Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:02, 27. 9. 2016.

Prva reakcija u Nišu na Vučićevu kritiku univerziteta van Beograda

Univerzitet Rektor niškog Univerziteta se ne oglašava; Foto: arhiva JV

Izjavu premijera da je kvalitet obrazovanja u Srbiji nizak svugde osim na Univerzitetu u Beogradu, rektor niškog Univerziteta Dragan Antić ni posle 2 nedelje nije komentarisao. Jedini član niške akademske zajednice koji je na to regaovao jeste profesor PMF-a Dragan Gajić.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • boxx

    17:21 // 27. 9. 2016.

    Rektoru treba dve nedelje za komentar na ponizenje nislija od strane premijera,bravo kako se cuva fotelja.

    • Oscar Pitagor

      05:25 // 28. 9. 2016.

      А можда је ректор чуо за Шангај листу?Тамо се неутемељене празне приче и граматика слабо котирају.
      Аутоцитати вуку мали бр.поена. Ипак, саветуем читање мојих коментара http://www.juznevesti.com/Drushtvo/Predsednik-SANU-i-rektor-Niskog-univerziteta-bez-komentara-na-Vucicevu-kritiku.sr.html
      И слободно дајте негативне гласове.Знам да мезимци слабо уважавају реалност.Битни су граматика и леђа гладних!

    • nikom nije lako,

      08:49 // 28. 9. 2016.

      ni rektoru,ni javnom tužiocu,ni načelniku policijske uprave,ni gradonačelniku,ni predsednicima opština,ni poslanicima.Zakoni su nam takvi da su svi u šaci jednog čoveka sa diplomom BU.Da diplome BU valjaju,sada bi smo živeli kao bubrezi u loju,jer su na ključnim pozicijama uvek bili ljudi sa diplomama BU. Ne bi morao premijer da nam piše kako će nam biti za 20 godina,jer prođoše 2 x po 2 i ćorak.

  • dr Nebojsa Stojkovic

    17:25 // 27. 9. 2016.

    Potpisujem sve sto je kolega Gajic rekao. Inace, sve to ja i jos par kolega sa razlicitih fakuklteta pricamo godinama ali nema nikoga da nas cuje. Ukratko, serpa je prazna i ide se na ukidanje fakulteta i osnivanje departmana. To ce smanjiti broj zaposlenih i uciniti Univerzitet atraktivnijim kada dodje red na privatizaciju.

    • tanja

      15:04 // 28. 9. 2016.

      Na Republičkom takmičenju na jednoj olimpijadi''Svi koji su osvojili 1,2 i 3.mesto bice primljeni bez prijemnog ispita na Beogradskom fakultetu'' (geografija)! Cela Srbija ''daje'' visokorangirane studente-talente.Iste grupe postoje u Nišu i Novom Sadu,ali! Beogradski profesori su u Kg 80% predavači(za Niš ne znam).

  • misko

    17:50 // 27. 9. 2016.

    bravo,Gajo majstore.Ostali cute da se ne zamere Beogradu.Jadno

  • medicinarka

    18:03 // 27. 9. 2016.

    Zapostavljanje je jako prisutno, i na naucnim skupovima koje organizuje Medicinski fakultet u Beogradu, komisije koje se formiraju za neke oblasti sastavljaju se od profesora koji sa istim nemaju nikakve veze, pa se prezentacije radova ocenjuju estetski i komentarise se font koji je koriscen pri njihovoj izradi, dok se prezentovani rezultati potpuno zanemaruju!

    • klinike za majku, oceve i decu

      19:15 // 27. 9. 2016.

      Који је проценат смртности код пацијената који на својим ногама оду на заказане интервенције у КЦ Ниш, а након хируршких интервенција премину у року од 5 до 10 дана, па и у самим клиникама? Који је проценат смртности пацијената које лече доценти и професори Медицинског факултета у Нишу, у Београду, уНовом Саду, у Крагујевцу, у Приштини?Неки упоредни систем мора да постоји!?Ко ће знати да нас лечи?

    • Sanja

      08:45 // 28. 9. 2016.

      Slazem se sa vama ko nam leci decu, oceve i majke.

  • Marijana

    18:18 // 27. 9. 2016.

    Pa to je cinjenica, sta ima da odgovara? Profesori sa niskog univerziteta su zaista losi, pitanje da li bi bili docenti na BG fakultetu, a da ne govorimo o nepotizmu i kvalitetu nastave. Svi oni imaju trista firmi pored profesorskog zvanja. Nije vise profesor sto je bio, zato nam Univerzitet i propada. U Bg-u su profesori PROFESORI i svaka im cast.

    • Marko

      19:21 // 27. 9. 2016.

      Docenti na BG fakultetu? Svojim komentarom pokazuješ da nemaš pojma šta predstavlja univerzitet i kako se nastavnici biraju. A pre nego što komentarišeš akademske teme i ocenjuješ univerzitetske profesore, poradi na sopstvenoj pismenosti - korišćenju dijakritika i upotrebi velikog slova na primer.

    • ISTINA

      15:02 // 28. 9. 2016.

      Sigurno nisi završila niški fakultet pa si zato ogorčena!

  • ДР Нушић

    18:19 // 27. 9. 2016.

    Суноврат академске елите и у Нишу и у Србији. Уколико је уопште и имамо.Разуме се оне праве, истинске!Професори са државних универзитета и факултеа су тезгарењем направили приватне факултете и универзитете.Ваљда се то зна.Тезга је тезга.Шта каже Завод за за статистику:Колико Србија има доктора и магистара наука у радном односу, а колико у пензији?Колико од Другог св. рата до данас?

    • "Доктор Нарцис"

      19:03 // 27. 9. 2016.

      И која је фајда овој Србији и Нишу од силних доктора и магистара наука? Где се по свим савременим критеријумима налази Србија и трећи по величини град у њој? Ваљда није тј. нису на дну Европе?! Усрећи нас овај интернет и copy-paste систем са енормним богаћењем на више тезги. О правом научноистраживаком раду, ни помена ни говора.

  • Haruki

    18:23 // 27. 9. 2016.

    Profesore svaka čast na pametno smišljenim i izgovorenim rečima. Hvala vam1

  • Darko

    18:32 // 27. 9. 2016.

    Umesto da rektor odmah reaguje na ovakvu nebuloznu izjavu premijera, on se skriva iza nekog navodnog službenog puta. Drago mi je da neko iz Niša digne glas protiv beogradizacije. Kao neko ko je upoznat sa radom na našem Univerzitetu mogu da kažem da naši studenti redovno pobeđuju na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima upravo studente iz Beograda. Toliko o tome koliko beogradski Univerzitet valja, a niški ne valja.

    • da je diploma BU

      08:57 // 28. 9. 2016.

      i stečeno znanje primenljivo u praksi,do sada bi vlasnici iste bili poslodavci i ne bi se segrčevito borili za opstanak centralizacije. Ne bi nam trebalo 150 agencija za zbrinjavanje genijalaca sa diplomom BU,ne bi se bili za mesta u javnoj upravi,javnim preduzećima i javnom sektoru,nego bi ta mesta prepustili onima sa manje vrednim diplomama, a oni bi se razbijali od zarade u privatnom sektoru.

  • bg student nišlija

    18:42 // 27. 9. 2016.

    Nažalost premijer je upravu. Bg univerzitet je daleko iznad ostalih, što pokazuje i šangajska lista da je među prvih 300 univerziteta u svetu. Najvise o kvalitetu diplomaca govori stanje u ovim gradovima. Kvalitetniji kadrovi guraju grad napred a naš Niš odavno tone kao titanik

    • Marko

      19:23 // 27. 9. 2016.

      Pročitaj šta sam napisao Marijani, "bg strudentu". Dodaj tome i tačku na kraju rečenice.

    • blackburn

      20:22 // 27. 9. 2016.

      Ako je suditi po pravopisu,tesko da si ti student!Ako i jesi,to je zalosno,pogotovu sto nikad Beograd ne bi video,da nisi otisao da studiras,pa si se pokondirio.Mani Sangajsku listu i tvog voljenog AV,kupi Sangajke i odigraj basket,bolje nego da se brukas ovakvim lupetanjima!

    • ;)

      08:24 // 28. 9. 2016.

      http://www.blic.rs/vesti/drustvo/hvala-profesore-zbog-ovog-coveka-beogradski-univerzitet-je-medu-svetskom-elitom/cxznnw0 "Dr Stojan Radenović (68) profesorsku katedru na Mašinskom fakultetu pre tri godine zamenio je skromnim kutkom u suterenu zgrade, gde se od jutra do mraka bavi matematikom. Njegove radove objavljuju prestižni naučni časopisi, a citiraju ga kolege iz celog sveta."

    • premijer ima diplomu BU

      08:33 // 28. 9. 2016.

      pa mora da hvali BU.Nakon toga sledi surova realnost,nismo imali ministre sa diplomom NU,nismo imali direktore republičkih javnih preduzeća sa diplomom NU,sem Gorana,nismo imali državne sekretare sa diplomom NU,sem Nikolića,nismo imali pomoćnike ministara sa diplomom NU,ali jesmo gomilu njih sa diplomama BU i kvalitet života nam jednak nuli,jer su primenili znanje stečeno na BU.


      Seljanka s'juga

    • perun

      10:08 // 29. 9. 2016.

      Da je BU dobar ministri u Vladi Srbije, koje bira Vucic, bi valjda imali diplome sa BU, a ne raznih privatnih.

  • Limunko

    18:47 // 27. 9. 2016.

    Nije AV davao na značaju BG univerzitetu,već sebi samom (kao i inače)...mada,kad se vidi kakvo mu je SNS okruženje sa diplomama privatnih večernjih škola i starletama,on mu još i dođe obrazovan.Prosečno obrazovan,ako uporedimo sa onim što je intelektualna elita ove zemlje.Ima ih koji su znanje sticali na Sorboni,Okfordu,Harvardu...Mnogi totalitarni režimi imaše takve narcise,pa ih ipak ispratiše.

  • blackburn

    18:53 // 27. 9. 2016.

    Profesore Gajicu,kapa dole!Od coveka sa takvim senzibilitetom i ocekivana je ovakva reakcija!A,od ovih u Banovini,nisam ni ocekivao reakciju,zabili se u misije rupe,pa nit rumore,nit zubore.Dzaba im doktorati,fotelja ne sme da im se ljulja,karijera ugrozena,cekaju na red za partijsku knjizicu!

  • Istina

    19:30 // 27. 9. 2016.

    Nazalost premijer je u pravu. Na Niskom univerzitetu desetke se dele ko bombone, a asistenti postaju deca profesora. Talenti ako uspeju beze glavom bez obzira van zemlje ili u Beogradu jer ovde bivaju satanizovani jos kao srednjoskolci. Sve se radi smisljeno kako bi se sacuvala radna mesta jer nizak kriterijum privlaci vise studenata, a tako i vuk sit i ovce na broju. Istina boli.

    • deci sam govorila

      09:07 // 28. 9. 2016.

      šestica sa pogledom na peticu, veća ocena ti ne treba, ali ti treba znanje i ponosna sam na njihovo znanje. Diploma je ulaznica za testiranje, a znanje ti donosi radno mesto. Zar je bitno da li će raditi ovde ili bilo gde u Evropi? Ništa nije na kraj sveta, a kada imaš znanje, možeš da ga unovčiš i sve ti je relativno blizu, uvek možeš da kupiš avio kartu i posetiš roditelje.

  • Pera Mika Zika

    20:20 // 27. 9. 2016.

    Ja rekoh jednom... ukucajte na Google Univerzitet u Nišu pa ćete videti koji likovi iskaču kao "istaknuti alumni": Bratislav Gašić, Bogoljub Karić, Dragoljub Ćirković! Sve bolji od boljeg.

  • Cristal light

    20:28 // 27. 9. 2016.

    ahhaha sta je bilo intelektualci, brine vas da vam ne otmu radna mesta privatnjaci i beograd, nekog kao briga za to, kad je republika belezila prolaznost na pojedinim predmetima u gradu do 7% godisnje ne videh da ste se sekirali..lepo je za vas receno, pice i kavurmu

    • Marko

      22:34 // 27. 9. 2016.

      Pravopis druže... I ti da naučiš gradivo iz osnovne škole, a do tada možeš samo da kritikuješ piće i kavurmu.

    • Idi begaj

      09:38 // 28. 9. 2016.

      Marko druže, pusti pravopis, dodji na vruću prasetinu, znam da voliš

    • Marko

      10:26 // 28. 9. 2016.

      @Idi begaj

      Volim prijatelju, i prihvatam poziv, nego nemoj o akademskim temama s masni prsti (sic). Ne ide.

    • Eto neću druže za tu priliku

      12:07 // 28. 9. 2016.

      al nemoj mi ta dva razdvajati da se rascmizdre mnogi. Ajd u zdravlje!

  • Lale Gator

    20:31 // 27. 9. 2016.

    što se niških profesora tiče, što reče onomad, samo unaksna provera prihoda i imovine

  • Abra Kadabra

    20:33 // 27. 9. 2016.

    Ako se gosn Gajiću sekirate za vreme i vremensku prognozu, da znate da jedno s drugim nije u vezi. Provereno.

  • STUDENTI SU KUKAVICE

    20:39 // 27. 9. 2016.

    Da je studente neko pitao ko je koga sinoc pljunuo na farmi, to bi definitivno znali.
    Zanimaju ih samo vasarske aktivnosti.
    Mogu oni da postanu i lekari i inzenjeri i pravnici, ali nikad nece da postanu intelektualci.
    Pobunice se ako im ŠV obrazac poskupi za 2 dinara, ali ce da cute ako ministar ukine univerzitet.
    Studenti su obicna intelektualna gologuzja, sve dok ne okupiraju fakultete.

    • Oladi bato

      16:12 // 28. 9. 2016.

      Nisu imali od kog da nauče drugačije

  • Vladimir

    20:58 // 27. 9. 2016.

    Za kvalitet niškog Univerziteta ne može biti kriv samo Univerzitet, već pre svega država sa svojom politikom. Dajte pare za dobre biblioteke, arhive, laboratorije, pa da vidite kako će iz Beograda dolaziti ljudi da studiraju u Nišu.

    • Петар

      14:58 // 28. 9. 2016.

      Јеси ли озбиљан? Треба неко да чита у тим библиотекама. Треба неко да зна шта треба да ради у тим лабораторијама....побогу, где Ви живите!

  • Jana

    21:00 // 27. 9. 2016.

    Profesor je u pravu. Svi smo svesni toga da je Beogradski Univerzitet najbolji u Srbiji. To je i očekivano, jer Beograd ima 10 puta više stanovnika od Niša, ali spuštanjem vrednosti ostalih Univerziteta se ništa ne postiže. Treba uraditi nešto da se situacija poboljša, da napredujemo zajedno kao država. Moramo se boriti protiv centralizacije, kako bi u Srbiji postojalo još nešto osim Beograda.

    • Dexter

      00:05 // 28. 9. 2016.

      Bravo, to je pravi komentar! Nije sporno da je Univerzitet u glavnom gradu jači od malog niškog Univerziteta; ali za grad srednje veličine Niš ipak ima Univerzitet kojim se može i mora ponositi! Vučić je po svom običaju neodgovornom izjavom bacio "kosku" i po ko zna koji put uneo razdor u već osiromašenu javnost u provinciji - koju, očito, prezire. Odbijam da nasednem na tu jeftinu provokaciju!

    • Marko

      10:22 // 28. 9. 2016.

      Drugo, nije bitno šta je Vučić izjavio o tome, jer je potpuno nekompetentan, što je pokazao pružajući utočište u svojoj vladi dokazanim plagijatorima. Važno je kakve će to posledice proizvesti. Da li je ovo uvod u uvođenje statusa nacionalnog univerziteta Univerzitetu u Beogradu, smanjenje sredstava drugim univerzitetima ili njihovo potpuno ukidanje. Šta god bilo, vodi ka našoj minorizaciji.

    • Marko

      18:29 // 28. 9. 2016.

      Prvo, nije pitanje da li ćemo mi da glođemo tu kost koju je Vučić bacio. Pitanje je zašto rektor ne reaguje, jer je njegova primarna fukcija da predstavlja univerzitet. U tome se ne slažem sa profesorom Gajićem; novac iz budžeta nije Vučićev, pa ne moraju svi koji ga koriste s njim da se slažu. A o rektoru nekom drugom prilikom, o njemu će se još pisati.

  • Profesor Beogradskog univerziteta

    21:12 // 27. 9. 2016.

    To sto je beogradski univerzitet najbolji u Srbiji i ne znaci da su ostali losi. Ne radi se o Beogradizaciji, nego normalnoj teznji da se formira jedan jak u nievrzitet u maloj zemlji, koji ce povuci i ostale. Uostalom, sve ostale je i osnovao, i svi ga veoma dobro prate po kvalitetu. Dobrih strucnjaka ima i drugde, ali je valjda normalno da ih je najvise u BG. Nismo konkurencija, zajedno smo jaci

    • Dipl.inž.građ.

      21:49 // 27. 9. 2016.

      A zašto je normalno da u BG-u bude najveći broj strušnjaka? Jer je najveći ?Jer ima najviše stanovnika? U Nemačkoj najbolji nije Tehn.Univ.Humboldt u Berlinu, već TU u Minhenu, Dortmundu, Drezdenu ,Bohumu...Najveći broj publikacija i naučnih radova,istraživanja se objavljuje na ovim Univ.iako je Berlin glavni grad.Pozdrav iz Bavarske!

    • иван

      23:17 // 27. 9. 2016.

      Не, господине, то је ненормална тежња да се у свим областима живота и смрти формира један јак центар у малој земљи. У једној малој земљи се формира више центара а не један. Типично београдски ставови. Заједно смо јачи док се мрве са стола скупљају у остатку Србије.

    • Dexter

      00:11 // 28. 9. 2016.

      Nije i nikad nije bilo sporno da je najveći i najstariji Univerzitet u zemlji, smešten u gradu u kome živi preko 1/4 građana države, najbolji u zemlji. Bilo bi sramno da nije tako, jer je 95% resursa društva skoncentrisano u Bg-u. Sporni su uvredljivost i bezobrazluk ove izjave premijera koji je zadužen za to da podiže, a ne komentariše kvalitet obrazovanja koje je za 4 godine osiromašio i urušio.

  • Oscar Pitagor

    21:45 // 27. 9. 2016.

    Поновићу:
    Неки од критеријума за процену квалитета Унив., факултета и научног радника:
    /1/Бр.добијених Нобела (самостално или у сарадњи)
    /2/Бр.кандидатура за Нобела
    /3/Износ пара добијених од реализованих патената
    /4/Износ пара који се очекује од прихваћених али још нереализованих патената
    Све док се ови критеријуми не примене дословно, ентитет је битaн колико и клуб љубитеља дугосилазног акцента.

    • Marko

      09:54 // 28. 9. 2016.

      Naročito broj Nobelovih nagrada, pošto nobelovci na ovim prostorima niču kao pečurke posle kiše. Poznati smo po nobelovcima!!! Ja pozbajem petoricu, trojica su patentirala perpetum mobile, jedan je izmerio nemerliva i nefizička polja a jedan otkrio jednačinu Univerzuma. A šesti - i sam kandidat za Nobela - je predlagao Miloševića za Nobelovu nagradu za mir. Nobel pre svega!

  • Gaga

    21:51 // 27. 9. 2016.

    Dok god se intelektualci, profesori ne ograde od kupljenih, falsifikovanih, plagiranih diploma, smatrace se njihovim saucesnicima.

    • Ogradili bi se

      16:15 // 28. 9. 2016.

      ali su potrošili i šta sad

  • sozontije

    07:29 // 28. 9. 2016.

    Kad imas gradonacelnika,kao sto imas - jasno je sta se misli o nama na svim nivoima.Centrala je smatrala da je on NAJBOLJI NISLIJA.

  • Tika

    08:58 // 28. 9. 2016.

    Dragi Profesori, važi za većinu ,svaka čast pojedincima ,pogledajte se u ogledalo. I sami znate gde radite, šta radite i koliko radite u toku dana. Koliko ste ozbiljnih naučnih radova napisali,a koliko su vam ih napisali, gde ste ih objavili, koliko ste podataka izmislili, koliko ste doprineli vašim radom Nišu , da li vam je bitan samo novac (plata,projekat,privatno...),šta studenti misle o vama..

  • prof dr CVETKO Prvi

    09:20 // 28. 9. 2016.

    Mozhemo da komentarishemo do mile volje, da pametujemo, da savetujemo... Negativna selekcija je doprinela srozavanju , ne samo Univerziteta , vec celog nasheg drushtva tj. cele Srbije . Nepismeni ljudi su odjednom postali
    "pismeni" , shto je dovelo i dovodi do
    nepismenosti pismenih a i gubljenju bilo
    kakvih kriterijuma tj. chasti i poshtenja . "Shtancuju" se prof dr ,diplome, "struchnjaci"...

  • Bole

    09:32 // 28. 9. 2016.

    http://www.apr.gov.rs/Portals/0/GFI%202015/Saopstenje%20STO%20NAJ%20za%20objavljivanje%2027092016.pdf

    Na ovoj listi od najboljih 100 u Srbiji ima samo jedna Niška firma na 25. mestu. Takav nam je i Univerzitet...

  • Петар

    14:56 // 28. 9. 2016.

    Није далеко од истине, бар што се тиче Медицинског факултета...па јавност не може ни да замисли какве су све "особе" професори на том факултету, а може само да претпостави како су до титула дошли....а тек ови што су у "припреми" :) Кукала нам мајка!!!!

  • Alo Pedja polako prijatelju

    21:04 // 28. 9. 2016.

    s ove univerzitetske teme, navukli se neki profesorčići te samo Jeste veliko slovo nije veliko slovo, mislim ne daju da običan svet koji voli špricer dodje do izrazaja, a i pravo da ti kaem ne vidim da se neko usrecio s tolike skoletine

  • ***

    06:47 // 29. 9. 2016.

    Kazu da je Gasic diplomirao kod nas.Pa kako onda ne valja nas univerzitet,a on takav strucnjak koga premijer VISOKO CENI?

  • bigblu72

    08:07 // 29. 9. 2016.

    Poštovanje profesoru koji se oglasio povodom vašeg teksta. Smatram da, kao roditelj studenta i akademski gradjanin, imam legimitet da kažem da je broj naših učenika u školama i fakultetima koji imaju protekciju manji od broja učenika i studenata koji vredno uče.Dokaz za to su priznanja deci od strane vrsnih profesora iz Srbije i Evrope.Na žalost,grad ne prepoznaje ovakvu decu...

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: