Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:35, 25. 3. 2015.

| Društvo

Proizvodi iz poplavljenih područja nisu za jelo

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
salata.jpg
Poplavljena zelena salata i drugi proizvodi ne smeju se jesti (foto: GO Palilula)

Osim toga što voda iz bunara i sa javnih česama u poplavljenim niškim selima nije za piće, u Gradskoj opštini Palilula kažu i da poljoprivredni proizvodi iz ovih područja ne treba da se koriste u ishrani zbog opasnosti od crevnih zaraznih bolesti.

Da postoji rizik po zdravlje stanovnika Novog sela, Gornjeg i Donjeg Međurova, Čokota i Belotinca pokazuju rezultati uzorkovanja vode i zemljišta koje je sproveo niški Institut za javno zdravlje.

Hrana sa poplavljenih obradivih područja ne treba da se koristi jer postoji opasnost od pojave crevnih zaraznih bolesti. Iako se može oceniti da nema značajnijih hemijskih zagađivača koji bi u kratkom periodu ugrozili životu sredinu, ipak postoji rizik po zdravlje stanovništva  - preporučuje Institut.

Stručnjaci ove ustanove su juče upozorili da iz istog razloga vodu iz bunara, sa javnih česama i kaptiranih izvora ne treba koristiti u ishrani, pripremi hrane i za održavanje higijene. Kako kažu, bezbedna je samo voda iz vodovoda koju Institut svakodnevno kontroliše.

Osim toga, kako kažu, zarazne bolesti se mogu pojaviti i nakon povlačenja plavnih voda kada će se najverovatnije pojaviti veći broj glodara, štetočina i insekata. Zato je neophodno, upozoravaju stručnjaci, obaviti dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju nakon što se voda povuče.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • JOF

    06:54 // 26. 3. 2015.

    Nekada se znalo ko i sta moze prodavati na pijaci.Sada salju inspektore na EDUKACIJU,sto znaci da nisu mrdnuli na teren i da su nekfalifikovani za posao.U okviru struke si duzan da se usavrsavas.

  • Rade

    22:56 // 25. 3. 2015.

    Да ли ће им неко забранити да ту робу доносе на пијаци. Од куда ја као купац на пијаци знам одакле је роба.Инспекција само каже да то није за употребу и мисли да је завшила посао, а роба оде на пијацу

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: