Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:02, 29. 5. 2015.

| Društvo

Prijavu ispita poskupeli 5 puta usred godine i bez najave

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Filozofski-fakultet-Nis.jpg
Poslednjeg dana prijave ispita gužva pred šalterima

Studenti Filozofskog fakulteta u Nišu, koji od srede prijavljuju polaganje ispita u junskom roku, na šalteru su doživeli neprijatno iznenađenje - prijava je za apsolvente sa 300 poskupela na 1.500 dinara, a za ostale studente sa 300 na 500, sve to usred akademske godine i bez ikakve najave.

Odgovor-na-molbu-2-page-001 Odbijena molba da se prijava ispita za apsolvente, kojima je istekao staž, po višoj ceni naplaćuje od 1. oktobraKako su nam se požalili studenti, oni koji su 27. maja došli sa uplatnicama od 300 dinara bili su zaustavljeni uz obrazloženje da se "čeka odluka koja će doneti neku promenu u vezi sa prijavljivanjem".

Nakon nekoliko minuta studenti su obavešteni da se izmenio cenovnik i da će apsolventi morati da doplate 1.200 dinara, a da će redovni studenti morati da plaćaju 500 dinara po svakom ispitu koji prijave više od tri puta, računajući i prethodne rokove.

Možda bi to i imalo smisla da su studenti o tome obavešteni na početku godine bilo kakvim dokumentom koji bi bio javno prikazan. Međutim, takvog dokumenta nije bilo nigde, te su studenti na budžetu prijavljivali ispite bez obaziranja na mogućnost naknade. Većina i ne izlazi na te ispite, već ih prijavljuje zato što time nema šta da izgubi - priča jedan student.

Odgovor-na-molbu-1-page-001 Odbijena molba da se pri prijavi ispita studentima ne uračunavaju one od pre januarskog rokaSmatrajući da brojanje prijava retroaktivno i poskupljenje usred roka nisu "u interesu studenata i u skladu sa ranijim dogovorom studentskih predstavnika i uprave Fakulteta", Studentski parlament je upravi poslao molbu da se od ovakvih odluka odustane ili da se primenjuju tek od oktobra.

Dekan je na obe molbe odgovorio da Uprava Fakulteta ne prihvata nijedan od ovih zahteva jer su neosnovani" i da "odbacuje ovaj predlog Studentskog parlamenta".

Uz pretpostavku da je povećanjem cena usred školske godine prekršen Zakon o visokom obrazovanju, studenti su se obratili i Prosvetnoj inspekciji od koje očekuju odgovor.

Ne mogu da verujem da su usred godine poskupeli prijavu za 500 odsto, a u Zakonu piše da je visokoškolska ustanova dužna da visinu školarine za narednu školsku godinu utvrdi pre raspisivanja konkursa za upis novih studenata - kaže apsolventkinja na Departmanu za novinarstvo.

Pred šalterima je danas, kada ističe rok za prijavu ispita, velika gužva jer su, kažu studenti, novac za neplanirani trošak morali da pribavljaju do poslednjeg trenutka.


Tumačenje odluke izmenjeno za dan

Kako se može videti u molbi Studentskog parlamenta, Odluka o cenama usluga koje pruža Filozofski fakultet, koju je doneo Savet Fakulteta, 26. maja je protumačena tako da se ona primenjuje od 1. oktobra, a samo dan kasnije izdato je novo tumačenje po kom se primenjuje od junskog ispitnog roka.

Za odgovor dekana Filozofskog fakulteta Gorana Maksimovića zašto su molbe studenata odbijene i kako je moguće da se za 24 sata ista odluka tumači na dva načina, ostali smo uskraćeni.

Nakon što je telefonska veza prekinuta usred pitanja novinarke, naredni poziv je bio odbijen, a na pitanja koja su dekanu poslata SMS-om još nema odgovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pozivam DRŽAVNOG REVIZORA radi kontrole

    11:03 // 1. 6. 2015.

    Mutljavine sa cenom ispita na Filozofskom u Nišu je bilo i pre desetak godina kada su nama apsolventima(na budžetu)povećali cenu sa 300.na 1000.din.Tada je Stojković bio dekan.Jadni studenti!

  • Jovana

    22:32 // 31. 5. 2015.

    Ma odakle se pojavi ovaj dekan Filozofskog koji godinama unazadjuje fakultet?

  • ISTINA

    19:04 // 31. 5. 2015.

    Filozofski fakultet u Nišu je najgori fakultet.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: