Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 9. 5. 2016.

| Društvo

Probijen tunel kod Predejana na Koridoru 10

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
tunel-predejane-1.jpg
Dužina tunela je 1085 metara; foto: D.M.

Na tunelu Predajane koji je dugačak 1.085 metara radilo je 190 domaćih radnika, a na njegovoj gradnji su radile 4 domaće firme.

Prilikom obilaska radova, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kazala je da je tunel probijen 20. aprila, ali da nije htela tada da obilazi gradilište, pošto je bila u jeku predizborna kampanja.

U junu ćemo probiti i najduži tunel na Koridoru 10 Manajle od 1,8 kilometara - naglasila je Mihajlovićeva.

Na delu od Grdelice do Vladičinog Hana nalaziće se, zajedno sa paralelnim putevima, ukupno 108 mostova, od čega na glavnoj denonici tridesetak. 2 Tunel probijen još 20. aprila; foto: D.M.

Ovo je za Srbiju veoma važan infrastrukturni projekat, nismo slučajno ovde. Danas je Dan pobede i Dan Evrope, ovo je najvažniji infrastrukturni projekat u Srbiji – Koridor 10. Nazire se siguran kraj, odnosno završetak ovog velikog infrastrukturnog projekta i nema više pitanja da li će biti završen, kako smo obećali tako i završavamo - izjavila je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Grdelička klisura će biti završena u prvom kvartalu 2017. godine.

Bez mostova i tunela nema ni auto-puta, a čija je izgradnja veoma važna za infrastrukturni razvoj zemlje - naglasio je direktor Koridora Srbije Dmitar Đurović.

On je kazao da će tunel Predejane imati najsavremenijiu opremu, kao i da je na tunelu Manajle ostalo da se probije još oko 180 metara.

Šef Evropske investicione banke u Srbiji Andreas Beikos je kazao da je ta banka 2009. potpisala ugovor za kreditiranje Koridora 10 u ukupnoj vrednosti od 314 miliona evra i da je Srbija do sada povukla 86 miliona.

Ovo je deo panevropskog Koridora 10 i zato su ti projekti veoma važni - naglasio je Beikos dodajući da će Koridor 10 povezati Srbiju sa okolnim zemljama.

Na trasi Koridora 10 na jugu Srbije ka makedonskoj granici ostalo je da se izgradi auto-put na još oko 34 kilometra.


Predejančani se danas nisu bunili zbog tunela

Meštani Predejana i leskovačke vlasti su nekoliko godina molili Vladu da odustane od izgradnje tunela na Koridoru 10  jer će stanovnici 11 naselja na tom području biti odsečeni od sveta.

Zbog toga su u nekoliko navrata i protestovali, a danas su na probijanju tunela aplaudirali predstavnicima vlasti. 3 Trasa bez tunela bila jeftinija za oko 15 miliona evra; foto: D.M.

Pored toga, trasa auto-puta bez tunela koju su predlagali stručnjaci bila je jeftinija za oko 15 miliona evra.

Meštani Predejana pola decenije pokušavali su da objasne vlastima u Beogradu da će izgradnjom tunela biti odsečeni od sveta.

U 11 naselja na teritoriji Predejana, koje je nekada bilo opštinsko sedište, živi oko 3.000 stanovnika.

Jedina firma koja uspešno radi od Leskovca do Vladičinog Hana je motel “Predejane“ u koji, tokom turističke sezone, svakog dana svrati oko 10.000 gostiju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    05:41 // 10. 5. 2016.

    Jedina firma koja uspešno radi od Leskovca do Vladičinog Hana je motel “Predejane“ u koji, tokom turističke sezone, svakog dana svrati oko 10.000 gostiju.
    Svakog dana 10.000 gostiju????

    • Dragan

      15:21 // 24. 5. 2016.

      Tako je, u toku sezone i do 10000 gostiju dnevno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: