Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:27, 5. 3. 2010.

| Društvo

Prokuplje: sprečena promocija knjige o Ratku Mladiću

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
Ratko Zečević u razgovoru sa policijom

Promocija knjige Ljiljane Bulatović „Raport komandantu“, koja je prvobitno bila zakazana u sali Narodnog muzeja „Toplice“ u Prokuplju, nije održana.

Razlog tome je policijska zabrana skupa, jer navodno nije prijavljen po zakonu.

Tako je Prokuplje, uz Crvenku i Kulu, za sada treći grad u Srbiji u kome je zabranjeno da se govori o knjizi posvećenoj najtraženijem Haškom beguncu Ratku Mladiću.

Nekoliko desetina uniformisanih policajaca i isto toliko u civilu, sprečilo je organizatore, goste i građane da doću do zgrade u kojoj je trebalo da se održi književno veče, a ulazna kapija ovog zdanja bila je zaključana. I dok organizatori, stranka Pokret socijalista, najavljuju svakodnevne šetnje u znak protesta, autor knjige, Ljiljana Bulatović, kaže da je sramota za Srbiju i njen narod da u svojoj zemlji ne može da govori istinu, koja nekom ne odgovara.

- Knjiga jeste posvećena generalu Ratku Mladiću, njegovom ratnom putu ali i putu vojske Republike Srpske i srpskog naroda u odbrani svoje slobode za vreme rata. U knjizi se citiraju najčasnija imena Međunarodnog prava i vojnih nauka, brojni domaći i strani generali, advokati i ovo je knjiga istine. Kome odgovara da se ne zna istina, nije teško pretpostaviti, ali je teško pomiriti se s tim – rekla je Ljiljana Bulatović.

Ona ističe da je knjigu „Raport generalu“, promovisala bez problema u Republici Srpskoj, Srpskom Sarajevu, Bratuncu, Srebrenici i širom Rusije, gde je dobila mnoga priznanja.

– Boli me ovo što se dešava u mojoj Srbiji i jedino mi ostaje da se nadam da neće trajati. Istina je čudo i ona je kao voda, pre ili kasnije ispliva na površinu – naglašava Ljiljana Bulatović.

Ratko Zečević, predsednik Okružnog odbora Pkreta socijalista i organizator književne večeri, kaže da je do sada organizovao na stotine književnih večeri i da nikada nije tražio odobrenje načelnika policije za tako nešto.

– Tokom dana policajci su došli kod mene kući i rekli mi da je skup zabranjen. Na moje reči da to nije skup, već promocija knjige i da tražim da mi se izda pismeno rešenje zašto je zabranjen, oni su rekli da samo sprovode naređenja. Knjiga nije zabranjena, autor nije zabranjen, mi smo uložili nekoliko dana rada u ovu tribinu i to je najveća bruka u Toplici. Zabranjuje se knjiga koja je dobila sva priznanja časnih rodoljuba i bratske Rusije. Nakon svih sramota, ovo je još jedna u nizu aktuelne vlasti i poslednji trzaj – ističe Zečević, najavljujući da će u dogovoru sa drugim opozicionim strankama i ljudima patriotama narednih dana organizovati protestne šetnje gradom kako bi ukazali na skandal koji se dogodio.

Veselin Dželetović, ispred Udruženja pisaca „Poeta“ koje je i objavilo knjigu, kaže da je naredni potez ove vlasti spaljivanje knjiga na trgovima.

– Zašto nedozvoljavaju da se čuje istina o časnoj borbi srpskog naroda, to mi nikada neće biti jasno. Na kraju će svi koji vole Srbiju biti Ratko Mladić. Ovo ovde stvarno nisam očekivao i ne služi na čast nikome – tvrdi Dželetović.


U prokupačkoj policiji kažu da je skup ispred zgrade muzeja zabranjen jer nije bio prijavljen po zakonu, a da oni sa promocijom knjige ništa nemaju kao i sa tim što je kapija ulaznih vrata muzeja bila zaključana. Zvanično pojašnjenje od načelnika prokupačke policije Siniše Blagojevića nismo uspeli da dobijemo, jer je on navodno bio na sastanku i nedostupan za novinare. Ni Julka Kuzmanović Cvetković koja menja direktora koji je u bolnici nije želela da objasni zašto je promocija knjige najpre odobrena a zatim i zabranjena. Navodno je organizator imao usmeni dogovor sa direktorom i da su vrata bila zaključana zbog nepostojanja pisanog dokumenta o odobrenju.


- U godinama najžešćeg komunizma nisu zabranjivane promocije i knjige, a sada u vreme „demokratske“ Srbije se to radi. Narod ne sme da misli i ovo je presedan da se ovako nešto dešava i sramota za državu – rekla je Miroslava Jocić, koja je kao i nekoliko desetina građana želela da prisustvuje književnoj večeri.
 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Jjill Starr

    00:37 // 10. 3. 2010.

    What It’s Like to Chill Out With Whom the World Considers the Most Ruthless Men in the World Ratko Mladic, Radovan Karadzic and Goran Hadzic (+) Confessions of a Female War Crimes Investigator


    Retrospectively, it was all so simple, natural and matter of fact being on a boat restaurant in Belgrade, sitting with, laughing, drinking a two hundred bottle of wine and chatting about war and peace while Ratko Mladic held my hand. Mladic, a man considered the world’s most ruthless war criminal since Adolf Hitler, still at large and currently having a five million dollar bounty on his head for genocide by the international community. Yet there I was with my two best friends at the time, a former Serbian diplomat, his wife, and Ratko Mladic just chilling. There was no security, nothing you’d ordinarily expect in such circumstances. Referring to himself merely as, Sharko; this is the story of it all came about.

    http://sites.google.com/site/jillstarrsite/what-it-s-like-to-chill-out-with-whom-the-rest-of-the-world-considers-as-the-most-ruthless-men-in-the-world-ratko-mladic-and-radovan-karadzic-confessions-of-a-female-war-crimes-investigator
    (Read My Entire Book Here For Free Now).


    http://picasaweb.google.com/lpcyusa
    (Jill Starr's Entire American Expose Including the Secret Scanned Photo Documentary Evidence I Obtained From the CLOSED UN ICC Preparatory Meetings (2001)

    http://lpcyu.instablogs.com/feed
    (Jill Starr On Instablogs)

    http://shops.half.ebay.com/raretofindreads
    (Now Everyone Can Purchase My Rare Books)

  • Hercen Radonjić keka

    18:32 // 6. 3. 2010.

    Član 54. Ustava RS
    Mirno okupljanje građana je slobodno
    Okupljanje u zatvorenom prostoru ne podleže odobrenju ni prijavljivanju.
    Zborovi, demonstracije i druga okupljanja građana na otvorenom prostoru prijavljuju se državnom organu u skladu sa zakonom.
    Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

    Zakon o okupljanju građana (Sl.Glasnik 51/92) ne razlikuje zatvoren ili otvoren prostor.
    Samim tim se primenjuju odredbe Člana 18. stav 1.
    Ustava.
    Ljudska i manjinska prava zajemčena Ustavom neposredno se primenjuju.

  • jill starr

    07:39 // 6. 3. 2010.

    Irrefutable Proof ICTY Is Corrupt Court/Irrefutable Proof the Hague Court Cannot Legitimately Prosecute Karadzic Case

    http://picasaweb.google.com/lpcyusa/
    (The Documentary Secret United Nations ICC Meeting Papers Scanned Images)

    This legal technicality indicates the Hague must dismiss charges against Dr Karadzic and others awaiting trials in the Hague jail; like it or not.

    Unfortunately for the Signatures Of the Rome Statute United Nations member states instituting the ICC & ICTY housed at the Hague, insofar as the, Radovan Karadzic, as with the other Hague cases awaiting trial there, I personally witnessed these United Nations member states openly speaking about trading judicial appointments and verdicts for financial funding when I attended the 2001 ICC Preparatory Meetings at the UN in Manhattan making the iCTY and ICC morally incapable trying Radovan Karazdic and others.

    I witnessed with my own eyes and ears when attending the 2001 Preparatory Meetings to establish an newly emergent International Criminal Court, the exact caliber of criminal corruption running so very deeply at the Hague, that it was a perfectly viable topic of legitimate conversation in those meetings I attended to debate trading verdicts AND judicial appointments, for monetary funding.

    Jilly wrote:*The rep from Spain became distraught and when her country’s proposal was not taken to well by the chair of the meeting , then Spain argued in a particularly loud and noticably strongly vocal manner, “Spain (my country) strongly believes if we contribute most financial support to the Hague’s highest court, that ought to give us and other countries feeding it financially MORE direct power over its decisions.”

    ((((((((((((((((((((((((( ((((((((((((((((((((((((( Instead of censoring the country representative from Spain for even bringing up this unjust, illegal and unfair judicial idea of bribery for international judicial verdicts and judicial appointments, all country repres

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: