Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 10. 11. 2015.

| Društvo

Predavanje o cenzuri nepoželjno na niškim fakultetima

Autor:B. G.Izvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Nema mesta za predavanje o cenzuri; Filozofski fakultet; Foto: JV

Pravdajući se nedostatkom prostora i tvrdnjom da informisanje nema veze sa pravom, uprave Filozofskog i Pravnog fakulteta u Nišu nisu odobrile da sa njihovim studentima o cenzuri razgovaraju ugledni novinari - Olja Bećković, Draža Petrović i Srđan Škoro.

Anketa
Dok novinarska i medijska udruženja, ali i kredibilne međunarodne organizacije ukazuju na rastući problem cenzure i autocenzure u Srbiji, dve značajne visokoškolske ustanove su odbile da svojim studentima omoguće da se detaljnije upoznaju o tome.

Nakon što su "Južne vesti" obavestile uprave fakulteta da će u Nišu biti predstavljena knjiga dugogodišnjeg urednika "Večernjih novosti" Srđana Škora "Vučić i cenzura", kojoj bi trebalo da prisustvuju Olja Bećković i Draža Petrović, i ponudile da ovi ugledni novinari održe predavanje na fakultetima, stigli su veoma kratki odgovori.


Filozofski: Nemamo gde

Šef Departmana za novinarstvo Filozofskog fakulteta Vladeta Radović smatra da razgovor o cenzuri "može biti veoma interesantan za studente novinarstva", ali tvrdi da to trenutno nije moguće zbog "problema nedostatka prostora za nastavne, ispitne i druge aktivnosti".

Stoga je doneta odluka da nijedno gostujuće predavanje, tribina ili, drugačije rečeno, sve što nije akreditovana nastavna aktivnost, ne može biti zakazana bez odluke Nastavno-naučno veća Filozofskog fakulteta.

Radović dodaje da je nedavno "usvojena odluka o odlaganju svih sličnih aktivnosti do 1. decembra 2015. godine".


Pravni: Cenzura nema veze sa pravom

Još je kraći bio odgovor sekretara Pravnog fakulteta Miodraga Živkovića.

Obaveštavamo Vas da nismo u mogućnosti da udovoljimo Vašem zahtevu, pošto Pravni fakultet Univerziteta u Nišu vrši samo promociju publikacija iz oblasti prava.

Pravni fakultet Cenzura predavanja o cenzuri? Pravni fakultet u Nišu; Foto: Wikipedia/AlexMiltSekretar Živković je dodatno pojasnio da je "angažovanje nastavnika Pravnog fakulteta kao moderatora diskusije stvar pojedinačnog dogovora organizatora i tog nastavnika".

Ipak, vredi pomenuti da u okviru nastavnog programa Pravnog fakulteta postoji predmet "Medijsko pravo", za koji je ispitna pitanja sastavljao i profesor Predrag Dimitrijević, doskorašnji dekan Pravnog fakulteta.

Među ispitnim pitanjama se nalaze:

- Pojam slobode medija
- Ustavne garancije i ograničenja slobode medija
- Prava i obaveze urednika, novinara i osnivača
- Propuštanje objavljivanja informacije
- Građanskopravna odgovornost u oblasti javnog informisanja


Cenzurisana i knjiga o cenzuri

Vučić i cenzura Ima li cenzure u Srbiji? Podsetimo, i Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i "Deli centar" odbili su da omoguće da u njihovom prostoru bude organizovana promocija knjige "Vučić i cenzura".

Reč je o zbirci kolumni Srđana Škora, dugogodišnjeg urednika "Večernjih novosti", koji je smenjen samo nekoliko dana nakon što je 27. aprila prošle godine u jutarnjem programu RTS kritikovao sastav vlade Aleksandra Vučića o kojoj je tog dana trebalo da glasa Parlament.

Ova knjiga je trebalo da bude predstavljena Nišlijama 13. novembra u Narodnoj biblioteci, ali je direktorka Biblioteke Sonja Šuković otkazala promociju uz obrazloženje da "ne želi knjige sa političkom konotacijom" i da "mora da misli i na zaposlene".

Iz "Deli centra" je pojašnjeno da se njihove aktivnosti oslanjaju na "kreativne industrije i kompletan program je usmeren u tom pravcu".

Nikako ne možemo programski uklopiti promociju knjige sa delatnostima kojima se "Deli centar" bavi.


Promocija u subotu od 12 sati na trgu

Nakon što su Biblioteka i "Deli centar" odbili da dozvole promociju u svom prostoru, knjiga "Vučić i cenzura" će Nišlijama biti predstavljena u subotu 14. novembra u podne na Trgu kralja Milana u centru Niša.

Osim autora na promociji će govoriti i kolumnista "Danas" i TV "N1" Draža Petrović. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Милосав

    06:52 // 12. 11. 2015.

    У самом центру постоји простор СНС-а, покушати тамо. Сигурно ће помоћи, чуо сам да се залажу за развој слобода.

  • Peron

    22:45 // 10. 11. 2015.

    Fakulteti su definitivno izgubili svaki smisao. Nekad su predstavljali izvor slobodnog govora i promena a danas im je sve zabranjeno.
    Sramota je da se studentima zabranjuje pokretanje bilo kakve slobodnije inicijative. Nije ni čudo što svi jure tu tzv. ekonomiju i menadžment...

  • Zlocin i kazna

    18:05 // 10. 11. 2015.

    Autokratiju na FF koju sprovodi doticni dekan, ovaj cin samo potvrdjuje. Kazniti studente to je lako, ali suprugu kad zabrlja nagraditi i dati joj povelju za uspeh, nicim zasluzenu to je uspeh.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: