Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:52, 14. 4. 2014.

| Društvo

Prekobrojne grupe razlog propusta u vrtićima

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti

"15 minuta" - Marica Božić, sindikat "Nezavisnost" PU "Pčelica"

Jedan od razloga zbog kog se u poslednjih 5 meseci dva puta desilo da dete samo neopaženo izađe iz vrtića jeste prekobrojnost grupa, kaže predsednica sindikata "Nezavisnost" PU "Pčelica" Marica Božić.

Gostujući u emisiji "15 minuta", ona je rekla da se u Nišu ne poštuje normativ o broju upisanih mališana.

- Mi nemamo prava na grešku jer smo odgovorni za dečje živote što je nenadoknadivo. Međutim, neko u ovom gradu nema sluha za Ustanovu "Pčelica" što je očigledno jer su zakonom iz 2010. godine normativi propisani za celu Srbiju, a u Nišu se ne primenjuju - tvrdi predsednica sindikata.

Kao primer navodi podatak da u grupi treba da bude upisano 12 dece, da Ministarstvo dozvoljava upis još 20 odsto više zbog potreba grada, a da je u takvim grupama od 24 do 26 mališana.

- Imamo grupe i sa 40 deteta. Takva situacija je, na primer, u "Bambiju", u jednoj grupi gde treba da bude 16 dece - navela je Božić.

Pored toga što priznaje da su svi zaposleni u vrtiću odgovorni kada dete bude dovedeno u opasnost, ističe da oni rade sve što je u njihovoj moći da se to ne desi.

- Vrata su nam non-stop zaključana. Svi smo jednako odgovorni, od spremačice do odgovornog lica u vrtiću. Žao mi je kad pročitam diskusije roditelja koji optužuju isključivo nas - objašnjava sagovornica.

Komentarišući slučaj kada je u decembru prošle godine trogodišnjak pobegao iz vrtića "Zvončići" na ulicu, ona je istakla i problem nedostatka vaspitača, za koje nekad ne postoji zamena.

- U "Zvončićima" se to desilo kada je 5 vaspitačica falilo u tom vrtiću. One su odgovarale sve, ali po hijerarhiji nije odgovornost išla od vrha, nego smo za to bile odgovorne mi - istakla je Božić.

Njen sindikat je od nadležnih inspekcija zahtevao da ispita rad "Pčelice" i utvrdi zašto je u dugovima od nekoliko stotina miliona dinara.

Predsednica sindikata "Nezavisnost" je u emisiji "15 minuta" govorila i o tome zašto su zaposleni sami kupovali sredstvo za pranje suđa i roditelji bili primorani da donose toalet papir i sapun, nedostatku mleka u svakodnevnoj ishrani dece, ali i pritiscima Uprave "Pčelice" na zaposlene.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • cvetanko

    12:33 // 19. 4. 2014.

    mrko mrkicu i marice i roditelji u potpunosti sam uz vas a i ceo nis na noge pa da nam krene

  • mrka mrkic

    16:40 // 17. 4. 2014.

    Potpuno si u pravu.Gazda se osilio.Ipak je strajk neophodan,kao i bojkot radnog vremena koje samo Nis ima!

  • vaspitac

    09:57 // 17. 4. 2014.

    Mara se ohrabrila a gde su ostali?Ne moze jedan covek protiv bahatog,drskog osvetnika Jonica.Ajmo svi jer nam je dosta rada za dzabe i diktature tog ,,GAZDE" u drzavnoj ustanovi.Ponizava nas.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: