Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:33, 10. 7. 2010.

| Društvo

Prevoznici neće konduktere

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

Operateri gradskog prevoza u Nišu zatražili su na zajedničkom sastanku sa članom Gradskog veća, Bobanom Mihajlovićem, da se ukinu kondukteri iz autobusa koji prodaju pojedinačne karte, jer im, kako kažu, predstavljaju veliki teret u poslovanju.

Ukoliko bi se to dogodilo, 260 konduktera koje grad plaća mesečno sedam miliona dinara, ostalo bi bez posla i minimalne plate od 15.800 dinara.

Na ovom sastanku čule su se raznorazne međusobne zamerke u kojima su predstavnici preduzeća Nišekspres, Transprodukt, Ćurdić i Lekon, pokušavali da dokažu da je trenutni sistem prodaje karata odavno prevaziđen i da Grad Niš mora da uspostavi drugačiju distributivnu mrežu prodaje karata za jednu vožnju.
Vlada Milanović, vlasnik firme „Transprodukt“, kaže da su prevoznicima kondukteri ogroman balast kao i da se prodaja karata preko konduktera nigde ne može sresti u Evropi pa ni u Beogradu i Novom Sadu.

- Moje preduzeće ima direktnu štetu od konduktera jer je, na primer, pre neki dan kondukter izašao iz praznog autobusa oko 22 sata na Trgu kralja Aleksandra, a ne kod glavne Autobuske stanice koja se nalazi na sledećem stajalištu. Kontrola je to videla i kaznila me sa 130.000 dinara! To je ogromna para za svakog privatnika danas, a druga je priča što ni na jednoj okretnici u Nišu ne postoji toalet. Tako bi svaki kondukter ili vozač koji izađe do toaleta, mogao da dobije kaznu. Tačno je da grad plaća minimalac, poreze i doprinose kondukterima, ali moja obaveza je da isplaćujem bolovanja i sve druge obaveze. Uz to da bih organizovao mojih 45 konduktera, zaposlio sam još četiri radnika da ih zadužuju, razdužuju i kontrolišu. Vrh problema je što Grad Niš sada kasni drugi mesec za isplatu plata kontrolorima tako da moja firma od njihovog postojanja samo gubi. Razumem da će mnogi od njih ostati bez posla, ali kada nešto ne funkcioniše, onda ga ne treba na silu održavati u životu - kaže Milanović.

On ističe da bi kompletnu brigu o kontrolorima trebalo da preuzme jano preduzeće „Parking servis“, koje od nedavno vodi brigu o gradskom prevozu u Nišu.

Kondukteri Marko R. i njegov kolega kažu da bi ukidanje konduktera predstavljalo pravu manipulaciju ljudima.

- Što su nam davali lažne nade da će nas zaposliti, ako će sada da nas otpuštaju. Ne znam koliko mi koštamo, ali građani su najzadovoljniji da čim uđu u autobus, pošteno plate kartu i voze se uredno. Na trafikama će pojedinačne karte biti jeftinije, a u autobusu skuplje, tako da sumnjam da će se to dopasti građanima - kažu njih dvojica.

U Nišeskpresu kažu da su operateri postavili jednu vrstu ultimatuma gradskoj vlasti da, ukoliko do 1. septembra ne reši problem sa drugačijom mrežom prodaje karata, „šverc“ će opet zavladati u autobusima gradskog prevoza, jer kondukterima neće biti dozvoljen ulazak u autobuse. Tada će značajno opasti zarada od pojedinačnih karata.

- Svakako da razumemo konduktere, ali ovako više ne ide. Kondukteri su uvedeni kao kratkotrajno rešenje dok se dugoročno ne prebrodi problem distribucije karata. Svi prevoznici su potpisali četiri aneksa ugovora kojim se reguliše postojanje konduktera i to je stvarno postalo više bespredmetno. Neki od njih su se udružili i prodaju takozvane karte „patosnice“ gde gradski prevoz gubi oko tri miliona dinara mesečno. To su karte koje putnici bace na pod, a kondukteri ih duplo prodaju. Kondukteri su, takođe, nezadovoljni minimalnim platama, prevoznici kondukterima, a Grad teško može da servisira sedam miliona dinara mesečno za njihovo postojanje, tako da se mora naći drugo rešenje - kažu u ovom preduzeću.

Boban Mihajlović, gradski većnik, slaže se da se mora naći dugoročnije rešenje za distribuciju karata jer se 50 odsto profita gradskog prevoza ostvaruje od prodaje pojedinačnih karata.

- Od septembra 2008. godine je potpisan prvi aneks ugovora kako bi definisali status konduktera i sada traju pregovori sa prevoznicima da dođemo do rešenja koji će biti najbolje za prevoznike i putnike. Ne znam koliko je najsrećnije rešenje da se prodaju karte kod vozača ili na trafikama. To vozače ometa u vožnji, a i ne može putnik da ide po gradu i traži kiosk koji prodaje karte. U obzir dolaze i poništivači karata, ali videćemo kako ćemo to da rešimo. U svakom slučaju, nećemo učiniti ništa što bi poskupelo prevoz građanima - kaže Mihajlović.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    11:23 // 12. 7. 2010.

    Prevoznici ne smeju da ucenjuju Grad. Grad je pristao da im plaća konduktere. što je bila greška. Grad treba da raskine Ugovor sa svakim prevoznikom koji bude ometao rad konduktera. Ako se prevoznicima ne sviđaju kondukteri mogu da raskinu ugovor sa Gradom a neko će se već naći da prevozi putnike u Nišu na postojeći način. Zašto ne pitate građane Niša šta oni misle o ovome. Niš-ekspres je do 2006. godine radio šta je hteo sa gradskim prevozom a sada bi hteo ponovo da uzme "dizgine" u svoje ruke.
    Građani moraju budno da prate šta se dešava sa Javnim gradskim prevozom u Nišu. Ova akcija prevoznika je koordinisana. Sa starim cenama karata, prihod od mesečnih i pojedinačnih karata se kretao od 75 do 85 miliona dinara mesečno, ovo samo da znate koje su pare u pitanju.

  • sladjana djuric

    16:38 // 11. 7. 2010.

    kondukteri i kontrola su najgora vrsta ljudi koju su mogli da puste u javnom gradskom prevozu.jako su neljubazni..bezobrazni i ne obavljaju svoj posao kako bi trebalo.ovo nigde nema kao kad nas.u autobusima kao na pijaci...karte..karte...ajmo ko nije kupio kartu.nemam reci....jako sam nezadovoljna a i cesto se moze cuti kako kondukteri i vozaci autobusa pljuju svoju firmu,psuju i ogovaraju sefove i kolege.sramota za nis! zgrozena sam!

  • Vucko

    04:59 // 10. 7. 2010.

    Sta god odlucili, ziveo sverc-komerc! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: