilic

    22:19 // 5. 3. 2016.

    Jedno pričaju,drugo rade,treće misle...

  • Istina

    13:32 // 5. 3. 2016.

    Supruga se prekjuce porodila sa epiduralom, ponudili odmah, odobrili nakon pregleda, nit platili nit je ko spominjao, veliko HVALA u moje i zenino ime!

  • ana tomic

    23:31 // 4. 3. 2016.

    Iz iskustva znam da nista nije ovako kao sto ovde kaze Radovanovic!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: