Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:08, 17. 8. 2016.

| Društvo

Putarina poskupljuje, od Niša do Beograda 800 umesto 730 dinara?

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti, Blic, N1
490x370-naplatne-stanice-foto-putevi-srbije
Ko nema 800 dinara, neka ne kreće na put; foto: Putevi Srbije

Dok ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović navodi da će putarina poskupeti, ali da se ne zna kada i koliko, pojedini mediji navode da će vozači za put od Niša do Beograda plaćati 70 dinara više.

“Putevi Srbije” su još početkom godine objavili da bi putarina trebalo da poskupi od 1. februara za 10 odsto, ali prema pisanju “Blica” koji se poziva na izvore iz Vlade, to se još uvek nije desilo jer se čekalo na formiranje nove Vlade.

Ipak, kako pišu, sada kada je Srbija dobila novu Vladu, jedna od prvih njenih odluka biće upravo poskupljenje putarina za 10 odsto.

To znači da će vozači umesto dosadašnjih 730 dinara za putovanje auto-putem od Niša do Beograda ubuduće plaćati oko 800 dinara. Na naplatnoj rampi Doljevac, umesto dosadašnjih 190, vozači autobomobila i kombija će morati da izdvoje 19 dinara više.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da je poskupljenje neophodno, jer cene putarine nisu povećavane od 2008. godine, pa i dalje iznose 0,03 evra po pređenom kilometru.

Mi prošle godine imamo 2,5 miliona više vozila, ove godine juni na juli još 250.000 više vozila nego što je bilo, jer završavamo Koridor 10, tako da očekujem da se sa Ministarstvom finansija razgovara o povećanju putarine. O tome koliko, kako, kada, to još niti je dogovoreno, niti smo konkretno o tome razgovarali - kaže ministarka Mihajlović.

Ona je dodala da je ljudima uvek skupo “bilo da poskupi putarina, bilo struja”, ali da Vlada mora da razmišlja o tome kako da obezbedi “dovoljno novca za održavanje auto-puta i dovoljno novca da budemo tranzitni koridor koji se ne zaobilazi, već koji će se zaista koristiti”.

Inače, da je Vlada Srbije odobrila da putarine poskupe za 10 % početkom godine je za N1 potvrdio i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Na konstataciju novinarke da ni plate u Srbiji nisu povećavane, već su čak i smanjene, Drobnjak je tada odgovorio da "auto-putem idu građani koji imaju za gorivo, a ako imaju za gorivo, onda mogu da plate i putarinu". 

Inače, mnogi vozači u Srbiji se ne slažu sa ovakvim načinom naplate i smatraju da Srbija treba da sledi primer evropskih zemalja u kojima postoje vinjete - sistem naplate prema vremenu vožnje, a ne prema pređenom kilometru.

Poređenja radi, putarina od Niša do Subotice i natrag košta 20 evra, dok svega 5 evra više treba izdvojiti za dvomesečno putovanje kroz Austriju.

Ipak, u "Putevima Srbije" tvrde da ono što Austrijanci trenutno plaćaju kroz vinjete nije dovoljno za kvalitetno održavenje puteva, odnosno da su neophodne državne subvencije.

Kako kažu, subvencije za ekonomski jaku zemlju nisu značajan problem, dok za nas jesu, pa su zato vinjete, prema njihovim rečima, za Srbiju neisplative.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nezaposleni

    11:29 // 19. 8. 2016.

    Koristim samo nožni pogon... ide na suvi lebac biciklističkom stazom bez putarine, za sada...

  • Drobnjakova logika

    14:47 // 18. 8. 2016.

    Ima visoku platu, treba da koristi privatno vozilo i plaća putarinu, a ne o našem trošku da se vozika službenim automobilom i da mu mi plaćamo putarinu, piće i jelo. Neka da novinarima na uvid spisak svih koji ne plaćaju putarinu, da vidimo ima li tu platežnih koje on, zahvaljujući službenom položaju, a ne zakonskom pokriću, časti besplatnim prolascima, pa to želi da pokrije višom cenom putarine.

  • pera kojot

    11:58 // 18. 8. 2016.

    Za odrzavanje auto-puta,kakva besmislica,on vise lici na oranicu nego na auto-put,da li doticna gospodja nekad ide tim putem ili je naucila dupe samo na avionsko sediste

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: