Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:42, 15. 5. 2015.

| Društvo

Radno iskustvo opet sporno u izboru funkcionera u Nišu

Autor:A. S. J. C.Izvor:Južne vesti
zgrada
U niškoj Skupštini opet problemi sa radnim iskustvom kandidata; Foto: Arhiva JV

Nakon što je direktor niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković izabran na to mesto iako nije ispunjavao uslove, gradsko rukovodstvo za glavnog urbanistu grada predložilo je Tamaru Jovanović, koja, prema tvrdnjama opozicije, nema potrebno radno iskustvo.

Predstavljajući predlog Grada za glavnog urbanistu, zamenik načelnika Uprave za planiranje i izgradnju Miroljub Stanković rekao je da je Tamara Jovanović diplomirani arhitekta, da ima iskustva u projektovanju i da ispunjava sve zakonske uslove.

Međutim, prvi je sumnju na ovaj predlog "bacio" odbornik Niške priče-SDPS Nebojša Ranđelović, član političke organizacije koja je, kako je ranije izjavio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, deo vladajuće većine.

Nama u materijalu ne piše kada je predložena kandidatkinja diplomirala. Ne piše godina, a to je vrlo važno, jer Zakon o planiranju i izgradnji predviđa kao jedan od uslova i desetogodišnje radno iskustvo - rekao je Ranđelović.

odbornici Odbornici imali primedbe na predloženog kandidata; Foto: Arhiva JVZa njim su iste primedbe imali i odbornik DSS Milan Lapčević, kao i Slaviša DInić iz Koalicije za Niš.

Najoštriji u svojim izjavama za skupštinskom govornicom bio je Miloš Simonović iz Socijaldemokratske stranke koji je predlog Jovanovićeve nazvao “novom aferom koja se predlaže odbornicima”.

Hajde da kažemo o čemu se ovde radi. Tamara Jovanović nije mogla da završi studije pre 2007. godine. Ako zakon predviđa desetogodišnje iskustvo, jasno je da ona ne ispunjava zakonske uslove da obavlja funkciju glavnog urbaniste. Zar vam nije dosta bila afera sa direktorom Pozorišta? Ne znam zbog čega želite još jednu aferu? - upitao je Simonović odbornike većine sa govornice.

Nakon brojnih primedbi odbornika, za skupštinsku govornicu je izašao zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković koji je rekao da je Jovanovićeva završila fakultet 2006. godine, ali da ima radnog iskustva i na fakultetu.

Gospođa Tamara Jovanović je sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu donela potvrdu u kojoj piše da je radila na 17 planova, kao dokaz potvrđivanja radnog iskustva. To iskustvo je upisano i u radnoj knjižici. Nama je doslovce i rečeno iz Inspektorata za rad da radno iskustvo sa fakulteta možemo prihvatiti kao radno iskustvo kandidatkinje - rekao je Slavković.

Slavković je dodao da je izbor pao na Jovanovićevu, jer je ona oduševila, kako je rekao, i njega i gradonačelnika Perišića svojim zalaganjem u projektu oko izmeštanja pruge iz centra Niša. Kaže da su konsultovani i načelnik Uprave za planiranje i direktor Zavoda za urbanizam.

simonovic Simonović predlog Jovanovićeve nazvao novom aferom; Foto: BlicIpak, posle pojašnjenja zamenika gradonačelnika odbornici SDS-a su napustili skupštinsku salu, dok je Ranđelović iz “Niške priče” upozorio na moguće kršenje zakona.

I pored toga pristupilo se glasanju, ali je tokom brojanja prisutnih odbornika proglašena pauza od pet minuta. Nakon pauze sednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma i ne zna se kada će biti nastavljena.


Ko je Tamara Jovanović?

Kako stoji u zvaničnom materijalu koji je dostavljen odbornicima, Tamara Jovanović je rođena 1977. godine u Boru. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i stekla zvanje master arhitekture.

Od 2003. do 2007. godine radila je kao saradnik Istraživačko-poslovnog centra Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i radila na izradi urbanističkih planova Požarevca, Kostolca i Loznice. Radila je i puno planova detaljne regulacije i detaljnih urbanističkih planova.

U periodu od 2007. do 2014. godine radila je u niškom Zavodu za urbanizam kao saradnik i rukovodilac na izradi planova generalne regulacije Svrljiga i Kuršumlijske banje, ali i na planovima detaljen regulacije Trga kralja Milana u Nišu, odmorišta Trupale i graničnog prelaza Gradina.

Trenutno je tehnički direktor u niškom Zavodu i predsednik Komisije za planove u Opštini Bor.

​Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Unapređenje mehanizama odgovornosti u javnim finansijama koji Program UN za razvoj (UNDP) sprovodi uz finansijsku podršku Vlade Švedske (SIDA) bavi se podrškom istraživačkim novinarima i neprofitnim organizacijama u “potrazi za informacijama” o potrošnji javnih sredstava u Republici Srbiji. Svi stavovi i mišljenja proistekli u tekstovima istraživačkih novinara ne predstavljaju nužno stavove UNDP ili Vlade Švedske.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vasageneral

    23:15 // 20. 5. 2015.

    Ови поштени градски већници знају шта раде. Зато су нам улице неасвалтиране, инвеститори дижу зграде на 4 метра једну од друге......лепо плаћају. Нек неко оде у Панталеј

  • Zoran

    14:35 // 18. 5. 2015.

    Tamara je u svemu za tri koraka ispred mnogo starijih kolega, uz to nije potkupljiva!

  • USA

    01:10 // 18. 5. 2015.

    I siromasna predgradja u USA gradovima biraju najbolje ljude. Ovo kod nas je postalo smejurija od demokratije. Odose nam svi pametni..

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: