Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 27. 4. 2010.

| Društvo

Radnici uništili antički spomenik (video)

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
foto: Zoran Radosavljević Kiki

U Pašinom konaku u niškoj Tvrđavi, mestu na kome se nekada nalazio forum, centar antičkog Naisusa, radnici Javnog komunalnog preduzeća "Gorica" uništili su vrednu arheološku građu prilikom kopanja rupe za izgradnju - septičke jame.

Iskopavanje je započeto rano jutros i već do podneva bageri su napravili veliku rupu, duboku skoro 4 metra i isto toliko široku. Radnici su iz rupe vadili komade građevine koja se tu nalazila više od hiljadu godina, a izvađen je i veliki deo zida građevine iz antičkog perioda.

Po dolasku Tonija Čerškova, arheologa Zavoda za zaštitu spomenika, koji je u Tvrđavu došao na poziv Južnih vesti, radovi su obustavljeni.

- Ja sam šokiran. Ovo je skandal. Sve je uništeno. Oni sada ne mogu da vrate ovo u prvobitno stanje. To više niko ne može da vrati - kaže Čerškov.

U Gorici kažu da su radovi započeti iz nužde i da je to trebalo da bude samo privremeno rešenje.

- U četvrtak nam se zapušila kanalizacija a tu radi više od 200 ljudi. Odlučili smo da iskopamo malu rupu koja bi trebalo da bude samo privremeno rešenje. Čim smo videli šta su radnici pronašli, mi smo obustavili radove - kaže Branimir Jezdimirović, direktor JKP Gorica.

Ipak, novinari i arheolozi u Pašinom konaku zatekli su bager koji kopa, radnike koji rade, ogromnu rupu, komade antičkih građevina, gvožđe i blokove pripremljene za izgradnju septičke jame i nekoliko pokretnih toaleta, očito pripremljenih za montažu.

Iako je čitava Tvrđava pod zaštitom države, radovi radovi na iskopavanju započeti su bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika, saznajemo u ovoj instituciji.

- Meni je, kada sam stigao, u Gorici rečeno da su zahtev za dozvolu poslali "pre 20 minuta". Znači, oni su prvo započeli radove a onda tražili saglasnost. Zbog ovoga će protiv odgovornih lica biti podneta i krivična prijava - kaže Toni Čerškov.

Čerškov podeća da su iz preduzeća koja su boravila u Pašinom konaku više puta stizali čudni zahtevi.

- Nedavno su nam tražili da u sred Tvrđave postave kotlarnicu sa velikim dimnjakom, a bio sam zaprepašćen kada nam je stigo zahtev da se izgradi skladište za gorivo. Ali, ovo danas je najgore. Zamislite, kada dovedemo turiste i kažemo, evo, u sred arheološkog nalazišta nalazi se septička jama - kaže Čerškov.

Upravna zgrada JKP Gorica nalazi se u Pašinom konaku od svog osnivanja 2009. godine, a pre toga u tom objektu bili su radnici čistoće JKP Medijana.

Nakon ovog incidenta postavlja se pitanje opravdanosti funkcionisanja bilo kog komunalnog preduzeća unutar istorijskog spomenika kakav je Tvrđava.

Nije prvi put

Početkom decembra 2009. godine u naselju Jagodin Mala prilikom izgradnje ulice uništen je veći broj grobnica iz ranohrišćanskog perioda.

I tada su, nakon pisanja Južnih vesti, radovi obustavljeni a arheološka ispitivanja obavljena nakon toga dovela su do fantastičnih rezultata.

Zbog nemara u tom Jagodin Mala do sada su više puta uništavani veoma važni istorijski spomenici.

Sredinom šezdesetih godina prošlog veka, uništena su dva hrama i nekoliko grobnica u kojima je pronađen i Konstantinov novac.

- Na lokalitetu "Grčka njiva", februara 1933. otkriven je temelj hrama iz 4. stoleća. Veličina ovog hrama nije bila mala. Sam hram bio je dug 24,35 m, širok 10,40m. Još većih razmera bio je hram koji je, kao i prethodni, otkopavan 1933.godine. Deo koji je do tada iskopan bio je širine 22 m. Prema ostacima i ovaj hram je smešten u 4. stoleće - kaže za Južne vesti istoričar Nebojša Ozimić.

https://www.juznevesti.com/Kultura/Nis-novi-rezultati-arheoloskih-istrazivanja.sr.html

sedište JKP Gorica i oštećeni antički spomenici u Pašinom Konaku u tvrđavi

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vladimir

    18:17 // 18. 5. 2013.

    Bez nerviranja. Ako bude trebalo, napravicemo jos lepsi i stariji hram.

  • dragan rincic

    10:21 // 17. 5. 2013.

    Mozda je kopanje septicke jame samo paravan.....trazili su nesto vrednije

  • prof.dr.Pera

    13:09 // 21. 5. 2011.

    (NE)odgovornost
    (NE)stručnost
    BEZOBRAZLUK!
    Alo bre oštetili su državu tj nesto njeno vredno sto se nemoze popraviti ! Ko ošteti državu u svim normalnim zemljama ODGOVARA za razliku od nas...
    Sad će SPS-ovci sve da srede kao da nista nije ni bilo posto cujem da su LIČNO kopali :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: