Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 27. 9. 2016.

| Društvo

Prva reakcija u Nišu na Vučićevu kritiku univerziteta van Beograda

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Univerzitet
Rektor niškog Univerziteta se ne oglašava; Foto: arhiva JV

Izjavu premijera da je kvalitet obrazovanja u Srbiji nizak svugde osim na Univerzitetu u Beogradu, rektor niškog Univerziteta Dragan Antić ni posle 2 nedelje nije komentarisao. Jedini član niške akademske zajednice koji je na to regaovao jeste profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Dragan Gajić.

On je na predstvljanju “Noći istraživača” izrazio nezadovoljstvo zbog “beogradizacije” države i naglasio da je Niš “potpuno zapostavljena sredina, čak i na vremenskoj prognozi na nacionalnim medijima”.

Kako je istakao, stav političkog vrha da, osim beogradskog, nijedan univerzitet u Srbiji ne vredi, takođe pokazuje kakav je odnos vlasti prema Nišu. Niški univerzitet je, podseća, "izrodio" nekoliko desetina hiljada stručnjaka koji su doprineli razvoju zemlje.

Ovaj univerzitet ima akademike, a za Niš je on najverovatnije "najprofitabilnije preduzeće" jer dovodi više hiljada studenata da troše svoj novac ovde - ističe.

PMF PMF u staroj zgradi MIN-a; Foto: wpresspmf.pmf.ni.ac.rsUprkos tome što je, prema njegovom mišljenju, zgrada PMF-a ruina, ovaj profesor smatra da taj fakultet ima "jaku matematiku", a upravo je, podseća, sa te grupe potekao i akademik Vladimir Rakočević

Voleo bih da premijer da izjavu da je to što je rekao o univerzitetima bilo nestašno formulisano. Meni je jasno da je beogradski univerzitet na Šangajskoj listi što je veliki uspeh, ali to ne znači da sve ostalo ništa ne vredi – naglasio je profesor Gajić.

On smatra i da razume zbog čega se rektor Univerziteta u Nišu ne oglašava povodom premijerove izjave, s obzirom na to da se ova ustanova finansira iz republičkog budžeta. 

Ovo mi liči na pokušaj od pre dve godine da se formira Nacionalni univerzitet u Beogradu i da za njega važe posebna pravila finansiranja, a da ostali budu prepušteni sami sebi - dodaje. 

Profesor Gajić kaže i da niške profesore ne pozivaju da drže predavanja u Beogradu, kao i da je generalno stav njegovih beogradskih kolega da je Niš "daleka neobrazovana provincija".


Krivi rukovodioci grada

Iako smatra da su za ovakvu situaciju i stav prema Nišu krivi i sadašnji i raniji rukovodioci države, dodaje da se ni lokalni političari nikada nisu borili za ovaj region.

Profesori Niš je potpuno devastiran, smatra profesor Gajić; Foto: JV

Lokalni rukovodioci ne smeju prstom da mrdu kako ne bi izgubili svoje pozicije, a njih ionako postavljaju iz centrala stranaka - ističe.

On dodaje da su beogradski sutručnjaci "silovali" književni jezik i da su čak i akcenat prilagodili beogradskom izgovoru.


Komentar rektora najavljen za sledeću nedelju

Dragan Antić Rektor se ne oglašava već dve nedelje; Foto: Arhiva JVZa razliku od profesora Gajića, rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić se još nije oglasio povodom izjava premijera Vučića, iako su takav stav kritikovali rektori Univerziteta u Kragujevcu i Novom Sadu.

Podsetimo, na otvaranju ogranka SANU u Nišu Antić je kazao da nije prikladan trenutak da komentariše Vučićeve navode i da će novinari dobiti njegov komentar nekom drugom prilikom.

Ipak, ni dve nedelje kasnije on nije komentarisao izjavu premijera uz obrazloženje da ne želi da razgovara sa novinarima preko telefona. Izjavu od rektora Antića, kako je rečeno u njegovom kabinetu, moći ćemo da dobijemo početkom sledeće nedelje. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bigblu72

    08:07 // 29. 9. 2016.

    Poštovanje profesoru koji se oglasio povodom vašeg teksta. Smatram da, kao roditelj studenta i akademski gradjanin, imam legimitet da kažem da je broj naših učenika u školama i fakultetima koji imaju protekciju manji od broja učenika i studenata koji vredno uče.Dokaz za to su priznanja deci od strane vrsnih profesora iz Srbije i Evrope.Na žalost,grad ne prepoznaje ovakvu decu...

  • ***

    06:47 // 29. 9. 2016.

    Kazu da je Gasic diplomirao kod nas.Pa kako onda ne valja nas univerzitet,a on takav strucnjak koga premijer VISOKO CENI?

  • Alo Pedja polako prijatelju

    21:04 // 28. 9. 2016.

    s ove univerzitetske teme, navukli se neki profesorčići te samo Jeste veliko slovo nije veliko slovo, mislim ne daju da običan svet koji voli špricer dodje do izrazaja, a i pravo da ti kaem ne vidim da se neko usrecio s tolike skoletine

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: