Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:25, 5. 6. 2015.

| Društvo

Predložena rešenja za stanovanje Roma država ne usvaja

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
romi
Pomoć u legalizaciji za Rome; foto: V. Keser

U Nišu postoje tri velika romska naselja u kojima živi blizu 7.000 Roma. Naselja su divlja, a njihovu legalizaciju bi omogućio zakon koji predlaže Liga Roma, ali kako kaže predsednik ovog udruženja Osman Balić, država odbija da ga prihvati.

Beograd mala, Stočni trg i Crvena zvezda tri su najveća naselja u kojima živi najbrojnija nacionalna manjina u Nišu.

Sva naselja su bez komunalne infrastrukture, vodovoda i kanalizacije, a upravo zbog nelegalnih objekata stanovnici Crvene zvezde su nedavno skoro pola godine bili bez struje.

- Mi nemamo ni dovoljno para da rešimo naše stambeno pitanje, niti znamo kako. Dobro je da su nam bar strujomere postavili da više nemamo problema sa tim - kaže jedan stanovnik ovog naselja.

Balić kaže da je Liga Roma Vladi Srbije ponudila Nacrt zakon o legalizaciji romskih naselja, ali da on nikada nije došao do poslanika.

U poslednjih 15 godina imali smo četiri Zakona o legalizaciji, a ni jedan nije u obzir uzimao problematiku naselja u kojima žive Romi, a upravo je urbanizacija jedan od osnovnih preduslova za razvoj. Ne smemo zaboraviti da je stereotip o Romima upravo građen na izgledu romskih naselja, na tom nimalo izglednom položaju ljudi koji u njima žive - rekao je Balić.

balic Balić: Niko ne želi naš nacrt zakona; foto: MIC/Saša ĐorđevićRomska naselja u okviru postojećeg Zakona o legalizaciji ne mogu da budu legalizovana, a Balić kaže da je pored zadovoljena osnovnih potreba Roma, to važno i zbog istorije.

Previđa se činjenica da neka od njih datiraju još od 19. veka. Naselje Stočni trg u Nišu izgrađeno je još pre Drugog svetskog rata. Vrlo živa svedočanstva o načinu života u njemu sačuvana se ne samo u katastarskim spisima, već i u književnim delima. Zakon koji predlažemo doprinosi da se ova naselja zaštite kao urbani entitet, ali kao pravo na poseban način života - kaže Balić.

Predlog Lige Roma je, pojašnjava Balić, da se naselja legalizuju u celosti, bez naplate bilo kakvih taksi, jer se ionako nalaze na zemljištu lokalne samouprave.

Svesni smo da bi to moglo da se iskoristi kao kontraargument, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da je država dozvolila da najvrednija društvena imovina u vidu stambenog prostora za nevelike pare devedesetih pređe u privatne ruke, odnosno da stanari društvenih stanova postanu vlasnici. Zašto onda slično pravo ne bi važilo i za stanare romskih naselja - zaključuje Balić.

Pošto do sada među onima koji odlučuju nije bilo dovoljno sluha za zakon koji predlaže LIga Roma, predstavnici ovog udruženja uz pomoć Civil right defendersa krenuli su u javno zastupanje.

Naime, oni obilaze lokalne samouprave širom Srbije, lokalnim udruženjima i funkcionerima predstavljaju probleme stanovanja i zakon kao predlog rešenja i insistiraju na tome da se krene sa rešavanjem problema stanovanja Roma. 

​Ovaj tekst je nastao kao deo projekta "Lokalni mediji za prava Roma" koji sprovode organizacija Civil rights defenders i "Lokal pres". Novinari iz Bujanovca, Vranja, Niša, Novog Pazara, Prijepolja, Valjeva, Loznice, Negotina i Knjaževca svojim prilozima i tekstovima pokušaće da doprinesu unapređenju položaja romske nacionalne zajednice na lokalu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Viki

    14:21 // 6. 6. 2015.

    I da im daju te stanove ima da ih urnišu za godinu dana. Jer je država propustila da ih školuje.

  • mile

    09:48 // 6. 6. 2015.

    Kucerak sa slike vese ne postoji na njegovo mesto nikla je lepa dvospratna kuca sa izolacijom.Troskovi:plac 0 din,dozvole 0 din,takse 0 din,struja voda ostalo 0 din,pa gde to ima osim u Crvenoj Zvezdi

    • Tako je to kad imamo tarzana za gradonacelnika

      19:29 // 6. 6. 2015.

      Ove preseliti na sto dalju lokaciju!Ruglo sa slike srusiti,a na tom mestu izgraditi skolu ili neku dr instituciju!A ovaj sto zagovara ovu glupost koju je spomenuo,neka to radi o svom trosku!

  • Ricardo

    08:31 // 6. 6. 2015.

    Vidi, vidi moja bicikla.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: