Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 2. 3. 2015.

| Društvo

"Pravna konfuzija" u slučaju Momira Stojanovića

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-Momir-Stojanovic.jpg
Poslanik pod optužbom za ratne zločine; Momir Stojanović (foto: arhiva JV)

Iako je zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu 1999. godine "crvena" Interpolova poternica za poslanikom SNS-a iz Niša Momirom Stojanovićem raspisana na zahtev EULEX-a, on još uvek nije uhapšen zbog, kako kaže advokat Božo Prelević, “pravne konfuzije”.

Prelević navodi da je “crvena poternica” obavezujuća za svaku državu, te da osobe koje se nalaze na njoj automatski treba da budu uhapšene i predate daljim sudskim organima.

Ipak, u slučaju Stojanovića, Prelević navodi da je “pitanje da li naša policija može da hapsi po nalogu kosovskih sudova”.

Bio bi pravni nonsens da zemlja koja ne priznaje Kosovo postupa po nalozima njegovih sudova i hapsi predsednika parlamentarnog Odbora za bezbednost. Crvene poternice jesu obavezujuće, i Srbija mora da hapsi na osnovu njih, ali ne može u ovakvim situacijama, jer bi to bilo implicitno priznavanje Kosova - kaže Prelević.

Međutim, iako su mediji preneli da je međunarodna poternica raspisana na zahtev Osnovnog suda u Đakovici, Južnim vestima je potvrđeno da je poternicu preko kancelarije Ujedinjenih nacija zatražio specijalni tužilac EULEX-a, zvanične misije Evropske unije, čije je prisustvo na Kosovu prihvatila i Srbija.

momir Momir Stojanović na crvenoj poternici Interpola (foto: interpol.int)Upravo to što je poternica raspisana preko kancelarije Ujedinjenih nacija a na zahtev formalne misije EU, po mišljenju stručnjaka “dodatna je otežavajuća okolnost za Srbiju". Analitičar Dušan Janjić, čiju izjavu prenosi RTS, smatra da bi Srbija zbog toga "trebalo da prihvati kakvu-takvu saradnju”.

Najbolji način da se pomogne i državi i tim ljudima je da Srbija ne vrši dalje opstrukcije, da se ne ponaša kao da to ne postoji, da se sa svojim dokumentima i istražnim organima priključi istrazi i da se vidi šta može da procesuira sama, što bi bilo mnogo bolje iz ugla države - rekao je Janjić za RTS.

Iako je Interpol poternicu za Stojanovićem raspisao po nalogu međunarodne institucije, a njena primena je obavezna, premijer Aleksandar Vučić je medijima rekao da će "slučaj ispitati naši nadležni organi", uz napomenu da "on lično veruje da Stojanović ništa nije počinio”.


Za šta se tereti Stojanović?

Kako stoji u saopštenju EULEX-a, poternica je raspisana na osnovu istrage ratnih zločina počinjenih 27. i 28. aprila 1999. godine u opštini Đakovica, uključujući sela Meja, Oriza, i druga sela u dolini Caragoj.

Ovi ratni zločini uključuju i ubistvo 372 žrtve tokom napada na civilno stanovništvo albanske etničke pripadnosti koje je bilo izloženo mučenju, nečovečnom postupanju, nanošenju velike patnje, dislokaciji i raseljavanju, oduzimanju imovine i pljački, koji nisu opravdani vojnim potrebama - navodi se u saopštenju.

Tužioci su, navode u EULEX-u, do sada identifikovali približno 20 optuženih, koji se mogu teretiti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, a kako kažu, “masakr u Meji i njenoj okolini navodno predstavlja najveće masovno ubistvo tokom konflikta 1999. godine na Kosovu”.


Ko je Momir Stojanović?

Stojanović je rođen 1958. godine u Đakovici. Krajem 90-ih je bio načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Srbije i Crne Gore.

Od januara do septembra 2004. godine je bio direktor tada formirane Vojno-bezbednosne agencije.

Od 2007. do 2010. godine je promenio čak 3 stranke - SRS, SPS i SNS.

Trenutno je predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Detaljniju Stojanovićevu biografiju možete pogledati u rubrici "Ko je ko?".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    18:34 // 3. 3. 2015.

    Samo nam ovo fali.Mnogo je terao silu kadrovirao ,sad vec polako peru ruke kadrovi mu.Budimo uz njega a on. Neka se opameti i mane losih ljudi

  • dragoljub Stamenković

    11:21 // 3. 3. 2015.

    Momir nikada nije bio član SRS, ne, NEDAJ BOŽE,, pu, pu, daleko od naše kuće! Bio je šef crvenog odborničkog kluba u Skupštini grada Niša.

    • bivši radiakl

      13:48 // 3. 3. 2015.

      Bio je član SRS-a, čak je bio i predsednik za Južnu Srbiju, ne znam kako se tad to tačno u SRS zvalo, a znam ga lično iz te stranke tako da ono....

  • Svevladovic

    01:48 // 3. 3. 2015.

    "Bio bi pravni nonsens da zemlja koja ne priznaje Kosovo postupa po nalozima njegovih sudova i hapsi predsednika parlamentarnog Odbora za bezbednost."

    A kao nismo priznali Kosovo ni njihove sudove...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: