Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:15, 1. 5. 2016.

| Društvo

Praznik rada u zemlji nezaposlenih samo prilika za roštiljanje

Autor:M. V, B. J, A. S.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-radnici-gradska-kuca
Nekada radnici niških giganata, danas obespravljeni i na ulici; foto: JV

Proslava praznika rada imala je smisla dok je u Nišu i šire jaka industrija zapošljavala veliki broj ljudi, ali se sa rastom nezaposlenosti i padom standarda radnika 1. maj sveo na simbolična okupljanja oslabelih sindikata i priliku za puko roštiljanje, smatraju aktivisti i sociolozi. 

Dok je veliki broj Nišlija i građana Srbije bez posla, radnici nekadašnjih giganata poput Elektronske i Mašinske industrije koji su ostali na ulici štrajkuju i glađu zbog neisplaćenih zarada, a mnogi od onih koji su uspeli da dođu do posla, žale se na loše uslove i obespravljenost.

I radnička klasa kakva je postojala nekada, a koju su analizirali teoretičari Karl Marks i Fridrih Engels, jednostavno je nestala, smatra sociolog rada i nekadašnji dekan niškog Filozofskog fakulteta Momčilo Stojković.

800x600-nesic-i-strajk Bivši radnik MIN-a oko mesec i po dana štrajkovao glađu; foto: JV arhivaSamo sa tom klasom “koja je bila stvarna društvena snaga bez obzira na razlike u političkim sistemima i državnim uređenjima”, tvrdi ovaj niški sociolog, 1. maj je imao smisla.

Danas se, kaže, sve izmenilo.

Društvena podela nije više ista kao u vreme kada je industrijska proizvodnja bila osnovni oblik proizvodnje. Sad imamo u svakom društvu na hiljade novih zanimanja, pre svega u sektoru usluga. I u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju brojni su oni koji pružaju razne usluge, drugačije od klasičnih pripadnika radničke klase - priča Stojković.

I u Nišu, kako kaže, ono malo radnika što je preostalo u industriji, 1. maj dočekuje nezaštićeno.

Radničku klasu imate u ovim kompanijama kao “Jura”, ali tamo nema prava na sindikalno organizovanje. Taj ko počne da traži neka svoja prava dobiće otkaz - kaže Stojković.


Protesti ove godine izostaju

Nekadašnja radnička veselja za 1. maj, uz okretanje praseta i muziku, kako kaže Nebojša Đorđević iz Sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” zamenili su barjaci, parole za bolje uslove rada i pištaljke.

Mi smo ranijih godina obeležavali praznik rada skupovima sva četiri reprezentativna sindikata, okupljali smo se i protestovali. Danas su radnici u vrlo teškom položaju, situacija je vrlo loša u društvu, sindikati se bore svako na svoj način da poboljšaju uslove za rad i ostvarivanje prava radnika - kaže Đorđević.

int2 Protesti radnika za 1. maj širom sveta; foto: flicker.com/Aleksandr ZykovOn kaže da će prosvetari u Beogradu ove godine držati samo tribinu, jer nijedan sindikat nije pozvao radnike na prvomajske proteste, što zbog nedavnih izbora, što zbog Uskrsa.

Izdali su proglase i saopštenja, uz podsećanje na težak položaj radnika i poziv novoj Vladi da taj položaj menja.


Krivi su ispolitizovani sindikati

Dok se u evropskim zemljama 1. maj koristi kako bi se nadležnima skrenula pažnja na radničku klasu, što uglavnom i daje rezultate, u Srbiji nema bitnijih promena, smatra Mila Vujić iz niške organizacije "Evropski pokret".

Kao odgovorne za takav status quo, Vujićeva vidi upravo sindikate.

Čini se da se sindikati, inače priklonjeni partijama, uključuju u borbu za radnička prava tek kada je to politički poželjno, a ne zarad radnika zbog kojih su i osnovani. Njihova podeljenost izaziva podozrenje, a odsustvo suštinske borbe za radnička prava se svodi na dilove koji su u interesu par pojedinaca sa obe strane - kaže Vujićeva.

int Borba se ponegde isplati; foto: flicker.com/Fibonacci BlueDodaje da je mnogima lakše “da se bave roštiljanjem nego suštinskim problemima”.

U totalnoj hipokriziji institucija, suludo je očekivati ozbiljan zahtev sindikata da se država uozbilji, postane jeftinija i ukine namete koji satiru radnički sloj - kaže ona.


“Zakon o radu dodatno pogoršava položaj radnika”

Sociolog Momčilo Stojković ogromne probleme vidi u važećem Zakonu o radu koji je, kako kaže, oduzeo mnoga prava radnicima, a poslodavcima dao neograničena ovlašćenja. Zbog toga, priča Stojković, poslodavac danas može da prima i otpušta po svom nahođenju.

On ide za svojim interesom, pa ako nisi u stanju da postigneš radne zadatke koji se postavljaju pred tebe ili ako nisi zadovoljan primanjima i uslovima rada, idi. Čeka 10 ili 50 radnika mesto koje si ti zauzimao - kaže Stojković.

Sa ovim se slaže i Mila Vujić koja navodi da su za takav zakonski okvir krivi oni koji zakone prepisuju od evropskih i “loše prevode”, i to često sa “rupom” koja, kaže, služi samo njima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    16:53 // 2. 5. 2016.

    Ponovicu,u Srba je vladajuca poslovica-Use i u svoje kljuse!Tacno je to sto Mila i Momcilo kazu ali,ni mi ne valjamo!Nema vise solidarnosti,vizije,zivi se od danas do sutra.Za mnogo manje probleme u Evropi se narod dize,sukobljava,vise puta ti protesti donesu promene.Nama je vazno da se najedemo.Strah,zatucanost i samozivost su nas preuzeli!

  • 'bem ti život !

    22:46 // 1. 5. 2016.

    Ali prema najnovijem istraživanju i zaključku MMF-a naš BDP je dramatično skočio sa 1,5 na 1,8% !!?...pa izvolte, navalite, mažite na 'leba !

  • Goran

    20:34 // 1. 5. 2016.

    Ni za to vise nema para... Napredno samo stednja racuni i

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: