Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 1. 12. 2016.

| Društvo

Radnica “Jure”: Zbog bolovanja sam dobila otkaz

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
radnice u juri
Ugovor nije produžen zbog bolovanja?; foto: JV/D. Marinković

Violeta Petrović, kojoj je, kako tvrdi, ugovor o radu na određeno vreme u "Juri" istekao dok je bila na bolovanju zbog lečenja od karcinoma dojke, kaže da su joj iz uprave ove firme telefonom javili da joj ugovor neće biti produžen. Prema zakonu, poslodovac ima pravo na takvu odluku, ali ne i da je uručuje telefonom - poručuju advokati.

Petrovićeva tvrdi da je u “Juri” radila godinu i po dana, a ugovore o radu na određeno vreme produžavala je na 6 meseci. Međutim, kaže da je u vreme kada joj je poslednji ugovor istekao, bila na bolovanju pošto se podvrgava hemioterapiji, a pre nekoliko dana je i operisana.

Njih to nije interesovalo. Nazvali su me telefonom i rekli: “Nama je žao što ste vi bolesni, ali eto, neće vam biti produžen ugovor. Dođite što pre po radnu knjižicu” - rekla je Petrovićeva.

violeta petrović Violeta Petrović 18 meseci radila u "Juri", foto: Violeta PetrovićNiški advokat Aleksandar Kuljak kaže da to što je zaposlena žena u trenutku isteka ugovora na bolovanju ne sprečava poslodavca da zaposlenom otkaže ugovor o radu, osim u slučaju porodiljskog bolovanja, kada je poslodavac dužan da produži ugovor bez obzira na istek.

Stvar je poslodavca, poslovne politike kao i objektivnih potreba da li će zaposlenom koji se razboleo otkazati ugovor o radu dok traju razlozi koji su izazvali sprečenost za rad - kaže Kuljak.

Međutim, ovaj advokat ističe da se ugovor o radu otkazuje pisanim rešenjem koje treba da sadrži odgovarajuće razloge i poziv na odredbe materijalnog prava i dodaje da mogućnost otkazivanja ugovora o radu telefonom nije predviđena.


“Sa upravom Jure samo preko pošte”

Novinari Južnih vesti još nisu uspeli da dobiju odgovore od uprave “Jure”, zbog čega Violeti Petrović nije produžen ugovor. Iz ove firme je rečeno da novinari upravi mogu da se obrate jedino zvaničnim "dopisom poslatim na adresu ove firme”. jura "Jura" odgovara samo na pisma; foto: N1 arhiva

Dopis sa jasnim pitanjem morate da pošaljete poštom na zvaničnu adresu u Donjem Međurovu. Znate, onako, poštom - reklo je obezbeđenje “Jure”.

Za korejsku korporaciju “Jura” poslednjih godina vezuju se mnoge afere, a naročito u ophođenju uprave prema radnicima, međutim u Inspekciji rada su ranije ove godine rekli kako u ovoj firmi u Nišu i Leskovcu “nema problema”.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražio je danas da premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ministarstvo rada zaštite radnicu kompanije Jura Violetu Petrović iz Niša.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ahm

    06:30 // 2. 12. 2016.

    Mozda bi Bulatovic mogao da i njoj odrzi predavanje.Siguran sam,bice joj lakse.

  • lahor

    05:27 // 2. 12. 2016.

    Nije jedina,u mnogim privatnim firmama je tako

  • gorki

    23:30 // 1. 12. 2016.

    E Vuline, Vuline šta nam donese tvoj Zakon o radu iz 2014 god. koji ste onako doneli polutajno u sred godišnjih odmora....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: