Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:06, 9. 6. 2010.

| Društvo

Poskupljuje gradski prevoz u Nišu

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
foto: jgpnis.rs

Gradska Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj Niša predložila je povećanje cene karata u javnom gradskom prevozu.

Ukoliko Gradsko veće ovaj predlog prihvati od 1. jula cene trebalo da budu veće za u proseku za 15 odsto, dok bi od 1. septembra bile povećane za još oko 12 odsto.

- Kada je pre šest godina formirana cena karte, bili su drugi uslovi. U međuvremenu uvedene su nove linije, za Paligrace i Njegoševu ulicu, a cena evra i goriva povećane su više puta. Osim toga, grad je u preuzeo plaćanje 250 konduktera. Oni mesečno primaju republički minimalac od oko 16.000 dinara u neto iznosu, ali to je trošak od skoro 7 miliona dinara mesečno. Zbog toga i pored najavljenog usklađivanja cene karata, novac koji će građani davati za karte ne predstavlja njenu tržišnu cenu - kaže Vladimir Popović, pomoćnik Načelnika Uprave za komunalne delatnosti, zadužen za saobraćaj.

S obzirom da gradski prevoznici imaju zagarantovanu zaradu obračunatu na osnovu pređenih kilometara, ukoliko se prodajom karata ne sakupi dovoljno para, novcem poreskih obveznika se pokriva razlika. Gledano iz drugog ugla, povećanjem prodaje karata grad štedi novac.

Za tu razliku u 2009. godini grad je izdvajao između 100.000 i 200.000 evra mesečno.

U Upravi za saobraćaj kažu da su promenom organizacije rada, od januara 2010. godine, od kada je kontrola gradskog prevoza sa Aerodroma prebačena na Parking servis, subvencije su smanjene za čak 50.000 evra na mesečnom nivou.

vrsta

kategorija

postojeće cene

od 01. jula

od 01. septembra

pojedinačne karte

I zona

30

35

40

I+II zona

40

45

55

mesečne karte

I zona

1250

1460

1670

I+II zona

1665

1940

2220

Cene prevoza u većim gradovima 

Sa cenom od 30 dinara za pojedinačnu kartu, Nišlije izdvajaju manje para od Novosađana, Kragujevčana i Beograđana.

 

Beograd

Novi Sad

Kragujevac

Niš

Pojedinačna

80*

40

40

30

* U Beogradu je 80 dinara cena pojedinačne karte kupljene u autobusu, a 40 dinara ako je kupujete na kiosku. 

Poređenje cena karata na mesečnom nivou, kao i povlašćenih karata za privilegovane korisnike (penzionere, studente, đake,..) nije moguće zbog specifičnosti sistema svakog od pomenutih gradova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Slobodan Petrovic

    19:02 // 9. 6. 2010.

    Broj polazaka na prigradskim linijama vam je uzas,koje pisao red voznje nema blage veze sa poslom koji radi,uveli ste neke nepotrebne linije kao sto su:Trupale,Paligrace,na liniji Trupale idu polu prazni autobusi.Nisu samo u pitanju ta dva prigradska naselja pogledajte ostala,subotom i nedeljom covek ne moze da krene do sela jer je red voznje cista nula.Pogledaj te red voznje do(Lalinca,G.Trnave,Mezgraje)i vi trazite povecanje karte za sta?Hvali te se time kako ste uveli nove linije,a ni ove stare neumete da odrzavate!

  • JU361

    16:42 // 9. 6. 2010.

    Ako ovo prodje, Nislije ce mesecnu kartu za I i II zonu placati preko 20 EUR!!!! Kod mene u Nemackoj cena mesecne karte za citav grad (metropola Dizeldorf) iznosi 55 EUR! Svakim radnim danom od 19h i subotom i nedeljom mogu se voziti skoro kroz celu pokrajinu (predjem i po 150 km)! Cak mogu da povedem drugu osobu za dzabe. A ovde prosecna zarada oko 2500 EUR (naravno sam statistika), pa uporedite! Zaista skup a LOS prevoz u Nisu.

    SRAMOTA!

  • Bane

    14:17 // 9. 6. 2010.

    U redu za povećanje cene karata ali zašto je smanjen broj polazaka na liniji broj 6 i to radnim danom iz Duavaništa 11 polazaka, subotom 24 polaska a nedeljom 1. Isto toliko i sa Železničke stanaice. Na drugim linijama je sigurno isto urađeno. Zbog čega je to urađeno ? Zbog velike gužve kondukteri ne mogu kvalitetno da obavljaju svoj posao za koji su plaćeni od strane Grada. Džaba penzionerima besplatan prevoz kada stoje u prepunim autobusima. Kvalitetan prevoz zbog ukidanja polazaka je ozbiljno narušen. (Ovako je i "Niš-ekspres" pre 2006. godine ukidao polaske, što se pokazalo kao veoma loše po gradski prevoz).
    Javni gradski prevoz mora da bude u službi gospodinu PUTNIKU. Da bi se broj putnika povećao, javni gradski prevoz mora da obezbedi komfor, optimalan broj polazaka i pristupačnu cenu. Veći prihod se ne ostvaruje samo povećanjem cene a naročito ne, ukidanjem polazaka autobusa.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: