Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:29, 8. 8. 2014.

| Društvo

Poziv manjinama da se upišu u birački spisak

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
Biracki-spisak.jpg

Povodom raspisivanja izbora za savete nacionalnih manjina 20. avgusta, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pozivaju pripadnike manjina da se upišu u poseban birački spisak.

Kako objašnjava državni sekretar u Ministarstvu državne uprave Ivan Bošnjak, od procenta upisanih do 18. avgusta, kada će spisak biti privremeno zaključen, zavisi da li će izbori planirani za 26. oktobar biti održani neposredno na biračkim mestima ili putem elektorske skupštine.

Elektori su posebno izabrani predstavnici dela građana pripadnika jedne nacionalne manjine koji na elektorskoj skupštini biraju svoj nacionalni savet.

- Izmenama i dopunama zakona predviđeno je da čitav izborni proces sprovede Republička izborna komisija. Budući da smo kao Ministarstvo nadležni za vođenje posebnih biračkih spiskova nacionalnih manjina, još jednom apelujemo da se pripadnici manjina upišu što pre u posebne biračke spiskove, jer je to preduslov da u demokratskom izbornom procesu preko nacionalnih saveta koje biraju budu u prilici da ostvare svoja prava - kaže Bošnjak.

Prema njegovim informacijama, hrvatska, makedonska i romska manjina u ovom trenutku još nemaju dovoljan broj upisanih u poseban birački spisak za izlazak na neposredne izbore.

- Njihove pripadnike posebno pozivam da se u što većem broju upišu do 18. avgusta kada pravimo presek i donosimo odluku koja manjina će birati nacionalni savet neposrednim putem, a koja putem elektorske skupštine. Upis će biti moguć i posle ovog datuma po propisima koji regulišu opšta izborna prava - kaže Bošnjak.

Ivan Bošnjak ističe da je neophodno da se pripadnici nacionalnih manjina upišu u posebne biračke spiskove jer tako ostvaruju pravo da glasaju i budu izglasani za predstavnike u svojim nacionalnim savetima.

- Kroz nacionalne savete pripadnici manjina mogu da ostvare Ustavom i zakonom garantovana prava autonomije u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja, zvanične upotrebe jezika i pisma. Posebno naglašavam da oni koji su se već upisali treba da provere da li se nalaze na posebnom biračkom spisku - kaže Bošnjak.

Upis se vrši na lični zahtev popunjavanjem formulara u opštini ili gradu gde građani žive, i sam upis, kako naglašavaju u Ministarstvu, predstavlja zaštićeni podatak o ličnosti regulisan posebnim propisima.


Podsetimo, zvanični podaci pokazuju da se do maja 2014. u poseban birački spisak nacionalnih manjina upisao 451.891 građanin, što je za oko 20.000 više nego na poslednjim izborima za savete 2010. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: