Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 13. 10. 2016.

| Društvo

Prijava beba već u porodilištu i u Leskovcu, Prokuplju i Vranju

Autor:D. Marinković, S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
bebe
Elektronski sistem prijave u porodilištu omogućen roditeljima svake druge bebe u Srbiji; foto: ilustracija; arhiva JV

Roditelji 24 opštine širom Srbije, među kojima su Prokuplje, Leskovac i Vranje, rođenje bebe mogu da prijave već u porodilištu, besplatno, bez formulara, i to za samo 15 minuta. Za tri meseca u Leskovcu je na ovaj način u matičnu evidenciju uvedeno oko 500 beba.

Kako kažu u leskovačkoj Opštoj bolnici, sistem elektronskog prijavljivanja novorođenčeta funkcioniše odlično. Porodilište je elektronski povezano sa matičnom službom, MUP-om i Fondom za zdravstveno osiguranje.

Opsta bolnica Roditeljima u Leskovcu lakše do papira; foto: D. M. Ono što je roditeljima potrebno da bi sproveli ovu formalnost jeste da imaju važeće identifikacione dokumente i da se slože oko detetovog imena, adrese na kojoj će biti prijavljeno i toga preko koga će biti zdravstveno osigurano.

U Leskovcu na poslovima elektronske prijave rade 3 posebno edukovane službenice.

Roditelji tu potpisuju saglasnost za elektronsko prijavljivanje deteta, nakon čega će svi podaci o novorođenoj bebi biti uneti u kompjuter. Matična služba proverava zapisnik i elektronsku prijavu. Nakon toga upisuje dete u matičnu knjigu. Jedinstveni matični broj deteta utvrđuje se za samo dve sekunde - objašnjava direktor bolnice Nebojša Dimitrijević.

projekat Prijava bez popunjavanja obrazacaČim dete dobije jedinstveni matični broj, roditelju SMS-om ili elektronskom poštom stižu tri poruke: iz matične službe, MUP-a i Fonda za zdravstveno osiguranje. Dok su mama i beba još u bolnici, otac može da preuzme izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja. Dokumenta mogu biti poslata i na kućnu adresu.

To što roditelji u 24 opštine više ne moraju da šetaju od šaltera od šaltera, odlaze u opštinu, policijsku stanicu i filijalu RFZO, omogućava projekat "Bebo, dobro došla na svet" koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Iz Ministarstva državne uprave saopštavaju da je ovakav način prijavljivanja dece zaživeo u onim porodilištima koja su imala odgovarajuću tehničku opremu i da je u njima obuhvaćena polovina ukupnog broja novoređene dece. 


Ušteda i vremena i novca

Pošto Niša još nema na listi gradova obuhvaćenim ovim projektom, roditelji beba koja se rode u niškom porodilištu njihov lični broj moraju da dobiju na "staromodan način", za šta im, prema procenama Ministarstva, treba u proseku oko 7 sati vremena.

A vreme čak i nije najveći problem, već to što jedan od roditelja mora da se bavi papirima onda kada je najviše potreban detetu. A to šetanje i čekanje ne možete da odložite jer je zdravstvena knjižica neophodna već za prve preglede - kaže Ljubica Jocić, majka 4-mesečne bebe. 

Osim toga, ukinuta je republička administrativna taksa za prijavu prebivališta novorođenog deteta od 300 dinara, a kartica zdravstvenog osiguranja, koja košta 400 dinara, za bebe je besplatna.

U Ministarstvu kažu i da je ovaj projekat prvi korak za ukidanje birokratskih barijera za građane i privredu.

Porodilišta koja su njime obuhvaćena nalaze se u Beogradu ("Narodni front" i "Dr Dragiša Mišović"), Kragujevcu, Bačkoj Topol, Subotici, Kikindi, Ćupriji, Čačku, Pančevu, Vrbasu, Prokuplju, Leskovcu, Priboju, Prijepolju, Kruševcu, Negotinu, Šapcu, Loznici, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Zrenjaninu, Aranđelovcu, Valjevu, Vranju, Novom Sadu i Smederevu.

Kako uveravaju iz Ministarstva zdravlja, plan je da ovaj sistem do kraja godine obuhvati sva porodilišta zbog čega se, dodaju, obezbeđuju donacije za opremu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • gaccaka

    17:10 // 13. 10. 2016.

    Napokon nešto pametno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: