Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:22, 17. 7. 2015.

| Društvo

Preševsko porodilište opremljenije nego u Leskovcu i Vranju

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
490x370-Porodiliste-Presevo-EU-progres.jpg
Nakon otvaranja, godinu i po dana porodilšte "čekalo" kadrove da proradi; foto: arhiva JV

Vanbolničko porodilište u Preševu zvanično je počelo sa radom pre par dana, ali je poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića bila prilika da se javnosti prikažu uslovi u kojima će se, prema proceni predsednika Opštine Ragmija Mustafe, godišnje rađati između 500 i 800 beba.

Nakon 26 godina, koliko porodilište nije radilo, žene ne samo iz ove opštine, već i iz Bujanovca, sada neće morati da putuju i do 50 kilometara da bi se porodile.

Porodilište čiji je kapacitet 12 bolničkih ležajeva, radiće u 3 smene, a o pacijentkinjama će brinuti tri doktora, dok po potrebi oni mogu računati i na pomoć lekara iz Vranja.

Ono što je prijatno iznenadilo delegaciju Vlade, kao i premijera su izgled porodilišta i savremeni uslovi. Naime, Vučić se složio sa konstatacijom predsednika Koordinacionog tela Zorana Stankovića da porodilje u Vranju i Leskovcu imaju daleko skromnije uslove. 2 Vučić u preševskom porodilištu Premijer porodilište ocenio kao izuzetno savremeno; foto: JV

Ministarstvo zdravlja je dalo 60 miliona dinara, Koordinaciono telo 55 miliona, Vlada Srbije 115 miliona, a Evropska unija 250.000 evra - rezimirao je Vučić spisak donatora.

Premijer se se u šali obratio i predsedniku Opštine Ragmiju Mustafi, aludirajući i na donaciju premijera Albanije Edija Rame.

Ovi tvoji mogli su malo više da daju, to ću reći Rami kad se čujemo telefonom – kazao je Vučić.

3 Dom zdravlja Preševo Porodilište smešteno u rekonstruisanom Domu zdravlja; foto: arhiva JVIpak, srpski premijer se nakon šale zahvalio i premijeru Albanije na donaciji od 50.000 evra za preševsko porodilište.

Podsećamo da je vanbolničko porodilište u Preševu izgrađeno u rekonstruisanom delu Doma zdravlja. Svečano je otvoreno u januaru 2014. godine, ali je počelo da radi tek posle godinu i po dana, pre svega zbog problema oko obezbeđivanja kadrova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • porodilje

    11:31 // 18. 7. 2015.

    Mi mislile da ce i OVAJ da se poradja jer su ga stalno slikali.

  • Младен Стојановић

    08:43 // 18. 7. 2015.

    Želite 1 zanimljiv podatak? Bosilegrad. Pod pretpostavkom da je porodilja iz grada, ne iz nekog okolnog sela što je vrlo često slučaj, mora da putuje 60 km do porodilišta, i to tako što kreće sa nadmorske visine od 800m pa se penje do 1250m, i onda se spušta na 475. Naravno putem sa jedno 100 krivina i serpentina :) Putovanje traje oko 1,5h.

  • dexy

    07:15 // 18. 7. 2015.

    Lepa vest!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: