Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:21, 3. 2. 2011.

| Društvo

Računari za mlade umetnike u Prokuplju

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

LESKOVAC, PROKUPLJE - Dejan Marinović iz Tehničke škole u Novoj Varoši, Hadžalić Maida iz prijepoljske i Hekuran Maliqi iz preševske gimnazije pobednici su likovnog takmičenja za kalendar Programa evropskog partnerstva sa opštinama PROGRES za 2011. godinu.

Na svečanosti održanoj u Narodnom muzeju Toplice, ambasador Švajcaske Ervin Hofer uručio je pobednicima po jedan prenosivi računar, dok je srednjoj školi iz Grdelice, koja je izabrana za pobedničku, uručen ček na 150.000 dinara za kupovinu najneophodnije školske opreme.

- Pobednici ovog događaja smo mi koji možemo da uživamo u kreativnosti i talentu koje su pokazali mladi. Učenici su u svojim radovima takođe ilustrovali i solidarnost. Solidarnost sa onima koji su suočeni sa siromaštvom, invaliditetom, bolešću ili drugim teškoćama – rekao je ambasador Hofer.

Mladi autori i autorke još devet radova koji su izabrani među 12 najboljih i koji krase stranice PROGRES kalendara za 2011. godinu dobili su fotoaparate.

Dobitnici su Marija Stanojević iz Grdelice, Agron Selmani iz Bujanovca, Emir Halković iz Sjenice, Danilo Cerović iz Prokuplja, Jana Jovaščević iz Ivanjice, Lazar Vuković i Sibela Mustafa iz Novog Pazara, Aleksandar Đajčić iz Nove Varoši, i Maksimović Vojin iz Raške.

- Likovnim konkursom koji smo organizovali uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, želeli smo da podstaknemo talentovane mlade srednjoškolce na razmišljanje o socijalnoj uključenosti i rodnoj ravnopravnosti, ali i da podržimo likovne talente. Ovo takmičenje takođe gradi nove veze, povezuje škole, učenike i učenice, ljude iz Ivanjice, Novog Pazara, Preševa, Prokuplja i drugih opština, i to je poseban kvalitet ove inicijative - rekao je Grem Tindal, menadžer PROGRES-a na svečanosti.

Takmičenje je organizovano tokom oktobra i novembra prošle godine, a takmičari su mogli da pripreme rad na jednu od dve ponuđene teme: „Pravo svih na dostojanstvo“ i „Jednake mogućnosti za sve“.

Žiri, kojim je predsedavao akademski vajar Čedomir Ristić, izabrao je 12 najboljih u konkurenciji radova pristiglih iz 19 srednjih škola iz južne i jugozapadne Srbije.

Konkurs je bio otvoren za srednje škoje iz 25 opština koje učestvuju u realizaciji PROGRES-a. Sve nagrade dodeljene su jednoglasno.

PROGRES ima za cilj da pomogne razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. Evropska unija će izdvojiti 13,5 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra. PROGRES sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: