Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 1. 6. 2011.

| Društvo

Postavljena signalizacija na Palilulskoj rampi

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
foto: Ivan Mančić

NIŠ - Na raskrsnici ''Palilulska rampa'' pušten je u rad bežični sistem signalizacije kojim se olakšava saobraćaj na jednoj od najprometnijih niških raskrsnica.

Tim studenata elektronike uz podršku mentora projektovao je i izradio jedinstven sistem bežičnog upravljanja signalizacijom. Izrađeni su displeji koji prikazuju vreme preostalo do paljenja crvenog i zelenog svetla na semaforima, displeji za prikaz vremena prolaska vozova kroz raskrsnicu, kao i govorni automati koji olakšavaju prelaz ulica slepim i slabovidim osobama.

Na samoj rampi nalazi se šest LED displeja crveno-zelenih dioda, koji kada je rampa spuštena prikazuju vreme do prolaska voza, odnosno, kada je rampa podignuta, vreme trajanja crvenog i zelenog svetla na semaforu.  

Na raskrsnicama koje okružuju rampu postavljeno je osam displeja belih dioda, koji vozačima pružaju informaciju o vremenu do prolaska voza, kako bi u skladu sa tim koristitili alternativne pravce. Zahvaljujući informacijama koje vozači dobijaju sa displeja, značajno će se smaljiti gužva na raskrsnici i povećati njena prohodnost za sve učesnike saobraćaja.

Ovo je prvi ovakav sistem u Nišu, a rezultat je projekta „Raskrsnica Palilulska rampa“ u okviru Programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program), koji podržava i finansira kompanija Philip Morris Operations a.d.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dragoljub stamenkovic

    17:11 // 8. 7. 2011.

    Pohvaljujem !

  • Ivan

    21:45 // 1. 6. 2011.

    Primetio pre nekoliko dana,stvarno vredi.Ovakve tajmere bi trebalo postaviti na svim prometnijim raskrsnicama u gradu zarad smanjenja zagadjenja i stednje goriva.Svaka cast "elektroncima" i nadleznim organima koji su ucestvovali u postavljanju ove signalizacije.

  • meraklija 68

    21:34 // 1. 6. 2011.

    Za olaksavanje saobracaja na Paliluli jedino resenje je izmestanje pruge i jedan kruzni tok.Ovakav pokusaj je za pohvalu,ali resenje nije.Sve dok saobracajna policija ne bude rigoroznija prema vozacima koji parkiraju svoja vozila(samo na minut) da bi mogli da skoknu do pijace,konkretno mislim na ulice Bozidarceva od pruge pa do semafora i Episkopska od pruge ka Sveti Nikloskoj crkvi.Slozicete se sa mojom primedbom da su i svetlosna i zvucna signalizacija u takvoj situaciji samo jedan pokusaj resavanja saobracajne guzve.
    Zato gospodo saobracajci na zadatak,mnogo je veci prekrsaj parkiranje(mesto gore navedeno),nego neispravno svetlo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: