Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:00, 25. 3. 2015.

| Društvo

Prosvetari: Tužićemo ministra zbog diskriminacije

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti

Vladimir Milićević u emisiji "15 minuta"

Zbog toga što je februarska plata umanjena samo prosvetarima koji su štrajk nastavili i nakon što su njihove kolege iz dva sindikata potpisale Poseban kolektivni ugovor i Sporazum o prekidu štrajka, oni najavljuju krivičnu prijavu protiv ministra Verbića zbog diskriminacije.

Gostujuću u emisiji "15 minuta" Južnih vesti, predsednik Izvršnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladimir Milićević kaže da je smanjenjem plata Ministarstvo prosvete postupilo protivzakonito jer Zakon o štrajku predviđa da poslodavac ni na koji način ne sme da ometa štrajk ili utiče na njega.

Jedna stvar mora da bude jasna ministru: mi ćemo protiv njega podići ne prekršajnu, nego krivičnu prijavu. I ako bude izgubio spor, a izgubiće ga zbog diskriminacije, on će morati da plaća za hiljadu i nešto tužbi. Moraće da zavuče ruku u svoj džep i plati troškove, a neka vidi šta će da radi do kraja života da bi to otplatio - kaže Milićević.

skola-ucionica Od skraćenja časova na pola sata, bilo je i više jednodnevnih štrajkova Njegove kolege iz Unije sindikata prosvetnih radnika već su najavile tužbe protiv direktora zbog umanjenja zarada, iako su to uradili na preporuku Ministarstva.

Sistem je tako postavljen da je nama poslodavac u stvari škola, odnosno direktor. Dovode nas u apsurdnu situaciju, neko je to smišljeno uradio, da mi u stvari tužimo sami sebe. Vi tužite svoju školu zato što neko nije dao platu - ističe Milićević.

U Srbiji je sve ovo dešava u vreme kada njegove kolege u Finskoj odustaju od sistema izučavanja predmeta kao staromodnog i zastarelog, a od reforma koje bi suštinski značile napredak u obrazovanju, mi smo, prema mišljenju našeg sagovornika, zbog neuređenog sistema - daleko.

Morate da napravite sistem koji je stabilan. Tek onda možete da reformišete i da pravite izmene i da idete napred. Ovako mi samo propadamo jer nemamo sistem. Kako god probate da nešto promenite, vi srušite potporni stub i jedan zid vam padne. I mi polako rušimo zidove. Kada ostanemo bez sva 4 zida, šta će se desiti? Pašće nam sprat na glavu. Onda ide sve dođavola - kaže Milićević.

U emisiji "15 minuta" možete saznati da li je ugrožen kraj školske godine, kako pred đacima i roditeljima nastavnici u štrajku pravdaju to što neće držati pripremnu nastavu za polaganje male mature, kakva je to taktika Ministarstva "zavadi, pa vladaj", zašto su dva sindikata od štrajka odustala i hoće li preostala dva ostati istrajna u zahtevima.


Peti mesec štrajka

Podsetimo, zajednički štrajk sva šetiri sindikata prosvetnih radnika skraćenjem nastave na 30 minuta prosvetari su počeli još 17. novembra. prošle godine.

Prekid nastave na jedan dan održan je 22. decembra, a 5 dana kasnije u Beogradu je održan "Svetosavski marš".

Zatim su Sindikat obrazovanja Srbije i "Nezavisnost" 11. februara izašli iz štrajka potpisivanjem Posebnog kolektivnog ugovora i Sporazuma o prekidu štrajka.

17. marta nastava je ponovo prekinuta na jedan dan, a 20. marta stigle su umanjene februarske zarade samo onima koji su štrajk nastavili.

23. marta nastava je ponovo prekinuta, a u Nišu ispred Školske uprave Nišavskog okruga održan je protest prosvetara iz Niša, Prokuplja i Aleksinca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ***

    06:43 // 26. 3. 2015.

    Podrska prsvetarima Kome god nije dobro-neka im se prikljuci,a ne BOLJE DA KOMSIJI CRKNE KRAVA,NEGO MENI DA SE OTELI.

  • srba

    23:07 // 25. 3. 2015.

    Srba nije ponavljao ,Srba je ing.

    • Saft

      09:29 // 26. 3. 2015.

      Cisto sumnjam,a ako je tako,onda je ing. na nekom od prestiznih univerziteta,mega,pazarski,singi...

  • Ivan Milovanovic

    20:57 // 25. 3. 2015.

    Ja ne kazem da je to dobro i da tako treba da ostane, ali na mnogo mesta treba ustedeti po malo. Zemlje Evrope su ovo radile jos 2012. i sa vecim cak procentima. Istrazite malo po ovom internetu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: